Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Семерджиев: "Не трябва да очакваме стресиращо повишение на цените на газа"

Снимка: БГНЕС

Това е един непрекъснат процес, заяви в предаването "Нещо повече" председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев по повод забавянето на очакваното предложение за нова цена на газа от юли от страна на "Булгаргаз" поради непрекъснота променящите се котировки на долара, което е част от процеса за определяне на цената от страна на държавния регулатор. "Знаете, че зимата това го правихме няколко пъти и успяхме все пак да постигнем едни приемливи цени на газа и оттам на топлоенергията. Разбира се, за съжаление трайната тенденция за повишаване на цените на горивата на световните пазари продължи, макар и с не кой знае какви темпове, добавя се и факторът със съотношението между долар и евро ... Аз приех това като причина за забавянето на тяхното заявление, но независимо от това ние вече имаме предварителна информация по тяхното заявление", каза Семерджиев. Според него тя не е стресираща. "Ние ще отчетем най-вече обективните фактори. Първият обективен фактор е свързан с повишението на цените изобщо на газа, свързано с горивата на световните пазари. Там има едно повишение около 11% от предишното тримесечие, т. е. това няма как да не се отрази, тъй като не е възможно газът да се купува по-скъпо и да се продава по-евтино, отколкото се купува. Иначе попадаме в ситуацията, в която могат да ни обвинят, че има държавна помощ, ако това го прави държавно предприятие. По отношение на курса на долара - там нещата са по-непредсказуеми ... По отношение на това доколко и как може да се отразят такива скокове, има методика, която отчита среднопретегленото повишаване на цените на долара за периодите спрямо еврото", посочи председателят на ДКЕВР. Той добави, че не иска да обяснява методиката, но държи да стане ясно, че има правила. "Разбира се, в момента прилагането на тези правила не е в полза на крайната цена, затова и ние сме имали предварителни разговори с "Булгаргаз" да намери начин да се опита да се запаси с по-евтини долари, така че колкото се може по-малко да се отрази", добави Семерджиев.

За него е несъмнено, че поскъпването на долара и поевтиняването на еврото увеличават цената на газа в страната. "Влиянието на този фактор е по-малко предсказуемо и по-малко известно и неговото влияние също не би могло да се каже, че ще бъде под 7-8% или 9, зависи как ще се развият нещата до края на месеца", каза още той. Председателят на ДКЕВР се съгласи, че в зависимост от движението на курса на долара прогнозата му за поскъпване на газа с около 10-15% от преди няколко седмици, която тогава е била реалистична и които "Булгаргаз" има основания да иска, сега може да бъде коригирана в посока нагоре. "Ако продължи да пада еврото спрямо долара, разбира се, тази прогноза ще отиде нагоре, ако тя продължи да пада, ще отиде надолу, разбира се, много естествен процес. Но така или иначе аз не мисля, че трябва да очакваме някакво стресиращо повишение на цените на газа, такова, което да се отрази на останалите продукти и да има негативно влияние, тъй като, пак Ви казвам, независимо, че доста от резервите на "Булгаргаз" бяха използвани за зимата и тя премина, аз продължавам да твърдя, сравнително спокойно за потребителите, доста от резервите са изчерпани. Независимо от това ще се търсят абсолютно всички такива резерви, които са за сметка на финансовите резултати на компанията, така че да се съхранява пазара и да може спокойно да се развива", смята той.

Това, което ни е дадено предварително по наше настояване и сме анализирали, недвусмислено показва, че увеличението първо не може да бъде по-малко от 11-12%, тъй като не по-малко ще се вдигнат цените на котировките на газа за периода, който скоро ще свърши, а отражението на долара върху еврото ще бъде също не по-малко от 7-8% при сегашното състояние на данните, добави Семерджиев. Той не приема, че може да се говори чак за 20% увеличение. "Разбира се, "Булгаргаз" ще си направи конкретните изчисления и ще даде прогноза, но пак Ви казвам, има още една-две седмици, така че могат нещата да се променят и към по-добро", посочи той.

Ще се превърне ли "Булгаргаз" в дилърска компания покрай поскъпването на долара, какво се случва по веригата с цените на топлоенергията при увеличение на газа от 11-12%, какво става с идеята за сезонни цени на топлата вода, ще спира ли по-рядко токът с приемането на новата методика за качеството на електроснабдяването и ще плащат ли електроразпределителните дружества за одита, който ще бъде извършван от регулаторния орган можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Ангел Семерджиев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сглобката между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се връща, смята Тошко Йорданов

Отказът на ГЕРБ да подкрепи включването на доклада на Временната комисия за разследване на корупционните схеми в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев,  в дневния ред на парламента беше определено като повторно сглобяване на сглобката от председателя на комисията Тошко Йорданов. Той обвини лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в опит да..

публикувано на 26.04.24 в 10:25

28-годишен мъж от Монтана с положителна проба за коклюш

Млад мъж е дал положителна проба за коклюш.  Той е на 28 години, по лична карта се води жител на Монтана, но живее и работи в столицата. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана. "Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р..

публикувано на 26.04.24 в 10:01
Димитър Божилов

Районен кмет предлага "квартал на обезщетените", за да се съхранят зелените площи

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в..

публикувано на 26.04.24 в 10:00
Бойко Борисов

Борисов: ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция! Предрече поне 5 служебни правителства

Очаква се във вторник да се проведе извънредно заседание на парламента, заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов подчерта, че ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция, но предрече, че ще има поне още пет служебни правителства след изборите. По думите му, всичко е изгубено във взаимоотношенията с "Продължаваме..

публикувано на 26.04.24 в 09:55
Асен Василев

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отхвърлиха дебата за корупция в Митниците и участието на Асен Василев

С гласовете на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по време на заседанието на Народното събрание беше отхвърлено искането за разисквания по доклада на временната комисия за разследване на корупционните практики в агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях.  Председател на Комисията е Тошко Йорданов от "Има такъв народ". Асен Василев: Марин и..

публикувано на 26.04.24 в 09:45
Кириакос Мицотакис

Гърция отказа отбрана на Украйна, дава за Олимпиадата зенитни ракети

Гърция няма да предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана, заяви пред телевизионните медии премиерът Кириакос Мицотакис. Така той даде отговор на изявления на лидери на опозицията, че премиерът няма право да изпраща оръжия без решение на парламента и да остави островите без противовъздушна защита. Мицотакис каза, че..

публикувано на 26.04.24 в 09:29
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов излиза на плюс. Всички се борят за любовта му

Епизод от предизборната надпревара и демонстрация на сила – така политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" разчита отстраняването на председателя на парламента Росен Желязков и с гласовете на ПП-ДБ. "Това е демонстрация на сила. ПП-ДБ са в отбранителна позиция и това е проява на сила , в която е малко спорно получава ли..

публикувано на 26.04.24 в 09:11