Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът оправда бившия министър на труда и социалната политика Емилия Масларова

Съдът даде ход на процеса срещу Сергей Станишев

| обновено на 15.12.15 в 19:11
Емилия Масларова
Снимка: БГНЕС

Бившият министър на труда и социалната политика Емилия Масларова беше оправдана за присвояване на над 10 милиона лева от ремонта на социален дом в Стара Загора. Решението на Софийският градски съд (СГС) дойде пет години след започването на делото, по което оправдани бяха и останалите петима подсъдими.

Бивш заместник на Масларова, главен секретар в Министерство на социалната политика през периода 2005-2007 година, семеен приятел на Масларова и Старозагорски бизнесмен са останалите съпроцесници на екссоциалния министър от времето на Тройната коалиция. След идването на първото правителство на Бойко Борисов започна ревизия на работата на кабинета на Тройната коалиция на Сергей Станишев, като така Емилия Масларова стана обвиняема за т.нар. златен ремонт на социалния център в Стара Загора.

Съдът ги оправда за длъжностно престъпление и присвояване на пари от ремонта на Центъра за комплексно социално обслужване в Стара Загора, като с това категорично не се съгласи прокурор Калин Софиянски, според когото няма как да няма престъпление, след като ремонта на дома е струвал 10 000 000 лева, а Министерството на труда и социалната политика тогава е платило над 19 000 000 лева.

При условие, че всички доказателства са събрани по надлежния ред, това означава, че при тези факти, прокуратурата е единствената, която си мисли, че има престъпление, а всъщност няма. С това не съм съгласен,  допълни Софиянски по повод решението на съдията по делото Димитрина Ангелова.


Съдът се произнася по обвинителния акт такъв, какъвто му е даден от прокурора. И не само, че няма задължения, но му е и забранено, защото тогава би престанал да бъде арбитър и ще влезе в ролята на обвинителя,
 възрази адвокатът на Масларова Ина Лулчева.


Софиянски обаче ще очаква от Софийския апелативен съд да прочете по обратен начин доказателствата и ако не за най-тежкото обвинение, присвояване на пари, да осъди подсъдимите за по-леко престъпление, каквато възможност закона давал на съда.

Защото не е възможно, когато едно строителство струва 8 000 000, а държавата предоставя за това строителство 19 000 000, това да не е никакво нарушение и никакво престъпление,  подчерта прокурор Софиянски, като призна, че по знаковите дела често е стига до разминавания между очаквания на присъдите и решенията на съда, но защо се получава така, държавният обвинител отказа да коментира.

Когато обръщаме логиката на процеса, не дело за престъплението, за което да обвиним човек, а дело за човека, на когото търсим да измислим престъпление, те ще свършват по този начин. Обречени са,  заяви по този повод адвокат Лулчева.

За сметка на държавата остават разноските по делото в размер на 25 000 лева. СГС също така свали обезпечителните мерки над имуществото на всички подсъдими и отмени паричните им гаранции, като ги претрансформира в "подписка".

Според адвокат на Емилия Масларова, оправдателната присъда е правилна, защото първо - не е работа на един министър да следи цените на плочките, например и  да преценява кои са по-евтини и второ - обществената поръчка за ремонт на социалния дом в Стара Загора е била потвърдена от Административния съд.

Не е работа на прокуратурата да се меси в законни търговски сделки, смята още Лулчева.

Нито един от подсъдимите и адвокатите не пожела да коментира оправдателните присъди. Единственият коментар беше на прокуратурата и той е категоричен, че ще се протестират оправдателните присъди.

Делото, почти шест години след началото на разследването, продължава нагоре по инстанциите.

Междувременно днес бе даден ход на делото срещу бившия премиер Сергей Станишев за 7-те загубени секретни документа. Разследването е от 2006 година, обаче едва днес успя да тръгне по същество. Делото ще се води през следващата година, като бяха насрочени 9 заседания, на които ще бъдат разпитвани хора, които могат да кажат онова, което знаят за изчезването на тези 7 секретни доклада.

Предстоят разговори на свидетели до април догодина, като един от тях е настоящият премиер Бойко Борисов. Именно той през 2010 година подаде сигнал срещу Станишев и прокуратурата започна да го разследва.

Подробности чуйте в звуковите файлове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пратеник на ООН в Кипър за срещи с двете кипърски общности

Кипър навлиза в решаваща седмица на усилията за възобновяване на  преговорите по Кипърския въпрос. Третото посещение на острова на  личния пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин  Куеляр започва със срещи днес с лидерите на двете кипърски общности и  ще продължи до 14 май. Ключовият въпрос в разговорите с президента..

публикувано на 08.05.24 в 08:22

Люлякови музикални вечери започват в Ловеч

В Ловеч днес започват Люляковите музикални вечери. Те са част от програмата за празника на града – 11 май. Люляковите музикални вечери водят началото си от далечната 1933 г. Прекъснати са през 19 90  г. и са възстановени през 2014 г. "Тази година в програмата савключени Държавна опера-Русе, която тази вечер ще представи  концерта..

публикувано на 08.05.24 в 08:12
Президентите на Сърбия Александър Вучич (вляво) и на Китай Си Дзинпин - Пекин, 17 октомври 2023

Китайският президент е на посещение в Сърбия

Китайският президент Си Цзинпин пристигна късно снощи на посещение в сръбската столица Белград. Това е втората спирка от европейската му обиколка, която започва във Франция и ще продължи в Унгария. Посещението на Си Дзинпин съвпада с 25-годишнина на бомбардировките на срещу бивша Югославия, когато е ударено посолство на Пекин в Белград и..

публикувано на 08.05.24 в 08:03

Нощни руски атаки в Киев и Лвов

Украинската столица Киев и западният град Лвов бяха подложени на руски въздушни атаки тази нощ. В ранните часове на нощта украинската армия съобщи за дронове, насочени към Днепропетровска, Полтавска и Виницка област. Тревога беше обявена и в Херсонска и Николаевска област. При въздушен удар срещу енергиен обект в Полтавска област е възникнал..

публикувано на 08.05.24 в 07:56
Изглед към сградата на британския парламент

Британските университети на среща, има 14 студентски лагера в пропалестинска подкрепа

Управителите на британските университетите  ще присъстват на спешна среща на Даунинг Стрийт, за да обсъдят антисемитизма, тъй като пропалестинските протести за солидарност продължават да ескалират в университетите в Обединеното кралство, като 10 студенти се заканиха да започнат гладна стачка. Риши Сунак  заяви по  врeме на среща на неговия..

публикувано на 08.05.24 в 07:56
Арести на пропалестински протест в Чикаго, 15 април 2024 г.

Газа: Американското пристанище е завършено, арести и сблъсъци в Европа

Изграждането на изкуственото временно американско пристанище в Газа, което да улесни доставката на хуманитарна помощ, е завършено. Заради лошите метеорологични условия обаче, не може да бъде придвижено до определеното място, съобщи Пентагонът. Според плана хуманитарната помощ първо ще бъде товарена на кораби в Кипър, а оттам ще бъде доставена в..

публикувано на 08.05.24 в 07:47

Радев на официално посещение в Азербайджан

Държавният глава Румен Радев е на официално посещение в Република Азербайджан, по покана на своя колега президента Илхам Алиев. Укрепването и задълбочаването на двустранното стратегическо партньорство в икономиката, енергетиката, високите технологии, иновациите, транспорта и туризма са във фокуса на посещението на делегацията ни водена от..

публикувано на 08.05.24 в 07:39