Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК вече функционира в пълен състав

Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия вече работи в пълен състав. Маргарита Златарева е поела функциите на втори заместник-председател, обявиха от Комисията. Все още план-сметката за изборите не е гласувана, възнагражденията на членовете на изборни комисии за евровота ще се определят до утре вечер.

От вчера доцент Маргарита Златарева работи в ЦИК и колегите отричат към нея да има негативно отношение, потвърди един от тримата говорители Александър Андреев.

Доцент Златарева е един добър специалист. Тя добре познава изборното законодателство. Мисля, че до момента Централната избирателна комисия, както преди нейното встъпване, но вече в пълния си състав, работи като един колегиален орган от професионалисти, обясни Андреев.

По повод тиражирани твърдения, че се готви "Костинброд 2" и отново да се правят опити за агитация в деня за размисъл, другият говорител Цветозар Томов беше категоричен, че ако се случи, ще има реакция.

Ако наистина възникне ситуация някой да си позволи да води агитация в изборния ден, смятам, че Централната избирателна комисия в този си състав ще приложи правомощията си, обясни Томов.

Въпреки казаното от финансовия министър Петър Чобанов, че евровотът ще струва 22 милиона лева, от ЦИК не го потвърдиха.

Проект на план-сметка все още не е разглеждан от Централната избирателна комисия, така че отделните пера кои са не можем да ви кажем, каза третият говорител Камелия Нейкова.

Трескаво в Комисията пишат стратегията за информационно-разяснителна кампания. Разчитат и на обществения съвет да помогне за това. Според Цветозар Томов има рискове, ако избирателната активност на 25-и май е ниска.

Главната опасност, според мен, за едни евроизбори в България е ниският интерес респективно спрямо тях, което може да изкриви политическото представителство и освен това винаги е индикатор за ниска легитимност на избраните, каза Томов.

До утре вечер ще са ясни правилата за образуване на секционни комисии в чужбина и как точно ще гласуват сънародниците ни зад граница.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ЦИК създава обществен съвет с представители на НПО-та

Централната избирателна комисия създава обществен съвет. В него ще влязат представители на неправителствени организации, които са участвали като наблюдатели на избори. Заявки за включване в съвета ще се приемат до края на утрешния ден. Също до утре ЦИК..

публикувано на 27.03.14 в 12:59
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар и експлозии от запален ТИР на пристанището в Солун

Голям пожар избухна на пристанището в Солун. Огънят е започнал от кабината на ТИР и бързо е засегнал паркираните до него тирове, които чакат да товарят стока. Пожарникарите спасиха поне двама шофьори, които нощували в кабините на съседни камиони...

публикувано на 15.05.24 в 08:57

38 288 заявления за гласуване в чужбина: Най-много в Турция, най-малко в Германия

38 288 са потвърдените заявленията за гласуване извън страната подадени от наши сънародници през електронната система на ЦИК . В полунощ изтече срокът за подаването им, най много са те от Турция – 23 500,  а от Германия малко над 2 700. До..

публикувано на 15.05.24 в 08:51
Калин Славов

Калин Славов: Ако не покрива критериите за интетритет, бизнесът ни ще загуби конкурентни предимства

Бизнес интегритет – най-общо това са правилата на доброто управление, те изключват корупционното поведение. Тези правила са насочени не само към бизнеса, но и към публичната сфера . Това обясни пред БНР изпълнителният директор на "Прозрачност..

публикувано на 15.05.24 в 08:43
Деян Колев

"Амалипе" в опит да мотивира хората да гласуват и да не продават гласа си

Център "Амалипе" и активни младежи организират дебат с представители на парламентарно представените партии, които ще вземат участие в предстоящите избори за членове на Европейския парламент. На дебатите ще представят и обсъдят ангажименти по..

публикувано на 15.05.24 в 08:16

Обсъждане и скандали около проект за добив на газ в румънската част на Черно море

Публично обсъждане за проект за добив на газ в румънската част на Черно море ще се проведе днес в Каварна. Проектът е предвидено да бъде изграден в близост до българските териториални води и се състои от два кладенеца, които трябва да бъдат пробити на..

публикувано на 15.05.24 в 08:09
Ангел Петров

Ангел Петров: Няма план за удостоверяване на машинното гласуване

Процесът за удостоверяване гарантира сигурността на машините - всяка машина ще бъде инсталирана с един и същи софтуер. Това каза пред БНР Ангел Петров, бивш главен секретар на Министерството на електронното управление. Удостоверяването на..

публикувано на 15.05.24 в 08:03

ЮЗУ е домакин на среща-дискусия за 20-годишнината от членството на България в НАТО

Югозападният университет "Неофит Рилски" в Благоевград е домакин на среща-дискусия, посветена на 20-годишнината  от членството на България в НАТО. Гост-лектори ще бъдат Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт към Министерството на..

публикувано на 15.05.24 в 07:57