Национално сдружение "Недвижими имоти":

Последните четири години са едни от най-успешните за инвестиции в имотния пазар у нас

БГНЕС

Последните четири години са едни от най-успешните за инвестиции в имотния пазар. Очаква се тенденцията да се задържи през тази и следващата година, заяви в предаването "Преди всички" Ирена Перфанова – председател на Националното сдружение "Недвижими имоти":

Още от 2013-2014 година пазарът е доста добър за инвестиции в недвижими имоти и доста динамичен, така че целият този период, включително и тази година, са наистина едни от най-успешните години, сравнено с годините от 2007-2008, когато цените след големия бум тръгнаха надолу. Засега не се ангажираме с много дългосрочни прогнози, тъй като всичко е много динамично на международния и на европейския пазар, и това естествено оказва влияние и на нашия вътрешен пазар.

В момента основно се търсят жилищни имоти, каза още Перфанова:

Двустайни и тристайни апартаменти са най-предпочитани и търсени, но има интереси и съм четиристайни апартаменти. Има интерес и към студиата, особено когато става въпрос за млади хора и студенти. 100-процентово кешово плащане са повече в по-високия сегмент, но масовият купувач е този, който купува с кредити или поне с допълнителна помощ от кредитиране.

Забелязва се известно отслабване на интереса на чужденци към закупуване на имоти в курортите, като в това число не влизат големите градове.

Още подробности по темата можете да чуете от интервюто от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Цените на жилищата са все по-зависими от ипотечния пазар

В столицата не достигат нови жилища на достъпни цени. Цените стават все по-зависими от ипотечния пазар, твърди изпълнителният директор на компания за недвижими имоти Георги Павлов. Делът на хората, които купуват апартаменти с ипотечни кредити, е най-голям в историята на пазара на недвижими имоти. В случай, че пазарът на ипотеки се промени и..

публикувано на 17.01.18 в 23:53
Емил Караниколов

Емил Караниколов: "Кинтекс" подготвя нови договори за продукцията на военните заводи

Държавната компания "Кинтекс" подготвя нови договори за продукцията на военните заводи. Пред подписване е голяма сделка за "Дунарит" в Азия, коректно се изпълняват и договорите на "Емко", съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов . Държавната търговска компания "Кинтекс" работи еднакво добре както за частните, така и за държавните..

публикувано на 17.01.18 в 16:23

Държавата закрива 118 туристически фирми заради нарушения

Държавата заличава 118 туристически фирми заради нарушения. Крайната мярка се прилага, защото компаниите нямат задължителни застраховки и регистрации, съобщават от Министерството на туризма. Фирмите са със седалища в София, Пловдив и Бургас. В страната има общо малко над 3300 туроператори, което означава, че 4,5% ще изгубят правото си да..

публикувано на 17.01.18 в 09:39

Кристофор Павлов: Депозитите могат да се окажат с реална отрицателна лихва

Депозитите могат да се окажат с реална отрицателна лихва заради ръста на инфлацията, предупреди главният икономист на най-голямата банка в България Кристофор Павлов . Той участва в най-големия банков форум в Европа - Euromoney, който се провежда във Виена. Общата оценка за състоянието на икономиките на България и на целия регион на Централна и..

публикувано на 17.01.18 в 09:21

Атанас Кирчев: 2018-а година ще бъде пикова при кандидатстването на бизнеса за европейско финансиране

Българската стопанска камара и Професионалната асоциация "Европейски и национални програми за развитие" организират двудневен практически семинар на тема  „Актуални възможности за европейско финансиране на бизнеса“. Семинарът започва днес и на него  ще бъдат представени подробно актуалните процедури за безвъзмездно финансиране на бизнеса по..

публикувано на 16.01.18 в 10:13