Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората, страдащи от деменция, са изправени пред множество социални и здравни проблеми


Проф. Лиана Апостолова от Университета в Индиана ще ръководи най-новите проучвания на Алцхаймер в САЩ. За целта екипът ѝ ще получи над 45 милиона долара от американския Национален институт по здравеопазване. В следващите години проф. Апостолова ще работи по диагностиката на пациентите, при които болестта се проявява необичайно рано – под 65 години. Причината – огромното социално значение на проблема, особено сред работоспособни хора. По-младите пациенти с Алцхаймер в САЩ са само 5% от всички – или триста хиляди души. Колко са всички страдащи от деменция у нас, не знаем. Смята се, че са 100 000, но дали е така, не може да се каже, защото изследване в национален мащаб не е правено.

Преди може би седем-осем години се срещнах с професор по химия, който беше световноизвестен учен, беше написал Библията по химия. Той дойде сам и беше много притеснен за зрението си и фините дейности на ръцете си. Беше на 60-61 години. Изключително интелигентен човек. Той има форма на болестта, която засяга центровете на зрението. Проследила съм как този интелект запада пред очите ми – разказва проф. Апостолова.

Лора Любенова от Гражданско сдружение "Алцхаймер - България" сподели:

Юни месец моята баба получи вътрешен кръвоизлив, а след това т.нар. "съдова деменция". Тя е на 84 години и се оказа, че системата няма интерес към този пациент. В момента, в който тя физически се възстанови и я изписаха от болницата, медицинският екип ни пожела успех да намерим решение. Решението за семейството на Лора е болногледач, защото болните от деменция се нуждаят от 24-часова грижа. Първоначално Лора си казва, че надали ще бъде толкова трудно, защото страната ни дори изнася такива кадри към Западна Европа, но не се оказва така: Оказа се почти невъзможно. Оказа се, че няма как да намериш болногледач, който да ангажираш. 

Болестта на Алцхаймер и въобще деменцията беше определена като епидемията на 21-ви век, защото в момента около 47 милиона души в света страдат от деменция. Това отбеляза в интервю за предаването "Хоризонт до обед" проф. Ара Капрелян от УМБАЛ "Св. Марина" във Варна:

На всеки четири секунди възниква нов случай на деменция. За европейските страни това е някъде около 10,5 милиона, като всяка година се регистрират около два милиона и половина нови случая.

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Мейл он сънди": Разузнаването подозира Москва в саботаж на Острова

Ръководителите на британското разузнаване са предупредили министрите, че се опасяват, че Великобритания и други ключови украински съюзници са мишена на руски саботьори след поредица от подозрителни инциденти през последните месеци, съобщи "Мейл он сънди". Разузнаването говори за вълна от пожари в оръжейни фабрики и свързани с военните..

публикувано на 12.05.24 в 09:43

В Литва гласуват за президент

Литовците гласуват на президентски избори след кампания, доминирана от въпросите на отбраната, тъй като Вилнюс се стреми да укрепи сигурността си спрямо съседна Русия, предаде АФП. Балтийската република с население от 2,8 млн. души, която граничи със силно милитаризирания руски ексклав Калининград, се опасява, че може да бъде следващата жертва..

публикувано на 12.05.24 в 08:59

Международен ден на сестринството: Недостиг на близо 17 000 медсестри у нас

Държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяка лечебна структура, така че да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото изискване да се прилага за акушерки, рехабилитатори, лаборанти и други специалисти. Затова настояват от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи във връзка с днешния Международен ден..

публикувано на 12.05.24 в 08:21

Златоград посреща гости на традиционния празник на чевермето

За 13-а поредна година Златоград посрещна гости от цялата страна и съседна Гърция на традиционния празник на чевермето. Между 10 и15 хиляди души на ден събира празника в най-южния град на Смолянска област. Днес е последният ден от тридневния празник. По установена традиция кметът на Златоград Мирослав Янчев, облечен в носия и с гайдата..

публикувано на 12.05.24 в 08:15

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина

Над 26 300 са потвърдените досега заявления за гласуване в чужбина за изборите за народни представители, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия. Заявления се приемат до 24 часа българско време на 14 май. Те служат за образуване на секции зад граница при подадени не по-малко от 40 заявления за конкретно място...

публикувано на 12.05.24 в 08:13
Основните кандидати на регионалните избори в Каталуния - Карлос Каризоса, Лая Естрада, Пере Арагонес, Салвадор Иля, Игнасио Карига, Йесика Албиак и Алехандро Фернандес.

Регионални избори в Каталуния

В Каталуния гласуват на регионални избори. Те са тест, както за подкрепата за движението за независимост, така и за испанския премиер Педро Санчес, който управлява с подкрепата на националистически формации. Според прогнозите Социалистическата партия на Каталуния ще спечели най-много гласове, но съставянето на правителство ще зависи от..

публикувано на 12.05.24 в 08:07