Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват 77-ото издание на фестивала в Кан

Президентът на журито на филмовия фестивал Грета Геруиг пристигна в Кан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Светът на киното се събира в Кан за 77-ия филмов фестивал, който се открива тази вечер, за да излъчи поредния носител на "Златната палма". 

Червеният килим е готов за шествието на звездите на световното кино. Актрисата Камий Котен ще води церемонията за откриването на поредния филмов фестивал, Той обещава на киноманите силни емоции както със селекцията от филми, избрани измежду 2000 кандидати, така и с интересните гости на събитието.

Фестивалът ще удостои с почетни награди две големи фигури на американското кино: Мерил Стрийп, която се  завръща в Кан след 35 години, и Джордж Лукас, бащата на сагата "Междузвездни войни".

Жените преобладават в състава на журито с председател американската актриса и сценарист Грета Гъруиг.

В състезателната листа за "Златната палма" са включени ленти на Франсис Форд Копола (фантастичният филм "Мегалополис"), Йоргос Лантинос, Паоло Сорентино, Кирил Серебренников.

Прожекциите ще започнат с филма "Второто действие" на Куентин Дюпийо извън състезанието. 

Киноманите ще могат да се радват на кино на плажа при залез слънце, а на 18 май и на олимпийския огън, който ще се спре в Кан по време на обиколката си из Франция. 

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подготовката за изборите в Турция е протекла без трудности

Преди обяд днес ще бъде запечатана избирателната секция в генералното консулство на България в Истанбул. Това съобщи за БНР генералният консул на страната ни Васил Вълчев и подчерта, че подготовката за изборите е протекла без трудности. 166 са разкритите секции за гласуване в Турция, като това отново е държавата с най-много избирателни..

публикувано на 08.06.24 в 04:39

Ден за размисъл преди изборите 2 в 1, агитацията е забранена

Днес е ден за размисъл преди изборите за Народно събрание и за членове на Европейския парламент в неделя. Предизборната кампания приключи в полунощ.   До приключването на изборния ден в 20 ч. на 9 юни се забранява агитацията за партия или за кандидат. Социологическите агенции не трябва да оповестяват допитвания до общественото мнение по повод изборите..

публикувано на 08.06.24 в 03:47
Народен театър „Иван Вазов“

"Седемте стола" на сцената на Народния театър

Комедията „Седемте стола“, продукция на ловешкия театър по класиката на Илф и Петров „Дванайсетте стола“, ще се играе за първи път на голямата сцена на Народния театър тази вечер от 19 часа.   Главната роля в спектакъла „Седемте стола“ играе Пенко Господинов - професор и преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, както и заместник-ректор на академията. За..

публикувано на 08.06.24 в 03:30
Дейвид Камерън

Дейвид Камерън получил фалшиво обаждане от Петро Порошенко

Британският министър на външните работи Дейвид Камерън е станал жертва на фалшив видео разговор с човек, представил се бившия украински президент Петро Порошенко, съобщиха от Форин офис. Британското външно министерство е решило да разкрие какво се е случило, за да бъдат избягнати всякакви опити за манипулиране на съдържанието. Говорител на Форин офис..

публикувано на 08.06.24 в 03:22

Суша заплашва производството на плодове и зеленчуци в Кипър

Кипър е застрашен от липса на местни плодове и зеленчуци на пазара заради недостига на вода за напояване, предупредиха организации на селскостопански производители. Те настояват земеделското министерство да приеме решения за изход от тежката ситуация. Сезонните и трайните култури в Кипър са в непосредствена опасност, тъй като не могат да бъдат..

публикувано на 08.06.24 в 03:03

Ключова магистрала в Гърция затворена заради катастрофа и пожар

Голям пожар избухна в Гърция на магистралата Атина-Коринт заради катастрофа, при която се е обърнала цистерна с бензин. Пътят е затворен в двете посоки. Мястото на катастрофата е 75-ти километър в посока от Атина. Блокиран беше пътен възел Елевсина. Шофьорът на цистерната е с наранявания, но без опастност за живота, съобщиха от противопожарната служба...

публикувано на 08.06.24 в 02:18

Британският премиер се извини за политически гаф

Британският премиер Риши Сунак се извини, че е пропуснал ключова част от честванията на Десанта в Нормандия в Северна Франция, за да заснеме телевизионно интервю, след като бе порицан публично за този ход от всички страни от политическия спектър. Това обаче не бе достатъчно и политическият му гаф се превърна в една от основните теми на проведения снощи..

публикувано на 08.06.24 в 01:55