Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцарският продуцент и издател Фредерик Сенгър разказва в "Евробокс"


Една от приятните срещи по време на фестивала „Евросоник- Нордеслаг 2017“ в Грьонинген, Холандия, беше с Фредерик Сенгър- продуцент от Швейцария, чиято издателска компания „La Belle Chic“ има в каталога си музиканти не само от Швейцария, но и от няколко европейски страни, както и от САЩ. В един от фестивалните дни Фред отдели време, за да отговори на въпросите ми в специално интервю за предаването „Евробокс“.

Защо решихте да направите собствен музикален бизнес?

Това не е истинската ми работа, но музиката е моята страст. Винаги съм се  занимавал с музиката, свиря на музикален инструмент и преди десет години с един  мой приятел решихме да представяме всички добри швейцарски изпълнители, които харесваме, затова направихме звукозаписна компания. Ние сме малка независима компания, работим от две-три години и много харесваме това, което правим. Искаме да следваме артистите отначало до самия край – от тяхната стилова ориентация, дори графичния дизайн, до окончателното завършване на албума. Не искаме при нас да идват музиканти, които имат готов албум и да казват: „Може ли да го издадете и да го разпространите“. Не правим това, защото искаме да реализираме всичко още от първите стъпки. Освен това миналата година създадохме агенция за концерти и сега тя е добре известна. Нашият агент е много добър, имаме много чуждестранни групи, не най-известните, а такива, които започват да стават популярни, основно инди рок групи от САЩ, Белгия и Англия. Дори през 2011 година напуснах Швейцария, за да отида в Индонезия, в Бали, с моя най-добър приятел, за да направим радиостанция там. Нямахме представа как се прави радио, приятелят ми беше репортер, журналист, а аз идвах от сферата на хотелския мениджмънт. Приятелят ми ме помоли да отидем в Бали и да създадем радиостанция. Направихме я, работихме  пет години и натрупахме много опит.

Какво става с радиостанцията сега?

Напуснах Бали преди две години заради някои проблеми, а радиостанцията се наложи да бъде закрита преди два месеца, защото приятелят ми напусна страната, за да дойде с жена си от Индонезия в Женева. По това време радиостанцията нямаше търговски директор и  решихме да я закрием.

Нека да поговорим за музика. С кои артисти работите?

Имената на артистите с които работим? Дайте ми няколко секунди, имам списъка в себе си, тъй като  паметта ми не е особено добра. Не знам дали ги знаете. Това са групите A Giant Dog и Bambara от САЩ, Alice Roosevelt от Швейцария, Dear Deër също от Швейцария- много добра фолк група, освен това в каталога ни са Echo Beatty и Faces on TV от Белгия, а Fai Baba е един от най-големите музиканти в момента в Швейцария и е много популярен на инди сцената в цяла Европа.

Кои са вашите любими музиканти от издателската ви компания?

Мисля, че Dear Deër са едни от любимите ми, защото са и артисти на нашия лейбъл. Това е инди- фолк група, прави стилен поп- фолк с малко английски аромат и мекота, перфектен за слушане в неделя сутринта, когато се събуждате след дълга нощ и сте малко замаяни, пускате си записа и разбирате, че ще имате прекрасен ден… Те са едни от любимите ми. Група е съставена от едно момче и две момичета, Кристобал Фуентес е от Венецуела, Тео Буи е швейцарка с произход от Виетнам и Марион Дево, тя е цигуларка в швейцарски симфоничен оркестър. Тео свири на пиано, Кристобал е певец и китарист.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Каталин Старейшинска

Каталин Старейшинска: Аз съм Антигона

"Последните години доста бързо преминавам от една роля в друга, това често ме пристеснява ...Справям ли се? Незнам, каза за БНР Каталин Старейшинска . Тя е млада и се е посветила на театъра. Изпълнява ролите си с дълбоко потапяне в образа . Взискателна е и е всеотдайна. Тя е актрисата от Малък градски театър "Зад канала" Каталин..

публикувано на 01.05.24 в 13:01
Бистра Иванова

Бистра Иванова: Расизмът в Европа не може да се толерира

Днес - 30.04, от 18.30 часа в парка пред Народния театър се открива изложбата "Не на расизма в ЕС". Зад нея стои колективът на "Мулти култи", а автор на фотографиите е Красимир Димитров. Бистра Иванова раз каза пред БНР, че идеята за събитието се ражда след извършване на проучване върху връзката между речта на омразата и евроскептицизма.  "То..

публикувано на 30.04.24 в 14:28
Димитър Атанасов, историк

Димитър Атанасов: Историята представлява ресурс, от който изграждаме настоящето си

Историята представлява ресурс, от който изграждаме настоящето си. Това обясни пред БНР  Димитър Атанасов историк от Института по етнология и фолкористика с Етнографски музей към БАН.  Той е и куратор на мултимедийната изложба "Да преживеем миналото – историческите възстановки като феномен на културата" която може да бъде видяна до 13 май в..

публикувано на 30.04.24 в 14:20
Анриета Жекова с първото издание (от 1933)
Гергана Димитрова - новото, с хелиогравюрите на Салвадор Дали

В чудния свят на безбрежност и мечти на "Алиса в Страната на чудесата"

На книжния пазар у нас излезе  "Алиса в Страната на чудесата"  в превод на  Лазар Голдман  и за пръв път у нас с илюстрации на  Салвадор Дали .  Художественото оформление на българското издание е дело на Милена Вълнарова. " Три години уговаряхме, за да ни дадат правата за илюстрации на Салвадор Дали , разказа в "Нощен Хоризонт"  Гергана Димитрова..

публикувано на 30.04.24 в 11:12

30 години от основаването на женски хор "Ваня Монева"

Днес в зала "България" ще бъдат отпразнувани 30 години от основаването на женския хор "Ваня Монева". За мен беше една сбъдната мечта да направим женски фолклорен хор, посочи пред БНР маестра Монева. "На 11 юли 1994 година се събрахме с първите 11 певици. Между тях бяха големите Надка Караджова, Павлина Горчева, Бойка Присадова и Янка Танева...

публикувано на 30.04.24 в 10:46
 Национална библиотека

Изложба в Националната библиотека представя книжовното наследство на българските католици

През тази година се навършват 350 години от смъртта на трима големи българи католици от 17-ти век – Петър-Богдан Бакшев, Петър Парчевич и Филип Станиславов, които умират през една и съща година – 1674 г. По този повод в Националната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий" в София беше открита изложба, свързана с книжовното наследство на..

публикувано на 29.04.24 в 12:11

В Плевен откриха традиционния „Пролетен салон“ на художниците

В навечерието на един от най-обичаните пролетни празници – Цветница, в Плевен откриха традиционния „Пролетен салон“ на художниците в галерия Арт Център. Над 100 творби на 54 автора привличат интереса на плевенчани и гостите на града. "Пролетният салон на плевенските художници е една традиционна изложба. В нея са поканени да участват обикновено всички..

публикувано на 28.04.24 в 07:34