Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад. Воденичаров към клуб "Милениум": Бъдете безкомпромисни към посредствеността и невежеството

Клубът е работил за подкрепа на българската кандидатура за ООН – Ирина Бокова, а сега ще насочи усилията си към българското председателство на ЕС

| обновено на 28.12.16 в 16:41
Снимка: Булфото

Млади българи с успешна кариера в чужбина се събраха на първата годишна среща на клуб "Милениум" в София. Организаторите определят клуба като мисловен кръг на млади българи, родени след 1980 г., учили или все още учещи в чужбина. Основният акцент във визията им е да бъдат патриоти без граници, обясни Цветелина Пенкова от Управителния съвет на клуба:

Идеята е да се опитаме да мотивираме нашите последователи за по-активно участие за включване в кампании.

В приветствието си до участниците бившият председател на БАН академик Стефан Воденичаров акцентира върху важната стойност на образованието и науката и допълни:

Вие сте не само нашата днешна гордост. Силно се надявам, че вие сте бъдещите лидери на България – по-знаещи, по-можещи, по-принципни. Именно затова се надявам, че ще бъдете безкомпромисни към настъпателната посредственост, безпардонното невежество и корумпираното властолюбие.

В ефира на "Хоризонт" председателят на клуб "Милениум" Румен Чолаков разказа за първата кауза, за която са работили, и която, за съжаление, е била свързана с голямо разочарование – българската кандидатура за генерален секретар на ООН – Ирина Бокова:

На тази среща днес дадохме отчет за изминалите 9 месеца. Без съмнение знаковата кампания, с която най-много може би сме познати в обществото, беше подкрепата за госпожа Ирина Бокова като кандидат за генерален секретар на ООН. Ние успяхме да проведем една силна кампания в нейна подкрепа в публичното пространство, сред много млади хора. Достигнахме до десетки хиляди души по целия свят. Обединихме хора извън България -франзуци, американци, литовци от нашето поколение заработиха в подкрепа на българската кандидатура с надеждата за победа. 

Също това беше може би най-голямото ни разочарование, тъй като не срещнахме единомислие от страна на българското правителство. Напротив - политиката беше катастрофална. Липсата на комуникация, на отчетност към нас като граждани (всичките писма, които ние сме писали до министър Митов, до тогавашния постоянен представител в Ню Йорк Стефан Тафров останаха неотговорени) и всъщност липсата на стабилност, на последователност във външната политика на България в последната година достигна пропорции, които трудно ще бъдат забравени като срамно петно върху България.

Румен Чолаков беше категоричен, че изключителният шанс българка да оглави ООН – в лицето на Ирина Бокова, е бил провален заради непремерените стъпки на българското правителство:

Мисля нищо не е отредено в Организацията на обединените нации. Има неписани принципи, които има желание да се спазват когато има правилните обстоятелства и когато има правилно лобиране и защитаване на тези принципи. Казусът на "жена от Източна Европа" не е задължителен. Той беше презумпция, но презумпция, която трябваше да бъде защитавана срещу много силна опозиция от страна на мъже - примерно от Западна Европа или на държави като цяло от Западна Европа, а и извън Европа, разбира се ,и това е нашата възможност, която ние пропуснахме. Много ме натъжи и ме притесни това, че много хора казаха: "От България нищо не зависи. Ние сме една малка държава. Те, големите, да се разберат". Как може дори и на държавно ниво позицията да бъде: "Те ни казаха" или "Те, големите, да се разберат".

Ние имахме възможността, ако бяхме използвали, ако бяхме застанали силно зад нашата кандидатура да лобираме, а не да очерняме собствения си кандидат, да обясняваме защо той е добър, е на защо той е лош, тогава казусът за "жена от Източна Европа" щеше да бъде много по-силен.


