Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва приемът на заявления за Натура 2000

Снимка: EU

От днес започва приемът на заявления за подпомагане по две от интервенциите, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието  - "Плащания за земеделски земи в зони от Натура 2000“ и "Плащания за райони, изправени пред природни или други специфични ограничения“.

По интервенцията "Плащания за земеделски земи в зони от Натура 2000“ стопаните се компенсират за спазване на забраните и ограниченията, свързани с извършваната земеделска дейност на териториите, попадащи в обхвата на зоната.

Забраните се отнасят за трите вида земеползване: пасища, ливади и мери , обработваеми земи и трайни насаждения.

От тазгодишната  кампания  се разширява обхватът на подпомаганите, като са включени още 5 защитени зони по Натура 2000, и така  повече земеделци ще могат да  кандидатстват за подкрепа. Подпомагането се извършва на хектар земеделска площ.

Плащанията по интервенцията за райони, с природни или други специфични ограничения“ също са насочени за компенсиране на фермерите  за извършваните от тях дейности в трудни за работа райони.

Земеделците ще могат да очертават площите си по  тези интервенции заедно със заявленията за директните плащания – припомнят от агроведомствто.

По публикацията работи: Антония Чорева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

76 години по-късно: Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в България

Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България, траурната церемония ще се състои в царския дворец "Врана", съобщиха от Фонд "Цар Борис и Царица Йоанна". Траурната церемония започва в 15:30 ч. и е отворена за граждани. Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени от град Кобург в София с военен самолет. Ковчегът ще бъде..

публикувано на 29.05.24 в 07:41

МС решава за участието на военни кораби в операцията на противоминната група в Черно море

Предварителният дневен ред на правителството предвижда днес министрите да разрешат участието на военни кораби и военнослужещи в операцията на противоминната военноморска група в Черно море. Организацията беше създадена през януари от България, Румъния и Турция. Кораби на трите страни ще работят по отстраняване на минни заплахи в териториалните..

публикувано на 29.05.24 в 07:30

Продължават закъсненията на влакове след вчерашната катастрофа в София

В София се разследват причините за инцидента на Централна гара, при който маневрен локомотив удари пътнически влак. Гвоздейков: Не е имало челен сблъсък между двата влака Една от версиите е, че ударът е предизвикан след внезапно прилошаване на машинист. При инцидента пострадаха общо 12 души. Четирима от тях бяха откарани за преглед в различни..

публикувано на 29.05.24 в 07:23
5 блок на АЕЦ

Започва внедряването на алтернативно гориво в V блок на АЕЦ "Козлодуй"

В АЕЦ "Козлодуй" официално започна внедряването на алтернативен тип гориво в 5-ти блок на централата. В изпълнение на програмата за диверсификация - централата сключи договор с компанията "Уестингхаус Електрик Швеция" за доставката на ядрено гориво. Първата пратка пристигна миналия месец, а за горивото има лиценз от Агенцията за ядрено регулиране...

публикувано на 29.05.24 в 07:18

Жълт код за силни валежи в 7 области

Жълт предупредителен код за силни валежи е обявен за седем области - Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. Очакват се гръмотевични бури и градушки, предупредиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Въздушната маса ще е неустойчива. Още преди обяд в Северна и Западна България, а след обяд и в Горнотракийската..

публикувано на 29.05.24 в 07:12

Зеленски предупреди, че е важно светът да не се умори от войната в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че е много важно международната общност да не се умори от войната в Украйна. Белият дом увери, че администрацията на САЩ не се стреми към ескалация на конфликта в Украйна под каквато и да е форма. Същевременно руските удари срещу украински градове продължават, съобщава се за загинали и ранени хора...

публикувано на 29.05.24 в 07:06
Университетска спешна болница

КНСБ не е съгласна заплатите в здравеопазването да останат същите за една година

От КНСБ не са съгласни с идеята на здравното министерство - размерът на основните заплати на лекари, сестри и санитари да бъде запазен за още една година.   От синдиката настояват това запазване да действа няколко месеца, до подписването на нов колективен трудов договор.  Съгласие за такъв все още не е постигнато, а работодателските..

публикувано на 29.05.24 в 06:55