Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обществено обсъждане в Каварна на проект за добив на газ в румънската зона на Черно море

Обществено обсъждане се проведе днес в Каварна във връзка с проект за добив на природен газ в Черно море в Румъния. В публичните консултации участие взеха представители на Министерствата на околната среда и водите в България и Румъния, експерти от фирмата, изготвила доклада за оценката на въздействието върху околната среда, както и представители на фирмата инвеститор.
Проектът предвижда изграждането на два сондажа в Черно море, намиращи се на 165 км от българската сухопътна граница и на 144 км до българските териториални води. На общественото обсъждане присъстваха и членове на "Грийнпийс" на двете страни.
По време на публичното обсъждане стана ясно, че откритото находище е в размер на 100 милиарда куб. м газ, чийто добив се очаква да започне през 2027 г. Прогнозната стойност на проекта възлиза на 3,8 – 4 милиарда евро.

Предвижда се изграждането на тръбопровод с дължина от 160 км.

От фирмата инвеститор информираха обществеността, че на платформата в Черно море няма да има персонал и тя ще се управлява дистанционно.

От агенцията, изготвила доклада за въздействието върху околната среда посочиха, че по отношение на всички изследвани показатели – вредни емисии във въздуха, подводен шум, случаен разлив и други, рискът е минимален.

Мая Гаджева, представител на Министерството на околната среда и водите, заяви, че от българска страна са били изпратени допълнителни въпроси с искане за допълване на доклада:

 през април получихме становище, обединихме всички становища и приехме, от страна на България нямахме забележки към допълнения доклад по ОВОС."
 
От "Грийнпийс" България и Румъния поставиха поредица от въпроси, свързани с проекта и неговата безопасност. По думите на Меглена Андонова, директор на организацията в България, не е станало ясно какъв ще е ефектът върху климата от този проект.

о сме свидетели на все по-задълбочаващи се ефекти от климатичните промени, не можем да си затворим очите за тепърва стартиране на чисто нов проект в Задния двор на Европа, която се стремим към климатична неутралност до средата на века", коментира Андонова.

Румънските ѝ колеги посочиха, че са изискали чрез съда достъп до доклад за химически анализ на субстанциите, използвани при отделянето на газа от водата.

Следващо обществено обсъждане по проекта за дълбоководен добив на природен газ в Румъния няма да бъде организирано, посочиха още от МОСВ.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

При обработени 87% протоколи: 7 партии в новото Народно събрание

Седем политически партии и коалиции ще влязат в 50-тото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 64,06% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ, "Възраждане", БСП за България, ИТН и ПП "Величие". Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в..

публикувано на 10.06.24 в 10:49
Никола Тулечки

Никола Тулечки: Най-значимият проблем е хибридната технология на гласуване

Видеонаблюдението е позитивна промяна, защото създава дисциплина и прави процеса по-сигурен. Това заяви пред БНР Никола Тулечки, основател на сдружение "Данни за добро", което е част от Обединението за честни избори. ОЧИ разполага с десетки наблюдатели в рискови секции в 4 избирателни района. За отминалите избори ОЧИ излезе с..

публикувано на 10.06.24 в 10:47

ГЕРБ-СДС доминира в повечето области в страната при вота за 50-о НС, сочат междинните резултати

ГЕРБ води убедително във Варна, Възраждане е втора политическа сила Според междинните данни, предоставени от ЦИК, които могат да се променят след въвеждането на протоколите от гласуването по области и при повторната им обработка в ЦИК, става ясно, че ГЕРБ-СДС доминира в повечето от областите: Благоевград, Бургас, Варна , където "Възраждане" е на..

публикувано на 10.06.24 в 10:36

Светослав Малинов: ИТН се очертава единственият партньор на ГЕРБ и ДПС

ИТН се очертава единственият партньор на ГЕРБ и ДПС , заяви пред БНР Светослав Малинов - преподавател в Софийския университет и бивш евродепутат.  Според него ГЕРБ и ДПС са решили твърдо да има кабинет . "Отиването на нови избори по един категоричен начин ще девалвира ГЕРБ като партия, която след като спечели избори, не може да съставя..

публикувано на 10.06.24 в 10:14

Напрежение при приемането на протоколите и в Русе

Всички секционни комисии в Русенска област са приключили навреме изборния ден и само в единични секции гласуването е продължило 15 мин след 20 часа, съобщиха от Районната избирателна комисия. Голямото напрежение е в спортната зала при приемането на протоколите. "От 2 без 15 сме тука. Тази колона не мърда някъде от 2 часа. До три часа няма да..

публикувано на 10.06.24 в 09:54
Димитър Аврамов

Димитър Аврамов: На Пеевски му трябва успех, а той минава през участие във властта

"Политическата безидейност е стигнала такова ниво, че няма изразни средства за политика. Всички са за България. Ние използваме политически символи от предмодерната епоха." Този прочит на приключилите избори прави в интервю за БНР политологът Димитър Аврамов. У нас логистиката на нарушаване на закона е законосъобразна . Тези, които..

публикувано на 10.06.24 в 09:49
Стефан Георгиев

Стефан Георгиев: Ниският вот прави непредвидими резултатите

" Задълбочава се кризата на представителната демокрация. От една страна имаме все по-голям брой българи, които отказват да отидат до урните, в същото време не малка част от тези, които го правят, всъщност подкрепят малки партии, които няма да прекрачат прага".  Това коментира пред БНР социологът Стефан Георгиев. Първан Симеонов: Посланието от..

публикувано на 10.06.24 в 09:44