Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпълнители се готвят за втория полуфинал на "Евровизия"

Швейцарският изпълнител Немо
Снимка: БТА

Фаворити на букмейкърите за победители на 68-ото издание на "Евровизия" се готвят за втория полуфинал на песенния конкурс в четвъртък. Сред тях са швейцарският изпълнител Немо, италианската звезда от платформата ТикТок Анджелина Манго и Йост Клайн от Нидерландия с игривата му поп-рап песен Europapa, съобщи АП, цитирана от БТА.

Първият полуфинал във вторник вечерта даде начало на надпреварата в тазгодишното издание на конкурса. Войната в Газа хвърли сянка върху бляскавото поп шоу. В шведския град Малмьо, където се провежда конкурса тази година, мерките за сигурност са затегнати. Властите очакват 100 000 почитатели на "Евровизия" и десетки хиляди пропалестински демонстранти.

Анджелина Манго/БТА

Израел участва във форума и са предвидени демонстрации в четвъртък и в събота срещу войната на Израел и "Хамас". Израелското правителство предупреди, че е възможно граждани на страната да бъдат атакувани в Малмьо по време на конкурса.

Организаторите поискаха от Израел да промени текста на песента, с която се кандидатира, чието оригинално заглавие бе October Rain ("Октомврийски дъжд"), алюзия с нападението на "Хамас" от 7 октомври миналата година, при което бяха убити близо 1200 израелци, над 250 бяха отвлечени и предизвика войната. Заглавието на песента бе променено на "Ураган" и на израелската изпълнителка Еден Голан бе разрешено да остане в надпреварата.

Мотото на "Евровизия" е "Обединени от музиката", но национални спорове и политически разделения често помрачават конкурса въпреки опитите на организаторите да държат политиката далеч. Знамена и символи са забранени с изключение на национални флагове и флага на Прайда. Това означава, че палестински знамена ще бъдат забранени в залата "Малмьо Арена".

Йост Клайн/БТА

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

21-ви Международен детски етнофестивал откриват в Хасковските минерални бани

21-ят Международен детски етнофестивал "Децата на Балканите - с духовност в Европа" ще бъде открит в Летния театър в Хасковските минерални бани. 1800 деца от България, Индия, Русия, Северна Македония, Сърбия, Украйна и Черна гора, ще пеят и танцуват на сцената. Ще се представят 170 колектива и индивидуални изпълнители. Фестивалът ще започне с..

публикувано на 31.05.24 в 08:25
Владимир Иванов

ДКСБТ: Имаме траен спад на цените, четвърти месец тенденцията е надолу

" Имаме мощна конкурентна среда, стабилитет на цените. В траен спад сме на цените, наистина с много малко, но тенденцията четвърти месец е в посока само надолу , без да се обръща нагоре. Всичко това се дължи на по-масовото предлагане на плодове и зеленчуци".  Това заяви пред БНР Владимир Иванов - председател на Държавната комисия за стоковите..

публикувано на 31.05.24 в 08:20

Ромски фестивал "Отворено сърце" във Велико Търново

Над 1500 деца от цялата страна се събират във Велико Търново за ромския фестивал "Отворено сърце". Двудневният празник се организира за 19-и път от центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе". Във великотърновския парк "Марно поле" децата ще представят песни, танци, празнични обичаи, приказки и традиции на ромите,..

публикувано на 31.05.24 в 08:12

Фестивал и базар на народните обичаи и традиции в Ябланица

В град Ябланица започва двудневният фестивал и базар на народните обичаи и традиции, както и третото издание на празника на халвата и локума. Освен разнообразната фолклорна програма са предвидени и изложба на традиционни местни занаяти и на прочутите ябланска халва и локум, баници и локумки, "Ще бъдат представени нещата, които са типични..

публикувано на 31.05.24 в 08:08

Откриват международна изложба "Тъпан бие, хоро се вие: в Монтана

В Монтана ще бъде открита международна изложба "Тъпан бие, хоро се вие" с рисунки на деца от Европа, Азия и Северна Америка. С нея започват проявите по повод Международните празници на духовите оркестри "Дико Илиев". В експозиционна зала "Кутловица" ще бъдат подредени творбите на близо 70 деца от Европа, Азия и Северна Америка, класирани на..

публикувано на 31.05.24 в 08:06

В Първо студио на БНР: Връчват наградите "Музикант на годината"

Тази вечер в Първо студио на БНР е церемонията "Музикант на годината". Слушателите на предаването "Алегро виваче" по програма "Хоризонт" направиха своите предложения в пет категории, а специалното жури определи номинациите за Музикант на годината, Млад музикант на годината, Ансамбъл на годината, Музикален проект на годината и Музикален педагог..

публикувано на 31.05.24 в 07:53
Военно формирование - Благоевград

Военни формирования отварят врати за деца

Военни формирования в страната отворят врати за посетители по повод Международния ден на детето. От 10:00 ч. до 15:00 ч. военните формирования от Сухопътните войски в Благоевград, Враца, Смолян, Белене и Пловдив ще посрещнат всички желаещи да се запознаят отблизо с военната професия, бойната техника и снаряжение. До 14 часа ще са..

публикувано на 31.05.24 в 07:46