Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-важните събития в съдебната система през 2023 г. – 2 част

Снимка: Ани Петрова, БНР

Каква беше годината през погледа на нашите консултанти в професионален план? Кои бяха най-важните събития в съдебната система? Какви са очакванията от новата година? – Втора част

Проф. Ирена Илиева, проф. Таня Йосифова, доц. Ана Джумалиева, д-р Орлин Колев, адв. Елка Пороминска, доц. Гергана Йорданова, адв. Захари Генов, адв. Мария Ганчева, доц. д-р Баки Хюсеинов, адв. Пламен Димитров, Тодор Тодоров, Ясен Танев – дългогодишни консултанти на "Законът и Темида" – споделиха своите резултати от изминалата 2023-та и своите очаквания от 2024 г.

Доц. д-р Баки Хюсеинов, зам.-председател на Комисията за защита от дискриминация:

"2023 година е една нормална година за Комисията за защита от дискриминация. Приемат се жалби и сигнали в Комисията, образуват се производства, постановяват се съответните решения, работи се усилено в областта на превантивната дейност на Комисията. Досега в институцията са постъпили 543 жалби и сигнали, и допълнения към тях. Образуваните производства са 297, постановените решения са 399. Самосезирането от комисарите през 2023 г., които са в 9-членния състав на Комисията, са 74. Комисията осъществява превантивна дейност и оказва помощ на жертвите от дискриминацията. Към нас досега са се обърнали около 3000 граждани.

Преобладаващите оплаквания са свързани със защитения признак увреждане, следват защитените признаци лично положение, обществено положение, етническа принадлежност, възраст, пол, образование и др. Характерни за последните години са оплаквания по няколко признака, където има повече от един признак – множествена дискриминация. 

Много често Комисията е търсила представители на уязвими групи в уязвимо положение – хора с увреждания, хора, принадлежащи към етнически малцинства – всички те са изложени на пряка опасност от дискриминация. Най-много оплаквания има по упражняване правото на труд. Има оплаквания за различни отношения в сферата на здравеопазването, за диференциран подход при предоставянето на социалните услуги, за дискриминация в областта на образованието, за ограничаване на достъпа на лицата до определени стоки и услуги, за недостъпната архитектурна среда..."

Нотариус Камен Каменов:

"Всяка година, в която правим нещо полезно и за гражданите, и за обществото, и помагаме благотворително, защото такова е времето, е пълна и успешна година. Щом можем да дадем от себе си, значи нещо сме получили. За мен е чест, че толкова години помагам на този екип, който сте направили, на гражданите, на фирмите и на обществото. Нотариусът е един арбитър в предверието на обществото и се радвам, че можем да помагаме превантивно."

Адв. Пламен Димитров:

"2023-та беше успешна за мен – както в личен, така и в професионален план. Аз участвам в едно знаково дело в България – делото срещу Георги Семерджиев, който погуби две момичета, представлявам майката на едно от починалите момичета. Делото е вече на втора инстанция в Апелативен съд. Чака се една ДНК експертиза и една техническа експертиза на въздушната възглавница на волана, също и разпит на две свидетелски, които до този момент не се явяват. Новото при мен е, че от 1 декември т.г. кметът на Община Радомир г-н Кирил Стоев ми гласува доверие и станах адвокат на Общината.

Други знакови дела, по които аз работя, са задържането на началника на група "Миграция" при Областната дирекция на МВР в Разград, делото по нанесения побой над певицата Сибила Серафимова от нейния бивш приятел. Делото е още на фаза разследване. Надявам се следващата година да е още по-успешна."

Адв. Елка Пороминска, председател на Асоциацията за жените адвокати:

"Годината беше положителна, натоварена с хубави и с още по-хубави неща. Бях удостоена с две награди, които ми стоплиха душата. Едната награда беше за Най-добър лидер в благотворителността, за което съм благодарна и на колегите ми от Асоциацията, защото това е награда и за тях. Другата награда беше за Жена адвокат на годината.

