Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пратеникът на ООН: Допирните точки за решаването на Кипърския въпрос са в гражданското общество

Ограда при буферната зона в Кипър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Допирните точки за решаването на Кипърския въпрос са в гражданското общество и отговорност на лидерите на двете кипърски общности е да се вслушат в неговото желание за напредък. Това заяви пратеникът на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр сред срещите си днес в Никозия, с които започна третата ѝ мисия на острова.

Голямата международна подкрепа за трайно уреждане на Кипърския проблем и волята на гражданското общество в двете кипърски общности в тази посока открои в изявленията си днес личният пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр.

Тя посочи, че е предала тези важни за преговорния процес позиции на президента на Кипър Никос Христодулидис и на лидера на кипърските турци Ерсин Татар, с които е провела днес „много конструктивни“ разговори.

Европа, Вашингтон и Москва застават зад необходимостта от споразумение в Кипър, обобщи Олгин резултатите от посещенията си в тях преди пристигането ѝ на острова. Тя изрази надежда двамата лидери да виждат подкрепата на международната общност и да направят всичко, за да
продължат напред.

От срещите си с представители на неправителствени организации и бизнеса в двете кипърски общности тя е с впечатления, че всички те искат напредък в процеса по решаване на Кипърския въпрос, за което Олгин призова двамата лидери да предприемат необходимите стъпки.

Пратеничката на ООН продължава срещите си на острова до 14 май.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

150 години от откриването на първата семинария у нас

С музейна сбирка и представяне на пощенска марка в манастира "Св. св. Петър и Павел" до Лясковец днес ще бъдат отбелязани 150 години от откриването на първата у нас семинария – Петропавловската. Началото на Петропавловската семинария е поставено на 11 май 1874 година от митрополит Иларион Макариополски. Първи ректор на духовното училище е бил..

публикувано на 30.05.24 в 07:58

Президентът и съпругата му - домакини на абитуриентския бал от инициативата "Подкрепи една мечта"

Тази вечер президентът и съпругата му ще бъдат домакини на традиционния абитуриентски бал за младежи,  настанени в приемни семейства и в Центрове за настаняване от семеен тип. На събитието ще присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.  Празничната вечер е част от благотворителната инициатива на държавния глава "Подкрепи една мечта". Президентът Румен..

публикувано на 30.05.24 в 07:55

Институции и НПО-та търсят причините за високата смъртност на пътя

На дискусия за безопасността на движението по пътищата, представители на институции и неправителствени организации ще обсъждат причините за високата смъртност, състоянието на инфраструктурата, дисциплината и уменията на шофьорите. Ще се говори и за събираемостта на глобите и ще се търсят идеи за устойчиво и качествено законодателство. На проявата..

публикувано на 30.05.24 в 07:53

Специалните сили на България и на САЩ завършиха съвместно учение

Успешно е приключила поредната съвместна подготовка между силите за специални операции на България и на САЩ, това съобщават от Министерството на отбраната. Това е поредното учение на Специалните сили за тази година. Българските и американски военни са тренирали специална операция за освобождаване на заложници. Акцент са били тактически..

публикувано на 30.05.24 в 07:45

Дискусия по проекта за нов Закон за съдебната власт

По инициатива на Министерството на правосъдието ще се проведе дискусия по проекта за нов Закон за съдебната власт. Поканени са представители на прокуратурата и на двете върховни съдилища, редови магистрати и представители на академичната юридическа общност.  Тя идва след удълженото обществено обсъждане на проекта за закон, изработен от предишния..

публикувано на 30.05.24 в 07:39
Кметът на Перник Станислав Владимиров

Складът с опасните отпадъци в Перник - взет под наем

Складът в Перник, в който бяха открити опасни отпадъци, е на площадката на бившия завод за токоизправители и е в близост до кварталите "Изток" и "Църква". Той е бил ползван под наем от фирма с предмет на дейност в сферата на управлението на отпадъци. По непотвърдена информация преди няколко месеца фирмата е загубила лиценза си. Опасни вещества..

публикувано на 30.05.24 в 07:38

Русия е обстрелвала с крилати ракети, изстреляни от бомбардировачи, райони на Украйна

През нощта Русия е обстрелвала различни райони на Украйна с крилати ракети, изстреляни от стратегически бомбардировачи Ту-95. "Подготвяме се за по-нататъшните действия на врага на фронтовите линии", заяви украинският президент Володимир Зеленски в традиционното си видеообръщение.  Поредица от експлозии бяха чути в Хмелницка област, ракети са..

публикувано на 30.05.24 в 07:21