Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институционалността на Витоша не е цялост, всеки има малко парче и малък интерес

Юлиян Попов: Да се направи достъпът на Витоша платен за леки коли

| Интервю
Юлиян Попов
Снимка: Таня Милушева

Бих ограничил достъпа на автомобили на Витоша и увеличаването на ресурса за природните инвестиции за поддръжката на природата и цялата инфраструктура. Това би направил бившият екоминистър Юлиян Попов, ако от него зависеше решаването на проблемите в планината Витоша.

"Трябва да се преосмисли статута на Витоша и в някаква форма да се концесионира на собственика, за да може на тази основа да се изисква да се извършва обществена услуга. Или тя трябва да се изкупи обратно от Столичната община или от държавата. А собствеността на тази инфраструктура в момента е сериозно сбъркан", препоръча Юлиян Попов, бивш министър на МОСВ в две правителства, в интервю пред БНР. 

За автомобилния трафик в планината бившият екоминистър смята, че има просто решение – въвеждане на такса. "Да се направи достъпът на Витоша платен. Технологично е лесно, административно трябва политическа воля", препоръчва той.

"Трябва да има договореност между Министерство на земеделието, управлението на парка и Столичната община. Тази такса да бъде в съответствие с натоварването и това ще привлече приход за управлението на Витоша. Това е и друг проблем, че Витоша няма финансиране", коментира Попов. 

Той допълни, че Природен парк Витоша все още няма План за управление и се управлява по Плана от 2005 – 2014.

"Природните паркове се управляват по принцип от Министерство на земеделието. ПП Витоша е уникален случай. Не само, защото е много красива планина, но се намира близо до столицата, подложена е на изключителен натиск. Тя се управлява от Агенция по горите към МЗ, резерватите в ПП Витоша са под управлението на МОСВ, голяма част от инфраструктура – подстъпи, е свързана със Столичната община и има малки селища, които заобикалят Витоша, нерешени имотни спорове, а цялата инфраструктура и лифтовете е приватизирана - Витоша ски АД, което пък е от тежките недоразумения на прехода", припомни Юлиян Попов откъде започват проблемите.

И е убеден: 

"Няма как проблемът Витоша да се реши от една институция. Трябва много добра координация и обществено съгласие какво искаме от Витоша. А ние не знаем какво искаме."

Той е останал учуден когато при него отива новата директорка на ПП "Витоша".

"Тя не знаеше къде са Златните мостове, не се беше качвала на Витоша. Това е резултатът от тази институционална неяснота."

Институционалността на Витоша не е цялост, всеки има малко парче и малък интерес. Ако има нов план за управление, няма да реши въпроса. Той не може да задължи собственикът на лифтовете да ги ремонтира и поддържа, обясни Попов.

И съжалява, че "като министър не успях да довърша една голяма амбиция, да вкараме Закон за ландшафта. Донякъде щеше да осветли проблема с грозните сгради, които пълзят по Витоша".                                                                                                                        

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бени Ганц

Бени Ганц с ултиматум към правителството на Нетаняху

Израелските лидери влязоха в открити пререкания за целите на войната в Ивицата Газа и бъдещото управление на палестинския анклав, предава "Ройтерс" На фона на нестихващи протести за освобождаване на заложниците чрез компромис с "Хамас" един от партньорите на Бенямин Нетаняху във военния кабинет - Бени Ганц, постави ултиматум на премиера да изготви в..

публикувано на 19.05.24 в 18:24

Кипър: "Хоризонт Европа“ в борба с климатичните проблеми

Разработването на решения за справяне със здравните проблеми в резултат на климатичните промени е целта на започващия мащабен изследователски проект по програмата "Хоризонт Европа“ /HorizonEurope/. Той бе спечелен и се координира от Университета на Кипър, съобщиха от най-голямото висше учебно заведение на острова. Проектът „Иновативни решения в..

публикувано на 19.05.24 в 18:07

Сводката на КАТ: 37 шофьори с алкохол

В рамките на изминалия ден са установени общо 37 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, съобщиха от МВР. От тях 20 са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, а 17 - с над 1,2 на 1000, един е отказал да бъде тестван. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 13 водачи,..

публикувано на 19.05.24 в 17:24
Президентът на Иран Ебрахим Раиси

Инцидент при пътуване с хеликоптер на иранския президент

Ирански медии, цитирани от "Ройтерс", съобщават за инцидент по време на пътуване на иранския президент Ебрахим Раиси в хеликоптерна група.  По първоначални данни един от хеликоптерите е извършил твърдо кацане при инцидент в провинция Източен Азербайджан.  Иранският министър на вътрешните работи Ахмад Вахиди потвърди информацията, като посочи, че..

публикувано на 19.05.24 в 17:05

Избрани са двамата кандидати за митрополити на Сливенската епархия

Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим са избраните от епархийските избиратели за надпреварата за митрополит на Сливенска епархия. За Арсений са гласували 26 души, а за Герасий - 25, обяви наместникът на сливенския митрополит и председател на изборната комисия Варненския митрополит Йоан. Епископите Арсений и Герасим са..

публикувано на 19.05.24 в 16:59

Изложба в Берковица в памет на Милан Миланов-Революцията

В Берковица откриха първата мобилна изложба, посветена на Милан Миланов–Революцията. За приноса му за развитието и популяризирането на културно-историческото наследство в Северозапада приживе той бе награден с орден I степен „Кирил и Методий“. Фотодокументалната изложба „Музейната революция на Северозапада“ е изготвена в чест на 95 г. от..

публикувано на 19.05.24 в 16:49
Еманюел Макрон и Олаф Шолц

Макрон и Шолц изразиха загриженост за закона за чуждестранните агенти в Грузия

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц изразиха загриженост по повод ситуацията в Грузия, след като грузинският парламент одобри закона за "чуждестранното влияние", предаде АФП. Парламентът в Тбилиси прие закона за чуждестранните агенти Двамата лидери определят решението като отдалечаване от европейския път на..

публикувано на 19.05.24 в 16:43