Беше добре и това, че работихме много за защита на правата на гражданите и най-вече по Закона за защита от домашно насилие, където бяхме изготвили и дадохме становище в Народното събрание във връзка със законопроекта. За съжаление част от нещата не бяха взети предвид, но се надяваме, че и нататък ще продължим да съдействаме в законодателните дейности. 

Общо за съдебния живот не мога да говоря. Аз лично не намирам нещо, което да е тръгнало положително напред – повече се говори, отколкото се действа. Думата "реформа" си е само дума. Нито тръгна електронната система за управление и информационната система на съдилищата все още не може да се използва пълноценно."

Д-р Орлин Колев, преподавател по конституционно право в СУ "Св. Кл. Охридски", член на Комисията за защита от дискриминацията, преди дни получи наградата "Юрист в медиите":

"2023-та е година с пикове и недотам успешни моменти. Повече са положителните, отколкото нежеланите ефекти. Стремя се да давам все по-високо качество и да давам все по-големи резултати. Работата ми е свързана с публичността и смятам, че това, което правя, е полезно и за обществото и държавата."

Тодор Тодоров, графолог и криминалист:

"Изживях една чудесна във всяко отношение година, от която съм много доволен от себе си. Изминалата 2023 г. беше един пореден успех в моя творчески път. Завърших петата си книга за скулптора Боян Райнов, представих я на аудиторията чрез вас и ви благодаря. Вече е преведена и на френски. Усилено работя (от 2019) и върху моя монументално-биографичен роман. Продължението върви много трудно и засега е с работното заглавие "Насаме със себе си". Поставих и основите на новия ми биографично-монументален роман за живота и творчеството на скулптора Стела Добрева Райнова. Успях и да рисувам. Чувствам се готов и за нови предизвикателства във вашето предаване."

Чуйте подробности от звуковия файл.

Снимка – Ани Петрова, БНР
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анка Костова

Небанковият финансов сектор у нас е в много напреднал етап на подготовка за еврозоната

Експерти от стратегическото и оперативно ниво на Комисията по финансов надзор (КФН) осъществиха посещение в Хърватската агенция за финансов надзор , като част от предприетите стъпки за реализиране на националния план за въвеждане на еврото в България. За опита на Хърватия в процеса на въвеждане на европейската единна валута и готовността на..

публикувано на 16.05.24 в 12:48

Раждаме ли се мениджъри, или се учим да бъдем такива?

Дали човек се ражда с дарбата да бъде ефективен мениджър, или се изгражда посредством обучение и практика? Този въпрос вълнува много мениджъри и собственици на бизнеси, търсещи начини за постигане на бърз растеж. Владислав Цветанов, доктор по икономика в катедра "Предприемачество" на УНСС и автор на новоизлязлата книга "Ръководство на ефективния..

обновено на 16.05.24 в 12:35

Карнавал на биоразнообразието в Бургас за поредна година

Пъстър карнавал на биоразнообразието е сред акцентите на "Зеления уикенд", организиран от Община Бургас в партньорство с Българска фондация Биоразнообразие. Тази петък, 17 май, за дванадесети път, центърът на Бургас ще се изпълни с медузи, риби, костенурки, птици и други същества. Посланието на карнавала е: "По-добра свързаност на хората с..

обновено на 16.05.24 в 11:53

България в еврозоната – кога?

Забавянето на пълната интеграция на България в ядрото на ЕС, каквото е еврозоната, има своята цена и тя непрекъснато се увеличава, а размерът на загубите се измерва не с милиони, а с милиарди – това заяви управителят на БНБ Димитър Радев на конференцията "България в еврозоната, кога? ". В събитието, организирано от Българската асоциация на..

публикувано на 16.05.24 в 09:33
Доц. Росен Калпачки

Доц. Росен Калпачки: Инсултите за 2023 година у нас са около 50 000

Асоциацията за инсулти "Афазия" предлага въвеждането на национален стандарт за довеждане на пациенти с инсулт до лечебно заведение. Тази инициатива е подкрепена с призив към българските политици във връзка с Европейския ден за информираност относно инсулта, отбелязан през тази седмица. В рубриката Lege Artis на предаването "Нашият ден" доц...

обновено на 16.05.24 в 09:01