Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

843 са регистрираните случаи на коклюш

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева
Снимка: БГНЕС

843 са регистрираните случаи на коклюш в страната, съобщи министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева. 

От вчера е обнародвана наредбата, с която личните лекари могат да имунизират бебетата на 6-седмична възраст, допълни Кондева: 

"С промените в тази наредба е създадена възможност задължителната основна имунизация срещу коклюша, както и задължителната основна имунизация срещу пневмококи да се превеждат от навършване на шестседмична възраст". 

Междувременно главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев съобщи, че към момента регистрираните случаи на коклюш са със сто по-малко спрямо миналата седмица. Това е очакваният развой на ситуацията, коментира Кунчев: 

"Не че приключва епидемичното разпространение, напротив. Просто очакваното влияние на по-дългите празници и на ваканцията в училище даде своя принос, като по-скоро това е регистрационен феномен. Сега вероятно ще бъдат наваксани тези бройки".

От утре бременните жени между 27 и 36-та гестационна седмица могат по желание да си направят еднократна ваксина. В 28-те области са създадени специални имунизационни кабинети, където бъдещите майки могат да се ваксинират, съобщи още министър Галя Кондева. Тя определи ваксината като "препоръчителна". Кондева не остана до края на брифинга, за да отговаря на журналистически въпроси. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Прага

Среща в Прага на външните министри на страните от НАТО

В Прага днес започва двудневна среща на външните министри на страните от НАТО, на която ще бъде обсъдена координацията на военната помощ за Украйна, предаде БТА като се позова на ДПА. Очаква се на срещата да бъдат обсъдени различни варианти за предоставяне на Киев на оръжия и боеприпаси, в частност - на системи за противовъздушна отбрана...

публикувано на 30.05.24 в 08:35

Древноримският път Виа Апиа е препоръчан за списъка на световното наследство на ЮНЕСКО

Древноримският път Виа Апиа е препоръчан от Международния съвет за паметници и забележителности ICOMOS да влезе в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Това обяви министърът на културата на Италия Дженаро Санджулиано. Кандидатурата е издигната от Министерството на културата на Италия с участието на четири региона - Лацио, Кампания,..

публикувано на 30.05.24 в 08:33
бившата казарма в Ловеч

В Ловеч отново обсъждат предложението за промяна на собствеността на бившата казарма

В Ловеч на днешното си заседание общинският съвет ще разисква и гласува за грети път предложение на кмета Страцимир Петков за промяна на собствеността на бившата казарма в центъра на града. На предходните си заседания общинските съветници в Ловеч не приеха казармата да стане от публична - в частна, а Общината да я прехвърли на държавата..

публикувано на 30.05.24 в 08:29

Общинските съветници в Плевен гласуват финансова помощ за майки - студентки

Очаква се Общинският съвет в Плевен да гласува финансова помощ за майки, които са студентки, както и за граждани, лекувани с диализни методи. Заседанията се излъчва в реално време на интернет страницата на Общинския съвет. 51 точки са включени в предварителния дневен ред. Ще бъдат променени две наредби: наредба номер 7 за реда за придобиване,..

публикувано на 30.05.24 в 08:21

150 години от откриването на първата семинария у нас

С музейна сбирка и представяне на пощенска марка в манастира "Св. св. Петър и Павел" до Лясковец днес ще бъдат отбелязани 150 години от откриването на първата у нас семинария – Петропавловската. Началото на Петропавловската семинария е поставено на 11 май 1874 година от митрополит Иларион Макариополски. Първи ректор на духовното училище е бил..

публикувано на 30.05.24 в 07:58

Президентът и съпругата му - домакини на абитуриентския бал от инициативата "Подкрепи една мечта"

Тази вечер президентът и съпругата му ще бъдат домакини на традиционния абитуриентски бал за младежи,  настанени в приемни семейства и в Центрове за настаняване от семеен тип. На събитието ще присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.  Празничната вечер е част от благотворителната инициатива на държавния глава "Подкрепи една мечта". Президентът Румен..

публикувано на 30.05.24 в 07:55

Институции и НПО-та търсят причините за високата смъртност на пътя

На дискусия за безопасността на движението по пътищата, представители на институции и неправителствени организации ще обсъждат причините за високата смъртност, състоянието на инфраструктурата, дисциплината и уменията на шофьорите. Ще се говори и за събираемостта на глобите и ще се търсят идеи за устойчиво и качествено законодателство. На проявата..

публикувано на 30.05.24 в 07:53