Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни прегледи в Белодробната болница в Троян

Белодробна болница в Троян
Снимка: Пламен Христов

По повод Световния ден на астмата Белодробната болница в Троян организира от днес до 10 май безплатни профилактични прегледи за пациенти, които са в риск от астма и такива, които вече страдат от заболяването.

Прегледите ще се извършват в специализираните кабинети на лечебното заведение от 8.00 до 16.00 ч.,поясни управителят на болницата д-р Цветомила Дудевска.

"Белодробната функционална лаборатория ще работи при хубаво време с апаратурата си на двора в парка на болницата, така че граждани на община Троян да могат да се възползват от безплатна спирометрия или безплатно изследване на дишането, което е златен стандарт за доказване на бронхо-обструктивни заболявания, в т. ч. бронхиална астма и особеноважно е за пациенти, които пушат. Това е основното изследване, но пациентите, които имат оплаквания освен анамнезата и пълния клиничен преглед, предложен от специалистите пулмолози, ще имат възможност да се възползват и от образно изследване на белия дроб, ако е необходимо, лабораторни изследвания или микробиологични изследвания“, обясни специалистът. 

Д-р Дудевска препоръча още: "Когато пациентите усещат, че се затрудняват при обичайни физически усилия и се задъхват при съвсем обичайни дейности би следавало веднага да потърсят медицинска помощ".

Д-р Дудевска уточни, че не е необходимо предварително записване за безплатните профилактични прегледи.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Калин Стоянов

Стоянов за обира в Шивачево: От кутия на "Български пощи" са откраднати 2000 лв, от друга - 400

Две каси са разбити в кметството в град Шивачево при въоръжения грабеж през изминалата нощ. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Той обясни, че след сигнала охранителят е заварил 4-ма маскирани, които произвели изстрели. След огледа е установена липсата на пари от двете каси. Въоръжен грабеж в кметството на..

публикувано на 28.05.24 в 14:00
Георги Първанов

Георги Първанов: Идеята за общата ни история с РСМ трябва да се изпълни с реално съдържание

Идеята за общата ни история с РС Македония трябва да се изпълни с реално съдържание. Надявам се нашите приятели и братя оттатък границата, в Македония, да го разберат и да влязат в режим на диалог , и да се чуят взаимните аргументи. Но отрицанието е най-лошият път в този и във всеки следващ момент.  Това препоръча президентът на България..

публикувано на 28.05.24 в 13:29
Украинският президент Володимир Зеленски с белгийския премиер Александър де Кро, 28 май 2024 г.

Белгийската военна помощ за Киев ще се използва само на украинска територия

Цялата военна помощ, която отпускаме на Украйна, ще се използва само на украинска земя - това е записано в двустранното споразумение между Белгия и Украйна, оповестено днес от премиера на кралството Александър де Кро в присъствието на президента Володимир Зеленски. Това стана на брифинг в Брюксел. Брюксел и Киев сключиха двустранно..

публикувано на 28.05.24 в 13:07
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг дава пресконференция след срещата на външните министри в централата на Организацията на Северноатлантическия договор в Брюксел, Белгия, 5 април 2023 г.

Столтенберг: Нямаме никакво намерение да изпращаме войски на НАТО в Украйна

Нямаме никакво намерение да изпращаме войски от НАТО в Украйна, заяви днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг пред журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС по външни работи. Той добави, че осигуряването на военна помощ за Киев не прави алианса част от войната, предприета от Москва, предаде БТА. Форумът..

публикувано на 28.05.24 в 12:50
Валентин Вацев

Вацев: Швейцарската среща за мир и европейските избори ще определят облика на голямата политика

Швейцарската среща за мир и европейските избори ще определят облика на голямата политика в следващите години. Такава прогноза направи пред БНР геополитическият анализатор Валентин Вацев.  "Големият проблем е, че в европейските страни има дълбинно несъгласие по въпроса за ескалацията на войната в Украйна. Това е централният проблем, който..

публикувано на 28.05.24 в 12:49

Бой и стрелба в училищен двор в Костенец, има арестуван

Мъж е задържан след стрелба и бой в двора на училище в Костенец, съобщи МВР. Става дума за скандал между двама мъже, единият от които е пострадал леко, след като е бил ударен в главата. Полицаите са арестували нападателя, който стрелял във въздуха по време на скандала. Изясняват се причините за нападението.

публикувано на 28.05.24 в 12:47

"Информационно обслужване" е наела около 2000 души за изборите

След изборите 2 в 1 на 9-и юни фирмата "Информационно обслужване" ще обработи три пъти повече данни спрямо предходните парламентарни избори, за да може Централната избирателна комисия да обяви окончателните резултати. Двойно повече оператори ще боравят с данните, първо, в изчислителните пунктове в районните избирателни комисии, а после и в ЦИК, където..

публикувано на 28.05.24 в 12:33