Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3 300 000 българи пазаруват в Интернет

Снимка: Pixabay

Социалните медии са вдъхновител на онлайн потреблението, сочат данни от проучването, озаглавено "Пулсът на онлайн потреблението в България". Сред другите изводи е, че кратките клипове са изключително атрактивни за младото поколение. Добромир Живков от "Маркет линкс" изтъкна, че са били анкетирани над 1300 души.

81% от българите ползват Интернет всеки ден. 3 300 000 потребители са направили поне една покупка в Интернет.

Жените пазаруват онлайн малко по-често от мъжете.

Очаквано, хората в селата и малките населени места по-рядко ползват Интернет.

От над 60-годишните само половината са пазарували през интернет поне веднъж.

Онлайн пазарът е доста ценово чувствителен, сочи още проучването на "Маркет линкс".

2/3 от хората четат отзиви за продукта. 42%планират какво ще закупят онлайн, а 75% избират продукта спрямо цената, който за тях е най-важният фактор.

Други фактори за избор са промоциите и доверието в магазина. Най-много онлайн се пазарува обувки, дрехи, аксесоари. 35% пазаруват основно козметика. 25% залагат на домакински уреди. 61% използват опцията наложен платеж, а 35% плащат с карта. С банков превод пазаруват 2%.



По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Прага

Среща в Прага на външните министри на страните от НАТО

В Прага днес започва двудневна среща на външните министри на страните от НАТО, на която ще бъде обсъдена координацията на военната помощ за Украйна, предаде БТА като се позова на ДПА. Очаква се на срещата да бъдат обсъдени различни варианти за предоставяне на Киев на оръжия и боеприпаси, в частност - на системи за противовъздушна отбрана...

публикувано на 30.05.24 в 08:35

Древноримският път Виа Апиа е препоръчан за списъка на световното наследство на ЮНЕСКО

Древноримският път Виа Апиа е препоръчан от Международния съвет за паметници и забележителности ICOMOS да влезе в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Това обяви министърът на културата на Италия Дженаро Санджулиано. Кандидатурата е издигната от Министерството на културата на Италия с участието на четири региона - Лацио, Кампания,..

публикувано на 30.05.24 в 08:33
бившата казарма в Ловеч

В Ловеч отново обсъждат предложението за промяна на собствеността на бившата казарма

В Ловеч на днешното си заседание общинският съвет ще разисква и гласува за грети път предложение на кмета Страцимир Петков за промяна на собствеността на бившата казарма в центъра на града. На предходните си заседания общинските съветници в Ловеч не приеха казармата да стане от публична - в частна, а Общината да я прехвърли на държавата..

публикувано на 30.05.24 в 08:29

Общинските съветници в Плевен гласуват финансова помощ за майки - студентки

Очаква се Общинският съвет в Плевен да гласува финансова помощ за майки, които са студентки, както и за граждани, лекувани с диализни методи. Заседанията се излъчва в реално време на интернет страницата на Общинския съвет. 51 точки са включени в предварителния дневен ред. Ще бъдат променени две наредби: наредба номер 7 за реда за придобиване,..

публикувано на 30.05.24 в 08:21

150 години от откриването на първата семинария у нас

С музейна сбирка и представяне на пощенска марка в манастира "Св. св. Петър и Павел" до Лясковец днес ще бъдат отбелязани 150 години от откриването на първата у нас семинария – Петропавловската. Началото на Петропавловската семинария е поставено на 11 май 1874 година от митрополит Иларион Макариополски. Първи ректор на духовното училище е бил..

публикувано на 30.05.24 в 07:58

Президентът и съпругата му - домакини на абитуриентския бал от инициативата "Подкрепи една мечта"

Тази вечер президентът и съпругата му ще бъдат домакини на традиционния абитуриентски бал за младежи,  настанени в приемни семейства и в Центрове за настаняване от семеен тип. На събитието ще присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.  Празничната вечер е част от благотворителната инициатива на държавния глава "Подкрепи една мечта". Президентът Румен..

публикувано на 30.05.24 в 07:55

Институции и НПО-та търсят причините за високата смъртност на пътя

На дискусия за безопасността на движението по пътищата, представители на институции и неправителствени организации ще обсъждат причините за високата смъртност, състоянието на инфраструктурата, дисциплината и уменията на шофьорите. Ще се говори и за събираемостта на глобите и ще се търсят идеи за устойчиво и качествено законодателство. На проявата..

публикувано на 30.05.24 в 07:53