Следващата кауза, за която клубът ще работи, е българското председателство на ЕС, каза още Румен Чолаков и допълни: 

Мисля че паралелът с ООН е много точен. Ние по презумпция няма да получим някакво толкова специално отношение – това, че се провеждат срещи в български сграден фонд, който тепърва предстои да строим и да боядисваме, не е важно само по себе си. Важно е какво ние можем да направим с тази възможност – как може ние да използваме това, за да лобираме за себе си – за своите граждани, за своите интереси. Същото беше и с ООН – това, че има презумпция, че трябва да бъде жена от Източна Европа, не означава, че то ще и бъде дадено. Това беше нашата възможност да използваме и ще видим отново дали ще я използваме. Ние ще се борим още веднъж това да се случи.  

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Дадоха 7 дни срок за премахване на предизборните плакати в Дупница

Общината в Дупница даде 7-дневен срок на политическите парии и коалиции да презахнат предизборните си плакати и агитационни материали. Ако не го направят, ще има санкции, каза за БНР кметът на града Първан Дангов.  Градът буквално е осеян с шарени фотоси и послания от плакати за вота на 9 юни.  Лепенето на плакати в Дупница беше масирано,..

публикувано на 11.06.24 в 17:00
Министрите на външните работи на Русия Сергей Лавров (вляво) и на Турция Хакан Фидан - Нижни Новгород, 11 юни 2024

Външните министри на Турция и Русия са обсъдили икономически въпроси

Министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан е повдигнал "важни за Турция икономически въпроси" пред руския си колега Сергей Лавров в руския град Нижни Новгород в кулоарите на срещата на първите дипломати на страните от групата БРИКС, към която югоизточната ни съседка обмисля дали да се присъедини.  Двамата дипломати са обсъдили също и войната в..

публикувано на 11.06.24 в 16:36
Сергей Станишев

Сергей Станишев: Бъдещето ни е в ЕС, а не БСП да се състезава в евроскептицизъм

Бъдещето на България е в ЕС, а не БСП да се състезава в евроскептицизъм с партии от десницата, както правеше през последните години .  Това каза пред БНР бившият лидер на БСП Сергей Станишев, бивш председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и бивш премиер на България. "Аз си мълчах по време на кампанията, но се говореха пак неистини,..

публикувано на 11.06.24 в 16:33

Обобщена активност от гласуването на 9 юни: 34,41% за НС, 33,79% за евровота

34,41% избирателна активност в края на изборния ден отчете ЦИК . Към 20:00 часа в неделя на 9 юни гласувалите за Народно събрание са били 2 268 644. В изборите за Европейски парламент отишлите до урната са още по-малко - 2 074 192. Активността от евровота е 33,79% . При обработени 100% протоколи: ГЕРБ-СДС - 24,7%, ДПС - 17,07%, ПП-ДБ -..

публикувано на 11.06.24 в 16:24
Еманюел Макрон

Макрон: Няма да подам оставка, какъвто и да е резултатът от предсрочните избори

Френският президент Еманюел Макрон изключи възможността да подаде оставка, какъвто и да е резултатът от предсрочните избори, които той свика след убедителната победа на крайнодесния "Национален сбор" на изборите за Европейския парламент, проведени в неделя. Това заяви Макрон в интервю за френското списание Le Figaro, цитирано от Франс прес...

публикувано на 11.06.24 в 15:47
Лидерът на Националния сбор на Франция Жозеп Бардела

Бардела обяви, че ако спечели изборите във Франция, ще предложи правителство на националното единство

Председателят на партията "Национален сбор", която спечели евровота във Франция - Жордан Бардела, заяви, че ако спечели и свиканите от президента Еманюел Макрон предсрочни избори на 30 юни, ще предложи на други политически групи да работят съвместно в правителство на националното единство. В телевизионно интервю той беше катгоричен, че партията му е..

публикувано на 11.06.24 в 15:25

МО отговаря на БНР по казуса за използването на предоставеното от България въоръжение на Украйна

Украйна не е искала разрешение с предоставеното от страната ни въоръжение да нанася удари по цели в Русия, заявиха за БНР от Министерството на отбраната, като уточниха, че с предоставените средства това е невъзможно. Парламентарната асамблея на НАТО, която се проведе в София преди седмици, излезе с призив страните-членки да разрешат на Украйна да..

публикувано на 11.06.24 в 15:11