Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жинка Толсузова: Този албум е отдавнашна моя мечта

Жинка Толсузова
Снимка: Личен архив



Жинка Толсузова е родена е на 3 октомври 1963 година в село Загражден, община Баните, област Смолян.

Родена съм в село Загражден – много красиво родопско селце в община Баните. От малка съм закърмена с народните песни. От майка ми, която не е между живите, от нея знам песни. Още от 4-5-годишна възраст съм била по сцените. Основното си образование завърших в моето си родно село.  През 1978 година ме приеха в Широка лъка. Там срещнах толкова добри учители, които ми дадоха добър старт. Аз съм възпитаничка на г-жа Мария Каранлъкова, сега Кисьова по мъж.

Майка ми Златка Рекова, тя пееше много хубаво. Повечето песни ги знам от нея, от леля Събка Бозукова, от моята вуйна Шинка Рекова, от кака Райка има също песни. В Родопите всички пеят и нашият род е певчески. Гордея се, че съм роднина с родопския изпълнител Румен Родопски и Савка Сариева. Втори братовчеди сме, разказва Толсузова. Жинка Толсузова

Жинка Толсузова има издаден компакдиск с български народни песни от Родопите. Албумът се казва „Песни от Загражден“. Народната певица е събрала 11 автентични песни, типични за Загражден.

Аз съм избрала песни, които не са чувани, не са известни. Това е най-важното, да запазим старите, автентични песни, които нашите прабаби и прадядовци са ги запазили в толкова трудни времена и вярвам ще бъдат популяризирани. Всички знаем, че родопчани са много музикални. Повечето свирят на гайди, пеят. Хората са широкоскроени, добродушни и гостоприемни, разказва изпълнителката от Загражден.  

С песента „Карай ма пампур“, Жинка Толсузова печели специалната награда „С пените на Радка Кушлева“ през 1993 година.

Тази песен е от моето село, от моята вуйна Шинка Рекова съм я научила, разказва Жинка.

Първата песен в албума е „Оти ми плачеш, бубайче“

Тази песен я знам от моя прадядо. В Широка лъка, моята учителка Мария Каранлъкова ми я каза по-друг вариант. Много хубава песен, много. Песента „Страхил ми загубил“, също я знам от моя прадядо. Той много я пееше.

Предпочитам да пея бавни песни, като пея такава песен, всичко забравям и все едно светът е мой – разказва Жинка. 

Създаването на този албум е отдавнашна мечта на изпълнителката. В този проект тя работи с проф. Милчо Василев, Георги Андреева, Костадин Генчев. Музикалният съпровод е на оркестъра за народна музика на Българско национално радио, а песните „Повдигни се, тевна мъгла“ и ‚Арда е мътна текнала“ са под съпровода на Костадин Атанасов на гайда. Благоевградският диригент и композитор Петьо Кръстев участва в три от песните, като съпровожда с тамбура. Продуцент на албума „Песни от Загражден“ е БНР.  Жинка Толсузова

Жинка Толсузова е майка на три деца.

Радвам се, че и децата ми Златка, Искра и Асен, също пеят и са наследили обичта ми към традициите – разказва тя. 

Чуйте цялото интервю в прикачения зувков файл. 

Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56