Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокатът на Цветанов твърди, че той е бил подслушван, заместник главният прокурор не знае

Заместник главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че не знае дали бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е бил подслушван почти две години след едно от престъпленията, по които е обвиняем . 

За разрешено от съд искане за прилагане на специални разузнавателни средства по отношение на Цветанов разказа днес защитникът му Менко Менков.

Докато се запознавал с материалите по едно от делата на Цветанов, Менков попаднал на приключено поради неефективност, но използвано преди това с разрешение на съдия специално разузнавателно средство. Според защитника подслушването е започнало през ноември миналата година, което е странно, тъй като въпросното дело срещу клиента му е за престъпление, извършено през февруари 2012.

Вярно ли е, че на 22 януари до прокуратурата е било изпратено искане за предсрочно прекратяване на използваните СРС-та за няколко лица, сред които и Цветанов, както твърди Менков?

Ето какво каза за "Хоризонт" заместник главният прокурор Борислав Сарафов:
Той в крайна сметка е адвокат и изработва своя хонорар. Така, както го е заработил, защитавайки и други обвиняеми и подсъдими, например братя Галеви. Ако трябва да направя по-нататъшен анализ, всеки един адвокат се храни от своите клиенти, в това, разбира се, няма нищо лошо. Адвокатската професия е уважавана, престижна и предполагам високо платена.
На въпрос каква би била ползата на адвокат Менков да твърди, че е имало такова незаконно или законно подслушване Сарафов отговори:
Пак казвам, в рамките на неговата защитна линия, би могъл да твърди всичко.
На въпрос възможно ли е той да не е знаел, че евентуално е бил подслушван бивишият вътрешен министър, Сарафов каза:
Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов за нас е обвиняемият Цветан Цветанов, лицето с три висящи дела и нищо повече. Дали е политик или не, прокуратурата не се интересува от това нещо. За нас просто той е обвиняем.
След новината Бойко Борисов отсече, че е грандиозен скандал да се подслушва опозицията, а лидерът на ДПС Лютви Местан обвини експремиера в неадекватност и параноя, която била на път да се превърне в тотална.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Сарафов: Проверяваме дали Цветан Цветанов е бил подслушван

Не бих могъл да направя друг коментар на думите на адвокат Менко Менков, освен това, че той в крайна сметка е адвокат и изработва своя хонорар, каза пред "Хоризонт" заместник главният прокурор Борислав Сарафов .  Така, както го изработва, защитавайки и..

публикувано на 30.01.14 в 16:39
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германия ще достави на Украйна още три системи за залпов огън

Германия ще достави на Украйна още три мобилни реактивни системи за залпов огън HIMARS, обяви министърът на отбраната Борис Писториус, който е на посещение във Вашингтон. Трите системи са налични в резерва на американските въоръжени сили и ще бъдат..

публикувано на 09.05.24 в 23:14
Министър-председателят на Армения Никол Пашинян

Протест в Ереван с искане за оставката на премиера Пашинян

Хиляди протестиращи се събраха в столицата на Армения Ереван, за да поискат оставката на премиера Никол Пашинян. Повод за недоволството стана решението на Пашинян да предаде на Азербайджан няколко необитаеми гранични села в Тавушкия район, които Армения..

публикувано на 09.05.24 в 23:09

Гръцки съд оправда българин по обвинение за трафик на хора

Гръцки съд оправда българин по обвинение за нелегален трафик на хора. Гръцкият съд оправда изцяло Тошко Тодоров - Машора Един несменен талон на кемпер щеше да изпрати в затвора за шокиращите 224 години съвсем невинен българин. Случаят предизвика..

публикувано на 09.05.24 в 23:01

Тежка катастрофа на пътя Мездра - Ботевград

Девет души са пострадали при тежка катастрофа на международния път Е-79 между Мездра и Ботевград. Ранените са пътували в микробус, който се е ударил в ТИР. Четирима от пострадалите са транспортирани в софийски болници с опасност за живота.  На по-леко..

публикувано на 09.05.24 в 22:53
Президентите на Китай Си Дзинпин (вляво) и на УнгарияТамаш Сульок - Будапеща, 9 май 2024

"Златно пътешествие" - Си Дзинпин в Будапеща

Китай и Унгария започват "златно пътешествие", заяви китайския лидер Си Дзинпин след среща в Будапеща с унгарския премиер Виктор Орбан. Унгария е третата и последна точка в европейското турне на Си, който посети по-рано Франция и Сърбия. Си след..

публикувано на 09.05.24 в 22:42
Срутена в резултат на бомбардировка сграда в Рафах

САЩ са твърдо против мащабна сухопътна операция на Израел в Рафах

Съединените щати са твърдо против мащабна сухопътна операция на Израел в град Рафах в Ивицата Газа. Израел продължава да обстрелва град Рафах в южната част на Ивицата Газа Това беше потвърдено тази вечер и от Държавния департамент, и от Съвета за..

публикувано на 09.05.24 в 22:10

Около 7 хиляди бойци от Кюстендилско са участвали във Втората световна вйна

Около 7 хил. бойци от Кюстендилско са участвали във  втората фаза на Втората световна война - това беше казано при отбелязване на 79-годишнината от победата на нацизма и Деня на Европа в града.  Шествие с участието на представители от..

публикувано на 09.05.24 в 20:25