Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най - възрастният кандидат за депутат в Плевен е на 92 години, най-младият - на 23

| Репортаж
Регионален военноисторически музей - Плевен
Снимка: ФБ/Регионален военноисторически музей - Плевен

31 листи са регистрирани в 15 МИР – Плевен. 261 кандидати се борят за осем места в предстоящите парламентарни избори на 9 юни. 6 от тях са пълни, има две листи с по един кандидат. 

Засега организацията на изборите върви нормално,обясни пред БНР Ярослав Димитров, председател на РИК-Плевен. 

"Днес кандидатските листи ще бъдат изпратени на Комисията по досиетата.

Най-възрастният кандидат е на 92 години, а най-младият е на 23". 

Водач на листата на ГЕРБ-СДС е дългогодишният народен представител Пламен Тачев от Червен бряг, а целта е три мандата на тези избори

"Имаме експертиза, имаме самочувствие на тези избори. Ще се явим като първа политическа сила към момента". 

Той посочи, че ще водят положителна кампания – "гледайки напред и казвайки какво сме свършили, а то не  е малко". 

Да станат втора политическа сила заявиха от БСП . Водач е също утвърден парламентраст– Георг Свиленски, който се възприема като ново начало за партията.

"Самото ми присъствие в листата дава знак и от партията, и от парламентарната група за отношението към този регион и към Плевен". 

Начело на ДПС няма изненада - водач е досегашният народен представител Марио Рангелов. Първи са още добре познати имена, избирани от ВМРО-БНД - Плевен, като Красимир Каракачанов, а начело на "Възраждане" остава – Ивелин Първанов.

"Интересите на нацията и на народа трябва да бъдат защитавани не само в рамките на нашата държава, но и зад граница. Затова евроизборите са решаващи. Нашите кандидати са достойни. Смятаме, че на парламентарните избори ще изградим екип, който ще подкрепи този.

За нас  е от изключителна важност проекта "Белене". Не може да оставим България да бъде енергийно зависима от външни доставчици". 

Академичност посочиха в своята листа от Левицата. Начело е проф. Янко Янев. Трети е дългогодишният директор на Института по лозарство и винарство проф. Иван Пачев.

"Регионът на Плевен е мястото, където е направена най-голямата инвестиция в България. Това е площадката на атомната централа в Белене. Тя струва над 1.5 млрд. Те чакат някои да дойде и да ги дсовърши. В "Левицата" има умни хора, които знаят как това трябва да се направи“, посочи проф. Янко Янев .

ПП-ДБ определиха начело Богдан Богданов.Той не беше за регистрацията на листата. Коментира я досегашният депутат Свилен Трифонов.

"Кампанията ни ще протече сравнително лесно, тъй като вече имаме история в НС с част от екипа, който представлява тази листа. Ще разказавме какво сме напривили и това, коеуо сме си поставили за цел да постигнем".

Дали в Плевен ще се появи Слави Трифонов, никой не знае . Той води листата на ИТН в родния си град.

Третата в листата Христинка Иванова посочи, че това е негово решение.

"Ние сме горди, че той е водач на листата в Плевен".

И все пак –статистиката сочи - по-малко желаещи за депутати този път и само 6 пълни листи.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Локализация през 112 помогна за спасяването на двама туристи в Котленския Балкан

Внедрената в "Национална система 112" разширена мобилна локализация (Advanced Mobile Localization - AML) е спомогнала да бъдат открити двамата мъже, загубили се в Котленския балкан туристи, в началото на седмицата. Изгубени в Котленския балкан туристи бяха спасени след обаждане на 112 Според планинските спасители локализацията е спестила много..

публикувано на 30.05.24 в 19:55
Снимката е илюстративна.

Ученик удари учител в Благоевград, не го пуснал в училището по къси панталони 

Ученик от Професионалната гимназия "Ичко Бойчев" в Благоевград е ударил един от дежурните учители, след като преподавателят го предупредил, че не може да влезе в училището по къси панталони. Инцидентът е станал сутринта, а сигналът за физическа агресия е подаден в полицията в ранния следобед.   Въпреки че правилникът на гимназията е въвел..

публикувано на 30.05.24 в 19:50
Емил Кабаиванов

Кметовете на наводнените карловски села не отстъпват от искането си за 38 млн. лева

Кметовете на засегнатите от наводненията през 2022 година карловски села не отстъпват от искането си за 38 милиона лева, които държавата да осигури до края на годината за възстановяване на засегнатата инфраструктура. "Приемам, че обещаните днес от служебния премиер Димитър Главчев 10 милиона лева са само първа част от етапно финансиране, което..

публикувано на 30.05.24 в 19:38
Китайският президент Си Цзинпин (втори отляво) на среща с президента на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян (не е в кадър), Пекин, 30 май 2024 г.

Си Цзинпин: Китай твърдо подкрепя установяването на независима Палестина в границите от 1967 г.

Президентът на Китай Си Цзинпин се обяви днес за международна мирна конференция за Близкия изток. Си прие в Пекин лидери на арабски държави, като заяви: "Китай твърдо подкрепя  установяването на независима Палестина в границите от 1967 година и със столица Източен Йерусалим. Ние сме за пълноправно членство на Палестина в ООН и за..

публикувано на 30.05.24 в 19:10

Повече от 25 години затвор общо за българите, създали три "фабрики за обезщетения" в Лондон

Във Великобритания петима български измамници, които се "подиграха", както изтъкват редица британски медии, с Министерството на труда и пенсиите, като източиха около 54 милиона паунда социални помощи, днес бяха осъдени общо на над 25 години затвор.  Произнасянето на присъдата беше дълго и мъчително в рамките на близо три часа, защото, както..

публикувано на 30.05.24 в 18:52
Снимката е илюстративна, архив.

Президентът и съпругата му посрещат 80 абитуриенти в резиденция "Бояна"

Тази вечер президентът и съпругата му са домакини на традиционния абитуриентски бал от инициативата "Подкрепи една мечта". Тя е насочена към младежи, настанени в приемни семейства и в Центрове за настаняване от семеен тип.  "Много се вълнувам, ще държа реч пред президента и снимките ще ми напомнят всеки ден за това събитие". Това казва..

публикувано на 30.05.24 в 18:43
Външният министър на Русия Сергей Лавров

Лавров не си представя диалог с Украйна, докато в Киев управлява "партията на мира"

Русия за пореден път даде да се разбере, че за нея мир в Украйна може да има само според нейните условия.  В интервю за информационната агенция "Новости" руският външен министър Сергей Лавров, който вчера призова страните от глобалния юг да се откажат от участие в швейцарската конференция за Украйна, днес споделя, че му било трудно да си представи..

публикувано на 30.05.24 в 18:30