Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осма поредна седмица номер едно в ефира на Великобритания – Uptown Funk на Mark Ronson и Bruno Mars

Тоталният хит на Mark и Bruno вече осма седмица окупира върха в класацията на британските радио станции. Пет други сингъла могат да се похвалят с подобно постижение за изминалите три  години - осем или повече седмици на върха. Това са Happy на Pharrell Williams (17 седмици), Payphone на Maroon 5 feat. Wiz Khalifa (9 седмици), Roar на Katy Perry (8 седмици), Call Me Maybe на Carly Rae Jepsen (8 седмици) и Get Lucky на Daft Punk и Pharrell Williams (8 седмици).

Въпреки че Love Me Like You Do на Ellie Goulding измести Uptown Funk от номер едно в класацията за продажби на Острова, в изброяването за еърплей на Radiomonitor песента на Ellie е все още на номер две.

Веднага след нея е вече веднъж достигналата върха романтична балада Thinking Out Loud на Ed Sheeran. Така за момента oсновната битка за нов номер едно се очертава да е между и Ed и Ellie Goulding, без да забравяме и Hozier. Първият му сингъл, който сега е на номер 4 Take To Church, не е спрял да се изкачва и може да ни изненада след седмица. Номер пет e за пикиралата на номер 3 Lips Are Movin’ на Meghan Trainor. Вторият сингъл на Trainor не успя да подобри рекорда на дебюта й All About That Bass, който през октомври миналата година се изкачи до върха и стоя там в продължение на 4 седмици.

Силен начален старт за любимец на британската публика младеж. 21-годишният рок изпълнител George Ezra влиза направо на номер 10 с Cassy O’. Песента ще се появи на музикалния пазар в края на този месец и е от албума му Wanted of Voyage. Това е третият сингъл за Ezra в радио класацията на Великобритания след Budapest (достигнал номер 6) и Blame It On Me (5-а най-висока позиция).

Шведският диджей Avicii също може да се похвали с добро постижение тази седмица. Новото му заглавие The Nights се катери с цели 24 места до номер 15. Успехът на парчето се дължи предимно на включването му в саундтрака към играта на PlayStation FIFA 15. Иначе новият албум на Avicii ще излезе по-късно тази година.

В Съединените щати Mark Ronson и Bruno Mars отбелязват трета седмица на номер 1 с Uptown Funk. Също както на Острова, така и в радио класацията на Media Base 24/7 един от претендентите за нов номер едно е Thinking Out Loud на Ed Sheeran. Отвъд Атлантика серенадата на Sheeran се изкачва с две места до номер 2 и е песента с най-силно увеличение в излъчванията. На номер 3 с една позиция надолу в сравнение с миналата седмица е Take Me To Church на Hozier, за която имаше надежда да се настани на шампионското място, но явно няма да се изкачи на по-висока позиция от номер две. Четвъртото място – три нагоре за Lips Are Movin’ на Meghan Trainor и на номер 5 е Blank Space на Taylor Swift.

Taylor има два хита в ТОП 10 на Щатите, като новото й Style се изкачи от номер 14 до номер 10. Ново в ТОП 10, на номер 8, е и изпълненото с позитивни емоции Times of Our Lives на Pitbull и Ne-Yo.

От началото на януари досега One Direction кръжат около 20-те най-излъчвани на Америка с Night Changes. Баладата достигна 19-а най-висока позиция, след което вече около месец се лута между номер 21 и номер 22. Това е десетото участие на момчетата в тригодишната им кариера в щатския радио чарт, като само два техни хита са достигали ТОП 10 – What Makes You Beautiful и Story of My Life.

Тази седмица сред 40-те топ мейнстрийм радио песни на Щатите влизат три нови попълнения – GDFR (Going Down For Real) на рапъра Flo Rida със Sage The Gemini (на 39-а позиция), вече популярното в рок и алтернативните класации I Be My Life на Imagine Dragons (на номер 37), а най-високо класираното ново предложение е провокативното Truffle Butter на Nicki Minaj feat. Drake & Lil’ Wayne.

Oще за актуалните хитове и артисти можете да научите в следващото издание на Music Point.

Music Point – петък от 19.00 до 21.00 по Хоризонт!

Гласувайте за песните, които искате да чувате по-често в предаването тук:

https://www.facebook.com/musicpointshow




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Китаристът Георги Димитров - Жожо с дебютен албум за Naxos

От днес, 26 април, на световния музикален пазар е Баховият албум на Георги Димитров - Жожо. Изключително щастливи и горди сме с младия български китарист, чийто талант беше разпознат и подкрепен още в ранна детска възраст. След завършването на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София и Университета за музика в Грац, сега българинът е..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Ваня Пешева

Артис - софийският фестивал за класическа музика и изкуства

На 30 април от 19 часа в зала 9 на НДК ще бъде открито третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства “Артис”. Началото ще бъде поставено с клавирен концерт на надарени деца - възпитаници на Национално музикално училище “Любомир Пипков” - София, и изложба с творби на талантливи млади художници от Частното училище по..

публикувано на 26.04.24 в 18:16
Маестро Георги Димитров пред Симфоничния оркестър на БНР

Музикална рядкост: "Стабат матер" от Шуберт ще звучи на софийска сцена

Името на доайена сред българските диригенти Георги Димитров присъства много активно в концертните афиши и в звукозаписния план на Симфоничния оркестър на БНР през този сезон. На 26 април от 19 часа в зала "България" маестрото ще ръководи концерт под мотото "В навечерието на Великден". За подходящо настроение преди Страстната седмица ще допринесе..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
Елиана Лилова

Франция във фокуса на One Dance Festival 2024

Фестивалът на танците в Пловдив започва на 10 май . Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival вече са в продажба. Все още има билети, като по повод на Международния ден на танца – 29 април, ще има 30% намаление за всички билети, закупени след 20 часа вечерта. Това каза пред БНР Елиа Лилова – директор на One Dance Week. Спектаклите..

публикувано на 26.04.24 в 10:25
Антонина Бонева

Антонина Бонева отбелязва с концерти 40 години педагогическа дейност

В петъчната вечер, на 26 април, в Централния военен клуб от 19 ч. именитата наша пианистка и преподавателка в Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София Антонина Бонева ще отпразнува 40 години педагогическа дейност. На сцената тя ще бъде с четирима свои ученици. Всеки от тях ще е солист на Симфониета София с диригент Свилен Симеонов,..

публикувано на 25.04.24 в 17:58
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36