Хорът на Янко Мустаков през 1879

Янко Мустаков и първият мъжки хор в България след Освобождението

През 1877 г., заедно с руските войски император Александър Втори пристига в освободения Свищов. Там го посреща ентусиазиран хор и пред него са изпълнени хорови песни, специално написани за случая от диригента Янко Мустаков. Музикантът Янко..

публикувано на 06.03.20 в 20:56

Гвардейският представителен духов оркестър записа нов албум в БНР

Във връзка с впечатляващия юбилей - 140 години от създаването на Гвардейския представителен духов оркестър - наскоро музикантите от състава осъществиха записи за двоен компактдиск в Първо студио на БНР. Някои от изпълненията са в  партньорство и с..

публикувано на 06.03.20 в 20:50
Детският радиохор и Венеция Караманова с приза

Детският радиохор на 60

На 21 март в зала 1 на НДК с тържествен концерт ще бъде отбелязана 60-годишнината от основаването на един от най-забележителните хорови състави у нас - Детския хор на Българското национално радио. Диригентката Венеция Караманова припомня, че създателят..

публикувано на 06.03.20 в 20:38
Веско Ешкенази Музикант на годината 2010

Веско Ешкенази с юбилеен концерт и турне

Точно на националния празник 3 март юбилей празнува един от най-обичаните и уважавани български музиканти - цигуларят Веско Ешкенази. Вече повече от 20 години той е концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър - Амстердам, един от най-елитните..

публикувано на 06.03.20 в 19:05

Фестивалите "Челисимо" и "Концерт за надежда" си подават ръка в полза на младите таланти

За първи път в България се провежда международен фестивал, наречен "Челисимо", посветен изцяло на виолончелото. Негов инициатор е младият, но вече утвърден български изпълнител и педагог Атанас Кръстев. Според него е време за силната българска..

обновено на 06.03.20 в 15:22
Корицата на книгата на Младен Стоянов с псевдоним Драско Закеф

Бизнесменът Младен Стоянов пише книги след претърпяна катастрофа

Предстои да излезе на екран филм по текстове от книгата "Цвете за откъсване“ на Младен Стоянов.  „Цвете за откъсване" е впечатляващ и искрен разказ за пътя към зрелостта, ценностите и истинската любов. Това е четвъртият роман на Младен Стоянов с..

публикувано на 06.03.20 в 10:05
Георги Димитров-Жожо

Китаристът Георги Димитров-Жожо е един от участниците в концерта "Алегро виваче на 30"

На 5 март екипът на предаването за класическа музика "Алегро виваче" ще посрещне приятели в Първо студио на БНР, за да отпразнуват заедно 30 години в ефира на програма "Хоризонт".  С музика вместо торта: Това ще бъде концерт с участието на трима..

публикувано на 04.03.20 в 13:25

Музиката е като да прочетеш дневника си пред много хора

Тя е на 22 години, свири на пиано и е завладяна от музиката още от дете. Получава подкрепата на семейството и приятелите си и  разкрива  историята на една любов чрез дебютното си  ЕP – 9297. Чуйте интервюто с Катрин, която разказва за..

публикувано на 04.03.20 в 12:42

Извънземни гостуваха на „Изотопия“

За първи път в ефира на Българското национално радио в предаването „Изотопия“ прозвуча „Fractal Vision“ – най-новият студиен запис на ALIEN INDUSTRY . Вторият трак от новата им тава се очаква през юни. По думите на Здравко Минев – лидер и..

публикувано на 01.03.20 в 18:22

Презентационен курс за млади музиканти и артисти

Журналистката от БНТ Миглена Стойчева започна да води курс в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, озаглавен „Как младият музикант да изгради своя публичен образ в медийното пространство“. Той е предназначен за студенти от..

публикувано на 28.02.20 в 22:51