Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сенатори републиканци против участие на САЩ в т.нар. пандемично споразумение на СЗО

Снимка: Ройтерс

Група републикански сенатори настояват в писмо до президента Джо Байдън САЩ да не се присъединяват към нито един договор, конвенция или споразумение "свързани с пандемиите, които ще се разглеждат от представителите на организацията".

Това се случва преди началото на 77-ата Световна здравна асамблея в края на месеца и е в контекста на дискусия от края на февруари във връзка с т.нар. пандемично споразумение, което се обсъжда от страните членки на Световната здравна организация.

Сенатор Рон Джонсън и още 48 републикански сенатори настояват, че, за да бъде подписано каквото и да е споразумение, е необходимо съгласно чл. I, раздел 2 от Конституцията 2/3 от Сената да гласуват за това.

Групата призовава да не се подкрепят споразумения за разширяване на правомощията на СЗО и подчертават, че САЩ "трябва да настояват за всеобхватни реформи на организацията, преди да се обмислят изменения на международните здравни правила или нов договор, свързан с пандемиите, който би увеличил авторитета на СЗО".

В края на февруари се появиха мнения, че, ако "администрацията на Байдън финализира документите, свързани с т.нар. "пандемично споразумение", това ще даде на СЗО почти пълни правомощия да диктува политиките на Америка по време на пандемия.

В подобни публикации се твърди, че това ще включва политики за ваксини, за затваряне на училища, проследяване на контакти на граждани на САЩ и дори наблюдение на онлайн разговори, ако те противоречат на официалната позиция.

Според Лорънс Гостин, професор по право в Университета в Джорджтаун и директор на Центъра за сътрудничество със СЗО по национално и глобално здравеопазване, който е участвал в изготвянето на договора, тези твърдения са "напълно неверни" и САЩ ще запазят правото си да имат своя вътрешна политика за общественото здраве, без СЗО да получава някакви правомощия да отменя тези вътрешни решения, но вероятното споразумение продължава да бъде оспорвано.

194 държави от Световната здравна организация работят четвърта година по нов глобален инструмент, който има за цел да защитава по-добре хората, общностите и държавите от бъдещи пандемии. След като бъде одобрен, инструментът ще бъде правно обвързващ и ще се основава на устава на СЗО. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БНБ пуска сребърна монета "100 години лека атлетика в България"

Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема "100 години лека атлетика в България". Цената на монетата при пускане в обращение е 150 лева.

публикувано на 20.05.24 в 08:04

20 000 рози облагородяват градската среда в Плевен

В Плевен предоставят 20 хиляди рози за облагородяване на градската среда. Розите са дарение и инициативата се осъществява със съдействието на Общината и Общинския съвет. Идеята е цветята да бъдат засадени в кварталите и междублоковите пространства в града, да бъдат оформени цветни градини и розариуми по места. Доц. Иван Малкодански,..

публикувано на 20.05.24 в 08:03

В МТСП представят информация за помощните средства за хората с увреждания

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) организира информационен ден във връзка с изпълнението на проект "Предоставяне на помощни средства за лица с трайни увреждания" по Националния план за възстановяване и устойчивост. В събитието ще участва заместник-министър Лазар Лазаров. По време на форума ще бъдат представени редът и условията..

публикувано на 20.05.24 в 07:59
Метрология, измервания

Отворени врати в Института по метрология

Българският институт по метрология ще отвори врати за посетители в днешния Световен ден на метрологията от 10 до 12 ч. Ще могат да бъдат посетени националните еталонни лаборатории, в които се създават, поддържат и усъвършенстват националните еталони на България, лабораториите за изпитване, проверка и метрологична експертиза на средства за измерване...

публикувано на 20.05.24 в 07:55
Джейк Съливан

САЩ отново призоваха Израел да не допуска цивилни жертви сред палестинците

Съветникът по въпросите на националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан е провел разговори в Ерусалим с израелския премиер Бенямин Нетаняху и екипа му относно конфликта в Ивицата Газа и нуждата да бъдат сведени до минимум жертвите сред цивилното население. Това предаде Ройтерс, като позова на съобщение на Белия дом. Съливан е подчертал нуждата..

публикувано на 20.05.24 в 07:48

Фондът на фондовете представя инвестиционната си програма на бизнеса и регионите до 2027 г.

Очаква се днес Фондът на фондовете ще представи програмата си за инвестиционната подкрепа на бизнеса и за развитието на регионите през финансовия период до 2027 година. Ще бъдат отчетени и резултатите по финансовата рамка 2014-2020 година. Фондът на фондовете управлява средства по оперативните програми на ЕС за финансова подкрепа на..

публикувано на 20.05.24 в 07:42

Без занятия в частни и държавни университети в знак на протест

Държавните и някои от частните висши учебни заведения (ВУЗ) днес няма да проведат учебни занятия. Целта е насочване на вниманието на политиците към проблемите на висшето образование у нас. Ще се провеждат неотложни дейности като изпити, но административни дейности за студентите няма да се извършват. Медицинският университет в Плевен..

публикувано на 20.05.24 в 07:39