Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ярък спомен за незабравимия професор Ростислав Йовчев

Снимка: rostislavyovchev.blogspot.com

Един от обичаните български музиканти с харизматично сценично присъствие и невероятно обаяние, напуснал земния свят на 29 юни 2021 г., само броени дни преди да отбележи 60-ата си годишнина, оставя незаличима следа в съзнанието на своите близки, колеги, приятели и студенти. Това е пианистът, педагогът, музикалният критик и общественик проф. д-р Ростислав Йовчев. Той е роден на 14 юли 1961 г. в София, където започват и заниманията му по музика, а негови първи наставници в голямото изкуство са клавирните педагози Маргарита Хлебарова и Людмила Стоянова.


„Повечето му колеги и приятели – споделя съпругата му Бояна Йовчева – знаят, че Ростислав е племенник на известния от недалечното минало пианист-акомпанятор, публицист и преводач Петър Щабеков, който за него е бил като духовен баща през годините. Но малко известен факт е, че Ростислав е близък родственик на защитника на Видинската крепост майор Атанас Узунов и правнук на доктора по право от Брюкселския университет Петър Стайков – председател на XIII Обикновено народно събрание и министър на правосъдието в правителството на Рачо Петров в самото начало на XX век. Паметта за тези достойни българи се почиташе изключително много от семейството ни, а тази памет респектира и задължава. Затова и Ростислав притежаваше толкова безценни морални качества – той беше закърмен с тях“.

Ростислав Йовчев, солист на Плевенска филхармония
Като солов и камерен изпълнител Ростислав Йовчев активно концертира в България, Европа и Азия. Носител е на отличия от редица престижни национални и международни конкурси, като на много от тях впоследствие е канен и за член на жури. Неговото изпълнителско изкуство притежава гъвкавост и релефност на интонационния рисунък, яркост на динамическите нюанси, тънък усет към драматургическото изграждане в съчетание с изискан вкус и дълбоко познание за индивидуалните особености в конкретния музикален език на изпълнявания автор.

„Той вникваше в музикалната реч на композиторите – казва неговият преподавател в музикалната академия проф. Атанас Куртев – не просто изпълняваше текста, а се опитваше да разбере техния специфичен начин на мислене, техните идеи – това му позволяваше да проникне в дълбочината на музикалния замисъл“.

Проф.Ростислав Йовчев и проф. Ангел Станков
Репертоарът на Ростислав Йовчев обхваща творби и творци от предкласиката до музиката на днешния ден, а като своеобразна константа на творческия му натюрел е пиететът, който той изпитва към българската музикална класика и съвременност. Една от ярките характеристики на концертните му програми, особено в соловите му рецитали, е тяхната тематична насоченост, посветена на конкретни автори или музикални епохи, често включват рядко изпълнявани творби на известни или по-малко познати композитори, както и премиери на нови произведения, много от които са посветени на него. За своето сътрудничество с Ростислав Йовчев, свои мисли споделя и българският композитор Филип Павлов.

Проф. Ростислав Йовчев развива и активна педагогическа дейност у нас и в чужбина. Той е дългогодишен преподавател по пиано в Теоретичния факултет на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София, а между 2008 и 2020 г. е и завеждащ клавирната катедра на факултета.

Проф. Ростислав Йовчев и дъщеря му

В предаването „Студио музика” на 1 февруари 2022 от 19.30 ч., освен много музика в изпълнение на Ростислав Йовчев, звучат и гласовете на негови близки, колеги и студенти, които споделят свои мисли и спомени от миговете, щастливо преживяни с личността му на творец и човек.

Снимки: rostislavyovchev.blogspot.com, архив на семейството



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Златомир Фунг: Музиката е толкова безкрайна, че ако си любопитен, винаги има какво да научиш

Едва на 24 години Златомир Фунг продължава да удивява публиката с безграничната си виртуозност и изключителна чувствителност. Като резидентен артист с Кралския филхармоничен оркестър през сезон 2023/24 Фунг се подвизава в Cadogan Hall в Лондон и обикаля Обединеното кралство с оркестъра. Акцентите в Северна Америка и Азия включват дебюта на Фунг с..

публикувано на 12.05.24 в 16:55
Борис Христов в ролята на Борис Годунов

Фестивал "Гласът на Борис Христов" представя изкуството на изключителния певец

Общество "Борис Христов" ще представи в две различни локации Аулата на Софийски университет и Руски културно-информационен център в периода 13 май - 18 май шест последователни прожекции, които обхващат изкуството на изключителния певец Борис Христов в областта на операта, месата и камерната песен. Ще бъдат представени над 191 аудио и видео записи от..

публикувано на 11.05.24 в 18:35

Директно от Ню Йорк – шедьовърът на Пучини "Мадам Бътерфлай"

Пролетните изпълнения на "Мадам Бътерфлай" на Пучини събират сопраното Асмик Григорян и тенора Джонатан Тетелман, двама вълнуващи певци, които правят големи дебюти на сцената на Метрополитън този сезон. Възхвалявана като "един от най-яростните драматични таланти" от The New York Times, литовското сопрано Асмик Григорян пристига в Метрополитън този месец..

публикувано на 11.05.24 в 08:05
Мила Павлова и Аделина Александрова с студиото на програма „Христо Ботев“

Мила Павлова: Обичам да ми е интересно!

"Желязна ръка в кадифена ръкавица" – това е за мен Мила Павлова, която с изненадващи за привидната си крехкост сила и енергия успява да движи паралелно два елитни фестивала и дейността на един духов квинтет. Мила е идеен вдъхновител, организатор и артистичен директор на "Дни на музиката в Балабановата къща" – един "бутиков" пловдивски фестивал, който..

публикувано на 10.05.24 в 12:15
Виенски филхармоници в Музикферайн

Неделно матине на Виенските филхармоници в Музикферайн

На 25 февруари тази година под диригентството на Франц Велзер-Мьост Виенските филхармоници представиха в Музикферайн, Виена, втората концертна програма за предстоящото турне през март в САЩ: един концерт с музиката на Паул Хиндемит, Рихард Щраус, Арнолд Шьонберг и Морис Равел, блестящо реализиран и много горещо аплодиран. Музикалният предобед беше..

публикувано на 10.05.24 в 11:05