Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консервативната партия на Ердоган загуби пълното си мнозинство в парламента

"Джумхуриет": Краят на една епоха

Снимка: ЕПА/БГНЕС


а първи път, откакто дойде на власт в Турция през 2002 година, консервативната ислямистка партия на президента Реджеп Тайип Ердоган изгуби пълното си парламентарно си мнозинство. Управляващата Партия на справедливостта и развитието получи едва 40,8 процента.

Така, освен че ще трябва да търси коалиционен партньор, за да продължи да управлява, доминиращата политическа формация през последното десетилетие не можа да събере 330 депутати в 550-местния Меджлис, което щеше да ѝ позволи да прокара промени в конституцията за значително засилване на правомощията на президента Ердоган. 

Партията на справедливостта и развитието е ясният победител на парламентарните избори, заяви турският премиер Ахмет Давутоглу и обеща да вземе всички необходими мерки, за да предотврати политическа нестабилност в Турция.

Давутоглу даде да се разбере, че партията му не се отказва от намерението за изготвяне на нова конституция.

Голямата новина от турските парламентарни избори е, че прокюрдската Демократична партия на народите успя да премине бариерата за влизане в парламента. Десетпроцентният праг, поставен, за да осигури "стабилност на управлението", беше пречка за по-малките партии и от години се обсъждаше премахването му. 

Лидерът на Демократичната партия на народите Салахатин Демирташ заяви:

На тези избори спечелиха тези, които защитаваха демокрацията, свободата и дружбата. Загубиха и отстъпиха авторитарно настроените. Тази победа е на всички потиснати етнически групи и религии – християни и някои разклонения на исляма в Турция, които искат да живеят свободно, без да бъдат противопоставяни. Салахатин Демирташ

Главното послание на избирателите от вчерашния вот е, че те не искат Ердоган да получи по-големи правомощия в управлението на страната чрез въвеждане на президентска система на управление. ПСР излезе победител от изборите, но в същото време електоратът показа червен картон на Ердоган, що се касае до амбициите му да си осигури по-голяма власт.

Наблюдатели коментират, че избирателите са реагирали
негативно на агресивната пропаганда на ПСР преди изборите, а несъгласието им с тази линия се е изразило и в увеличение на гласовете за опозиционните партии.

"Краят на една епоха" е водещото заглавие на "Джумхуриет", "Край на 13-годишното еднопартийно управление", присъединява се и "Хюриет". Изданията извеждат като акцент влизането в парламента на Демократичната партия на народите. 

"Хюриет" очертава три възможни сценария след изборите: коалиционно правителство, правителство на малцинството или преходен кабинет, който да отведе страната на предсрочни избори.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Партията на справедливостта и развитието печели най-много гласове на изборите в Турция

Партията на справедливостта и развитието печели най-много гласове, сочат първите прогнозни резултати на проведените днес парламентарни избори в Турция. Управляващата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган запазва водещата си позиция в турския..

обновено на 07.06.15 в 21:45
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган гласува със съпругата си Емине в Истанбул

Приключи гласуването на парламентарните избори в Турция

Приключи гласуването на парламентарните избори в Турция и първи предварителни резултати от вота ще има още тази вечер. Според прогнозите най-много гласове се очаква да спечели управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип..

обновено на 07.06.15 в 18:51
ВИЖТЕ ОЩЕ

Плевен празнува!

С концерти, изложби, спортни прояви, тържествен ритуал и връчване на почетно звание в Плевен посрещат 15 май – празника на града . Изборът на датата 15 май е свързан с Пролетния плевенски панаир, който започвал в третия понеделник на месец май. Според..

публикувано на 15.05.24 в 06:45

Кипър ще постигне 100% покритие с оптични влакна до края на 2025 г.

Кипър ще стане първата страна в Европа, която ще покрие 100% населението си с високоскоростни връзки с оптични влакна. Тази цел се очаква да бъде постигната със започващия проект за разширяване на мрежата със свръхвисок капацитет, който трябва да бъде..

публикувано на 15.05.24 в 05:27
Президентът на Русия Владимир Путин

Владимир Путин подкрепя плана на Китай за конфликта в Украйна

Руският президент Владимир Путин е заявил в интервю за агенция "Синхуа", че подкрепя плана на Китай за мирно уреждане на украинската криза. Пекин има цялостно разбиране за факторите, което стоят зад кризата, посочил Путин пред китайската държавна..

публикувано на 15.05.24 в 05:22
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Напрежение между Кипър и Ливан заради незаконната миграция

Правителството в Никозия призова във вторник Бейрут да спазва поетите към Европейския съюз ангажименти за справяне с незаконната миграция.  Новото напрежение между двете страни бе предизвикано от искането на водача на "Хизбула" Хасан Насрала ливанските..

публикувано на 15.05.24 в 05:15
Блинкън в Киев на 14 май 2024 г.

САЩ ще използват руските активи под своя юрисдикция за възстановяване на Украйна

Съединените щати ще използват руските активи под американска юрисдикция за възстановяването на Украйна, стана ясно от изказване на американския държавен секретар Антъни Блинкън при днешното му посещение в Киев, съобщиха АФП и Ройтерс. Блинкън:..

публикувано на 14.05.24 в 22:48
Георги Гвоздейков

Гвоздейков: Предстои подписване на колективен договор в БДЖ

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков изрази надежда да не се стига до ескалация на напрежението в БДЖ.  Синдикатът на железничарите към КНСБ поиска по-рано оставката на ръководството на Националната компания "Железопътна..

публикувано на 14.05.24 в 22:10

Съдът отмени решението, което бяха повишени цените на таксиметровите услуги в Благоевград

Административен съд-Благоевград отмени решение на Общинския съвет в областния център от миналата година, с което бяха повишени цените на таксиметровите услуги. Според съда местните законодатели са допуснали две съществени нарушения, а собственикът на..

публикувано на 14.05.24 в 21:50