Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марк Ронсън е номер едно на Острова, Тейлър Суифт се държи на върха в Америка

Марк Ронсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Коледната премяна в британския радио чарт, която доминираше в изминалите няколко седмици, отстъпи място на нови хитове. Големи движения в изброяването, но едно нещо остана без промяна – трета поредна седмица най-популярната песен по радиото на Острова е Uptown Funk на Mark Ronson и Bruno Mars. Зарибяващото парче с класически фънк мотиви е било голямо предизвикателство за 39-годишния британец. В интервю за The Guardian той казва, че е прекарал шест месеца в „агония“, в търсене на най-добрия начин за изсвирване на китарната част. Стресът е бил толкова голям, че косата му започнала да окапва и се стигнало до момент, в който припаднал. Усилията му явно са си стрували, защото Uptown Funk освен в радио класацията продължава да е номер едно и в чарта за продажби.

Olly Murs се е отправил към върха за пореден път. Първият му дует с женски изпълнител (Up с Demi Lovato) отбелязва скок от четири позиции до номер 3 в класацията на Radiomonitor. След като коледните песни напуснаха изброяването, пластовете се разместиха до такава степен, че цели 11 сингъла се придвижват нагоре с 10 или повече позиции. Сред бързо катерещите е Last All Night (Koala) на новия любим диджей на клубовете – Oliver Heldens с участието на KStewart – номер 27. Тракът излезе миналата година във вариант без вокал и прибавянето KStewart настрои феновете на инструменталната клубна музика малко негативно, но поп чартът го прие с отворени обятия. Няма как да пропуснем и новобранеца Phillip George. Само до преди три седмици той е трябвало да работи на няколко места, за да изкарва достатъчно пари. Phillip се появи изневиделица и денс изпълнението му, в което има семпли от хит на легендарния Stevie Wonder Wish You Were Mine e 21-вият най-популярен сингъл по радиото във Великобритания.

В Съединените Щати Blank Space на Tyalor Swift e вече четвърта поредна седмица на върха в мейнстрийм класацията на MediaBase 24/7. Песента е от албума 1989, който в последните дни на 2014-а успя да бие саундтрака от Замръзналото Кралство и стана най-продаваният албум на годината. Веднага след Taylor в изброяването е най-успешният (и според някои най-сексапилният) от братята Jonas – Nick. Последното му Jealous продължава да се изкачва, но засега няма изгледи да измести Blank Space. По-вероятно е след седмица Jealous  да бъде изместено от парчето на номер 3 – Love Me Harder на Ariana Grande & The Weeknd  или пък I’m Not The Only One на Sam Smith. Love Me Harder e с най-голямо увеличаване на излъчванията в ТОП 5 тази седмица.

В ТОП 10 на Щатите вече е сензацията на Spotify Hozier. Неговото силно рок участие е на номер 8. Веднага след това е Uptown Funk на Mark Ronson на номер 9 и The Heart Wants What It Wants на Selena Gomez на номер 10. Thinking Out Loud, което достигна номер едно на Острова и сега е на втората позиция там, е вече сред 20-те най-излъчвани на Америка на номер 17. Още един добре познат британски продукт дебютира в ТОП 20 – One Direction с Night Changes. Най-голям скок в излъчванията в ТОП 40 е за енигматичното The Hanging Tree на James Newton Howard с Jennifer Lawrence от филма Игрите на Глада, което се изкачва до номер 14.

Четири нови предложения атакуват ТОП 40 тази седмица – на номер 38 Can’t Stop Dancin’ на интернет сензацията Becky G, поредното от Calvin Harris – Outside с Ellie Goulding на номер 39, I Don’t Mind на Usher feat. Juicy J на номер 36 и силният римейк на класиката на Romantics What I Like About You, изпълнена от новите One Direction – 5 Seconds of Summer на номер 35.

Oще за актуалните хитове и артисти можете да научите в следващото издание на Music Point.

Music Point – петък от 19 до 21 по Хоризонт!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Китаристът Георги Димитров - Жожо с дебютен албум за Naxos

От днес, 26 април, на световния музикален пазар е Баховият албум на Георги Димитров - Жожо. Изключително щастливи и горди сме с младия български китарист, чийто талант беше разпознат и подкрепен още в ранна детска възраст. След завършването на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София и Университета за музика в Грац, сега българинът е..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Ваня Пешева

Артис - софийският фестивал за класическа музика и изкуства

На 30 април от 19 часа в зала 9 на НДК ще бъде открито третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства “Артис”. Началото ще бъде поставено с клавирен концерт на надарени деца - възпитаници на Национално музикално училище “Любомир Пипков” - София, и изложба с творби на талантливи млади художници от Частното училище по..

публикувано на 26.04.24 в 18:16
Маестро Георги Димитров пред Симфоничния оркестър на БНР

Музикална рядкост: "Стабат матер" от Шуберт ще звучи на софийска сцена

Името на доайена сред българските диригенти Георги Димитров присъства много активно в концертните афиши и в звукозаписния план на Симфоничния оркестър на БНР през този сезон. На 26 април от 19 часа в зала "България" маестрото ще ръководи концерт под мотото "В навечерието на Великден". За подходящо настроение преди Страстната седмица ще допринесе..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
Елиана Лилова

Франция във фокуса на One Dance Festival 2024

Фестивалът на танците в Пловдив започва на 10 май . Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival вече са в продажба. Все още има билети, като по повод на Международния ден на танца – 29 април, ще има 30% намаление за всички билети, закупени след 20 часа вечерта. Това каза пред БНР Елиа Лилова – директор на One Dance Week. Спектаклите..

публикувано на 26.04.24 в 10:25
Антонина Бонева

Антонина Бонева отбелязва с концерти 40 години педагогическа дейност

В петъчната вечер, на 26 април, в Централния военен клуб от 19 ч. именитата наша пианистка и преподавателка в Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София Антонина Бонева ще отпразнува 40 години педагогическа дейност. На сцената тя ще бъде с четирима свои ученици. Всеки от тях ще е солист на Симфониета София с диригент Свилен Симеонов,..

публикувано на 25.04.24 в 17:58
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36