Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружението за модерна търговия против регулацията за надценка на хляба

Снимка: архив

Сдружението за модерна търговия, което обединява по-голямата част от хипермаркетите за хранителни стоки, призова президента Румен Радев да наложи вето на новата регулация за надценката на хляба.

Промените се отнасят до определянето на пределна търговска надценка от 15 процента за основните видове хляб.

В последния си работен ден депутатите удължиха нулевата ставка на данъка добавена стойност за хляба и брашното до края на годината, но ограничиха надценката в магазините до 15% за трите вида хляб - бял "Добруджа" и типов. Това предизвика реакцията на търговците, според които промяната ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострадат не само търговците, но и крайните потребители.

С този мотив от Сдружението за модерна търговия се обръщат към президента Румен Радев да върне за ново разглеждане в парламента промените в закона за ДДС, приети от 49-ото Народно събрание, обясни Доника Ризова, директор "Комуникации" на сдружението.

"Само част от негативните ефекти от промяната ще се ограничаваме в предлагането на засегнатите групи стоки, повишена потребителска инфлация, преориентиране към вносни стоки на по-ниски цени, вероятно намаляване на инвестиции и ограничаване ръста на доходите в сектор "Търговия на дребно".


По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иранското правителство назначи зам.-министъра на външните работи Али Багери Кани за изпълняващ длъжността външен министър след смъртта на Хосейн Амир-Абдолахян при катастрофа с хеликоптер.

Али Багери Кани поема външното министерство на Иран

Редица световни лидери изразиха съболезнования на Техеран, след като беше потвърдена смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси и външния министър Хосейн Амир Абдолахиан при катастрофа с хеликоптер.  Загинали са и деветимата души на борда.  Иран обяви петдневен траур.  Инцидент при пътуване с хеликоптер на иранския президент..

публикувано на 20.05.24 в 13:59
Варненският и Великопреславски митрополит Йоан

Митрополит Йоан: Важно е да бъде избран Сливенски митрополит, за да има пълнота при избора на патриарх

"Ако не бъде избран Сливенски митрополит, ще бъдем пред въпрос дали да продължим с избор на патриарх, без да има избран митрополит на Сливенска епархия, но едва ли. ... Сигурно ще има интересен избор, защото и двамата кандидати са разпознаваеми, но ще бъде избран Сливенски митрополит". Това каза пред БНР Варненският и Великопреславски..

публикувано на 20.05.24 в 13:58

Празник на маданския кристал

За втора поредна година колекционери изложиха редки минерали в дните на маданския кристал в миньорския град. На площада в Мадан бяха подредени шатри, в които колекционерите показваха и продаваха част от събираните години наред кристали. Празникът на маданския кристал за втора поредна година събира множество гости и жители на града, които с..

публикувано на 20.05.24 в 13:51
 проф. Сава Димитров

Проф. Сава Димитров: Висшето образование трябва да е самостоятелно без политическа намеса

Проблемът е, че отново ще очакваме от следващите. Това означава, че системата на висшето образование не може да функционира самостоятелно, без политическа или друга намеса. Желанието на Съвета на Ректорите е системата да бъде независима от смените на политици и смяна на политики. Така коментира протестът на държавните висши учебни..

публикувано на 20.05.24 в 13:34
Лазар Лазаров

3000 души с увреждания ще получат високотехнологични помощни средства

Над 3000 души с увреждания ще могат да получат високотехнологични помощни средства. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров в информационен ден за изпълнението на проекта "Предоставяне на помощни средства за хора с трайни увреждания".  Проектът е в рамките на Националния план за възстановяване и..

публикувано на 20.05.24 в 13:27

Социалната комисия в НС се събира извънредно заради пенсиите

Парламентарната социална комисия се събира на извънредно заседание. То е насрочено за 14 часа. В дневния му ред е включена само една точка - проект на решение, с което да се задължат представителите на правителството в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт да подкрепят вдигане на пенсиите с 11 процента. За утре е насрочено и..

публикувано на 20.05.24 в 13:23

Във Великотърновския университет излязоха на протест

Администрацията и част от академичният състав на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ излязоха по обяд пред ректората, за да изразят недоволството си срещу административния хаос в системата на висшето образование и ниските заплати на администрацията. Великотърновският университет днес работи, провеждат се лекции и..

публикувано на 20.05.24 в 13:15