Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ван И: Решението на САЩ да повишат митата на китайските стоки е признак на слабост

Ван И е китайски дипломат и политик.
Снимка: БТА

Решението на САЩ да повишат митата върху вноса на китайските стоки е признак на слабост, а не на сила и Пекин ще отвърне подобаващо, заяви външният министър на азиатския гигант Ван И. 

Ван И разкритикува решението на Вашингтон, като го нарече "най-типичната форма на тормоз" в съвремието. По негови думи решението е неразумно и само показва желанието на някои хора в Съединените щети "да запазят своята еднополюсна хегемония."

"Вместо да възпрепятства развитието на Китай, ходът на САЩ ще вдъхнови нашите почти един и половина милиарда граждани да работят по-усърдно", смята още външният министър на Китай, като призова международните общности да предупредят Вашингтон да не причинява нови проблеми на света в този "критичен момент на глобално икономическо възстановяване".

Припомням, че вчера американския президент Джо Байдън обяви рязко увеличение на митата върху китайския внос, включително тарифите за батерии за електрически превозни средства, компютърни чипове и медицински продукти.

Миналата седмица Китай се противопостави и срещу решението на САЩ да добави 37 китайски фирми към списък с търговски ограничения поради опасения за националната сигурност.



По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съветът за сигурност на ООН одобри предложена от САЩ резолюция за спиране на огъня в Газа

Съвeтът за сигурност на ООН одобри предложена от Съединените щати резолюция за спиране на огъня в Ивицата Газа. Общо 14 държави подкрепиха документа, а Русия се въздържа. Резолюцията е в подкрепа на предложението за прекратяване на войната, представено от американския президент Джо Байдън и в нея се призовава за освобождаване на пленените..

публикувано на 11.06.24 в 08:36
Милен Керемедчиев

Милен Керемедчиев: На евроизборите избиха процеси, които бяха арогантно пренебрегвани

"Тези процеси не са нови. Те се зараждаха в продължение на няколко години, но бяха доста арогантно пренебрегвани от управляващите в европейските институции и страните членки .  Тези сигнали бяха много силни, но за пореден път в Брюксел най-вече си затвориха очите за тях. И те избиха в европейските избори ." Този прочит на отминалия вот за..

публикувано на 11.06.24 в 08:32
Изглед към сградата на британския парламент

Рекорден брой кандидати на изборите на Острова

Рекорден брой кандидати участват в тазгодишните общи избори в Обединеното кралство на 4 юли. Повече от 4500 кандидати ще се надпреварват в 650 избирателни района в Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия. Това означава 35,7-процентно увеличение на кандидатите в изборите на 4 юли спрямо предишния вот през 2019 година...

публикувано на 11.06.24 в 08:29
Алвисе Перес

"Партито свърши" - антисистемен крайнодесен испански политик влиза в Европарламента

Резултатът на нова партия, наречена на "Партито свърши" e голямата новина от евроизборите в Испания. Те бяха спечелени от опозиционната консервативна Народна партия, които ще има 22 евродепутати - с двама повече от управляващите социалисти на премиера Педро Санчес. Испания има общо 61 представители в Европарламента. "Партито свърши"..

публикувано на 11.06.24 в 08:21

При 100% обработени протоколи: ГЕРБ - СДС печели изборите в област Монтана

На 100% обработени протоколи ГЕРБ - СДС печели изборите в област Монтана. 15 часа след приключването на изборния ден в неделя от ЦИК обявиха крайните резултати от вота 2 в 1 в 12 МИР - Монтана.  ГЕРБ – СДС е първа политическа сила в област Монтана. За изборите за национален парламент коалицията събра 31,38 % от гласовете. На второ място..

публикувано на 11.06.24 в 08:13
Доставка на хуманитарни помощи за Ивицата Газа, 15 март 2024 г.

Йордания е домакин на хуманитарна конференция за Газа

Действието на морския коридор от Кипър за Газа за доставка на хуманитарна помощ и нейното увеличаване е сред темите, които ще бъдат обсъдени на провеждащата се днес в Йордания международна среща на върха. В работата ѝ участва президентът на Кипър Никос Христодулидис. Конференцията, озаглавена "Призив за действие: Спешна хуманитарна реакция за..

публикувано на 11.06.24 в 08:08
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: За да рестартира нормалността, българинът може да си намери гръмоотвод

"Следващия път българинът може наказателно и ексцентрично да си намери някой гръмоотвод , който да пусне късо напрежение в цялата система. И то не защото е глупав, полудял, а просто, за да рестартира нормалността и да стресне взаимоотношенията в системата." Гръмоотвод винаги има . Това е нормален оздравителен демократичен процес, добави..

публикувано на 11.06.24 в 08:05