Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бог със своята милост покрива всички наши грехове"

Отец Генадий от град Арциз: Хората ми задават тежки въпроси, душата ми вадят!

"Базиликата ще бъде мост между онова време, когато е нямало разделение, когато се е формирала чистата вяра"

Снимка: БГНЕС

"Имаме близки и познати, които воюват на фронта или лежат ранени в болница, имаме и загинали приятели във войната в Украйна, това е изпитание и за духовенството, и за всички останали, каза за "Хоризонт" отец Генадий от град Арциз, Украйна

"Когато е в мирно време, проповедите на свещениците са едни, във военно време е необходима лична мобилизация, да изостриш мислите си, да си по-внимателен в думите, по-дисципилниран, защото хората идват при теб с голяма надежда, защото другите институции не им дават утеха на сърцето и душата.

Към всеки човек се обръщаме индивидуално. И преди войната за мен най-важното бяха важни личните беседи с човека, посетил храма. За да намерим лек за всеки отделен човек. Така и сега по време на войната. 

Хората задават много и тежки въпроси - душата ми вадят! 

Къде е справедливостта на Бог? - Справедливостта не е в тези рамки, в които човек я разбира! Има тълкувание, че ако Бог беше по човешкото разбиране справедлив, този свят още по-бързо щеше да приключи.

Бог е милостив. Бог със своята милост покрива всички наши грехове. Ние все се опитваме да бъдем по-силни, да сме голяма държава, да завземем все повече територии от други народи - такава е била винаги човешката история и човешките стремежи. Така неизбежно в бъдеще назрява конфликта, защото ние сме амбициозни. Защото ние искаме все повече и повече, това поражда напрежение, което понякога прераства във войни.

Колкото и да е напреднал светът, човек вътре в себе си няма никаква промяна, изтъкна още за БНР отец Генадий.

За себе си той каза обаче, че много се е променил - в него е преминала "малка атомна война" от младостта до днес. 

"Да съм по-близо до хората и да съм по-милостив. Да му приема немощта на другия, а не да отивам на конфликт и да воювам. Това променя реалността, каза още отец Генадий. 

Отец Генадий е протойерей на храма "Пресвета Богородица" в украинския град Арциз, който се намира в Одеска област и е с население близо 15 хиляди души, 20% от които са с българско самосъзнание. От няколко години в тази част на Бесарабия по идея на свещеника се изгражда впечатляващ духовно-културен център във вид на църковен комплекс, който е по мотиви от древните български базилики в Плиска, Несебър и Преслав. Целта е да се направи своеобразен мост между древността и съвременността, а също така да се сближат православните народи.

"Бог ми даде на сърцето да го направя, но все препятствия има, все нещо не а както трябва, но аз всеки ден работя по базиликата, не се отказвам. 

Реших да е базилика, защото тя е най-подходяща за времето, в което живеем. Тя мост между онова време, когато е нямало разделение, когато се е формирала чистата вяра, силната вяра и в тези векове Духът Божи е ръководел Апостолите и им подсказвал какво да стане и е имало много чудеса тогава. 

Базиликата се строи бавно, 10 години вече, защото е голяма, това е и духовен, и културен център. Всичко ще е заедно, ще събрано и като архитектура, и като духовност. Това е за мен тази базилика, сподели още отец Генадий. 

До този момент отец Генадий не е търсил помощ от България за строежа на комплекса, той е на 14 дка разположен.

Сега е станало по-тежко след пандемията и войната, но двама българи разбират за базиликата и искат да му помогнат. Затова той сега е в България и е благодарен, че се е обърнало внимание на неговата мисия. 


Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама души са загинали при пожар в руска рафинерия в Коми

Двама души са загинали, а един е в тежко състояние в резултат на пожара, който избухна по-рано днес в петролна рафинерия на "Лукойил" в град Ухта, република Коми. Според версията на следствието пожарът е избухнал по време на планирани ремонтни дейности. Огънят е локализиран, рафинерията продължава да работи. Ръководителят на Коми Владимир Уйба посочи,..

публикувано на 02.06.24 в 20:30

Правилната работа на щитовидната жлеза е важна за качеството на половите клетки, зачеването и износването на бебе

Около една трета от учениците, пълнолетните хора и бременните жени у нас не приемат достатъчно йод, тъй като консумират нейодирана сол – например хималайска. Това означава, че поставят в риск нормалната работа на щитовидната си жлеза, предупредиха специалисти-ендокринолози през изминалата седмица на осведоменост за заболяванията на тази..

публикувано на 02.06.24 в 06:53

Животновъди ще блокират Подбалканския път. Отнемат им пасища

Животновъди ще блокират Подбалканския път през следващата седмица заради проблеми с пасищата. Блокадите започват от  4 юни. Животновъдите ще затварят пътя за един час дневно . Ще бъде вдигнат палатков лагер – " за да се види, че има хора в Подбалкана и да останат хора в България , да има бъдеще за децата ни", обяви пред БНР Тодор Диклиев,..

публикувано на 30.05.24 в 09:54
акад. Атанас Атанасов и Славена Родинова

Доайен в генетиката и млад предприемач - двама оптимисти за бъдещето на България

"Никой не може да ме обезсърчи, че България няма бъдеще." Това заяви пред БНР генетикът акад. Атанас Атанасов, участник в предстоящия  научен агрофорум на тема "Устойчива агрохранителна система – национален приоритет за продоволствената независимост на България“. На събитието, организирано от Министерството на земеделието и храните, ще бъдат..

публикувано на 30.05.24 в 08:59
Евгения Тагарева

Народно читалище "Христо Г. Данов - 1904" в Пловдив отбелязва 120 години от основаването си

Читалището е символ на стремежа към образование, духовно просвещение и национално единство. Ролята на читалищата в чествания като 24 май е изключително важна, защото именно те организират различни мероприятия, които подчертават значението на българската азбука, книжовност и културно наследство. За празника и ролята на читалищата в него, които..

публикувано на 27.05.24 в 14:58

В България проблемите на хората с хемофилия са неглижирани

Нужен е консенсус в решенията за повсеместно въвеждане на иновативните терапевтични подходи при децата с хемофилия за осигуряване на сигурна и щадяща профилактика на заболяването по време на тяхното израстване. Ключови сгради в страната светнаха в червено за Световния ден на хемофилията - 17 април. Време е здравните власти да обърнат внимание..

публикувано на 26.05.24 в 07:05

Българската хранителна банка спасява храна, за да я дарява на хората в нужда

Българската хранителна банка е спасила над 169 хиляди килограма храна през миналата година, която е на стойност над 2.2 милиона лева. Това съобщи пред БНР изпълнителният директор на фондацията Цанка Миланова. "Ние сме единствената лицензирана организация у нас, която прави необходимото поне част от храната да бъде спасена, за да достигне до хора..

публикувано на 26.05.24 в 05:30