Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Жинка Толсузова: Този албум е отдавнашна моя мечта

Жинка Толсузова
Снимка: Личен архивЖинка Толсузова е родена е на 3 октомври 1963 година в село Загражден, община Баните, област Смолян.

Родена съм в село Загражден – много красиво родопско селце в община Баните. От малка съм закърмена с народните песни. От майка ми, която не е между живите, от нея знам песни. Още от 4-5-годишна възраст съм била по сцените. Основното си образование завърших в моето си родно село.  През 1978 година ме приеха в Широка лъка. Там срещнах толкова добри учители, които ми дадоха добър старт. Аз съм възпитаничка на г-жа Мария Каранлъкова, сега Кисьова по мъж.

Майка ми Златка Рекова, тя пееше много хубаво. Повечето песни ги знам от нея, от леля Събка Бозукова, от моята вуйна Шинка Рекова, от кака Райка има също песни. В Родопите всички пеят и нашият род е певчески. Гордея се, че съм роднина с родопския изпълнител Румен Родопски и Савка Сариева. Втори братовчеди сме, разказва Толсузова. Жинка Толсузова

Жинка Толсузова има издаден компакдиск с български народни песни от Родопите. Албумът се казва „Песни от Загражден“. Народната певица е събрала 11 автентични песни, типични за Загражден.

Аз съм избрала песни, които не са чувани, не са известни. Това е най-важното, да запазим старите, автентични песни, които нашите прабаби и прадядовци са ги запазили в толкова трудни времена и вярвам ще бъдат популяризирани. Всички знаем, че родопчани са много музикални. Повечето свирят на гайди, пеят. Хората са широкоскроени, добродушни и гостоприемни, разказва изпълнителката от Загражден.  

С песента „Карай ма пампур“, Жинка Толсузова печели специалната награда „С пените на Радка Кушлева“ през 1993 година.

Тази песен е от моето село, от моята вуйна Шинка Рекова съм я научила, разказва Жинка.

Първата песен в албума е „Оти ми плачеш, бубайче“

Тази песен я знам от моя прадядо. В Широка лъка, моята учителка Мария Каранлъкова ми я каза по-друг вариант. Много хубава песен, много. Песента „Страхил ми загубил“, също я знам от моя прадядо. Той много я пееше.

Предпочитам да пея бавни песни, като пея такава песен, всичко забравям и все едно светът е мой – разказва Жинка. 

Създаването на този албум е отдавнашна мечта на изпълнителката. В този проект тя работи с проф. Милчо Василев, Георги Андреева, Костадин Генчев. Музикалният съпровод е на оркестъра за народна музика на Българско национално радио, а песните „Повдигни се, тевна мъгла“ и ‚Арда е мътна текнала“ са под съпровода на Костадин Атанасов на гайда. Благоевградският диригент и композитор Петьо Кръстев участва в три от песните, като съпровожда с тамбура. Продуцент на албума „Песни от Загражден“ е БНР.  Жинка Толсузова

Жинка Толсузова е майка на три деца.

Радвам се, че и децата ми Златка, Искра и Асен, също пеят и са наследили обичта ми към традициите – разказва тя. 

Чуйте цялото интервю в прикачения зувков файл. 

Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram

Вижте още

Издателството "Разказвачът на приказки" приюти нови книги

През трите години на предаването Вкусен следобед често говорих за книги. И не защото искам да съм нравоучителна или пък да показвам литературни познания , а с увереността че книгите ни отвеждат  в един друг свят, на ръба на магичното . Преживявайки в други епохи, в друга кожа, ние виждаме и нашият свят през други очи . А това дори може да..

публикувано на 27.01.20 в 11:17

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, вие сте с мен, Радка Петкова и любимото предаване в неделя - Вкусен следобед. Отпуснете се на дивана и си мислете за нещо хубаво, защото то предстои веднага. Това е епизодът от 26 януари. Въпреки че рождения ден на предаването бе на 22-и януари, продължавам да получавам поздравления за три години от прохождането му. И този път ще ме..

публикувано на 26.01.20 в 17:51

Грипната епидемия застигна и Кърджали. Ще успеят ли учениците да завършат първия срок навреме?

Грипната епидемия застигна и нашият град. Д-р Виктор Кирчев, началникът на РЗИ Кърджали съобщи, че днес ще решат дали да обявят грипна епидемия, заради стойностите на заболелите, които доближават 30 %. Каква е ситуацията с отсъствията в училищата, Илияна Типова отново провери:  Ще успеят ли учениците да завършат първия срок навреме? Това се питат..

публикувано на 24.01.20 в 09:45

Румен Пехливанов, кмет на Рудозем: Днес е историческа дата за хората от региона

Със символична първа копка ще започне строителството на граничния пункт Елидже над Рудозем. Пунктът ще свързва двата града Рудозем и Ксанти. Това ще е втория граничен пункт на територията на област Смолян. Церемонията ще бъде в 14 часа на площадка където ще бъде самия пункт. Организирани са автобуси за граждани, които ще тръгват от Рудозем в..

публикувано на 24.01.20 в 10:00

Николай Атанасов - Шуши: "Вкусен следобед" да не губи чистотата, искреността и любовта на 3-годишните деца

А сега идва ред на някои от най-нетърпеливите събеседници, които побързаха да ме поздравят за рождения ден на предаването "Вкусен следобед". Пръв беше режисьорът Николай Атанасов-Шуши, играл 25 години на една сцена със Стоянка Мутафова . Само с постановката "Госпожа Стихийно бедствие" той е бил 1 222 пъти на една сцена с голямата българка,..

публикувано на 22.01.20 в 15:51

Поетесата Роса Соколова: Не спирайте да ни бъдете билката и да забавлявате!

Преминаваме към следващия поздрав за рождения ден на предаването "Вкусен следобед", той е от поетесата Роса Соколова, с която вече ни свързва силно женско приятелство. Казвам женско, което съвсем не значи някакъв общ женски заговор, а че пътищата ни са преплетени и растем заедно. Това на някои може да звучи абстрактно, но е всъщност,..

публикувано на 21.01.20 в 16:48

Весела Фламбурари: Пълен напред на козирожкото предаване "Вкусен следобед"

Нашата най-известна слушателка в Гърция е Весела Фламбурари, културолог и детски писател. С нея ни свързват много общи предавания, посветени на Коледа, детските книжки и магичното слово. Точно по Коледа и Нова година успяхме да ви изненадаме с цели 10 нейни коледни приказчици . Дори и с болно гърло и точно на рождения си ден, вярна..

публикувано на 21.01.20 в 12:25