Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български студенти са открили 72 нови тела в Слънчевата система

Снимка: БГНЕС

Български студенти са открили 72 нови астероида в Слънчевата система, които на по-късен етап ще могат и да именуват.

Това заяви за „Преди всички“ доц. Сунай Ибрямов, директор на Астрономическия център към Факултета по природни науки в Шуменския университет.

Негови възпитаници взеха участие в приключващата днес международна кампания за търсене на астероиди:

Студентите от Шуменския университет направиха 72 нови открития на астероиди от основния Астероиден пояс между планетите Марс и Юпитер. Това обаче са предварителни открития. Нужно е да се получат 1-2 положения на обекта в небосвода, да се изчисли орбитата му и откритието да се потвърди.

След потвърждението новооткритият астероид получава временно наименование и започват допълнителни наблюдения и изчисления на орбитата, които продължават 6-7 години.

След това откривателите, в случая студенти от Шуменския университет, имат възможност да предложат имена на откритите от тях обекти. Самата процедура е дълга, защото предложенията се разглеждат от комитета по именуване на малки тела и стават окончателни след утвърждаването им на генералната асамблея на Международния астрономически съюз. Това е единствената организация, която има право да именува астрономически обекти.

Астрономът уточни, че астероидите в Слънчевата система са се образували заедно с големите планети в нея и изследването им може да даде отговори на въпросите как се е създала системата и какво предстои да се случи с нея. До момента са открити над 800 000 астероида, а орбитата на 500 000 от тях е изчислена, допълни българският учен.

По думите му, сериозен интерес представляват тези 2%, чиято орбита засича тази на Земята, а специални телескопи има функцията на защита на планетата от такива колизии.

Има идеи и програми в момента да се изпращат мисии на астероиди. За колонизация не можем да говорим, защото размерите им са малки и гравитацията е ниска. Човек не може да оцелее дълго време на повърхността на един астероид.

Целия разговор чуйте от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Удари на астероиди могат да деформират Земята и да образуват екологични ниши

Ново изследване кара учените да смятат, че животът на Земята може би се е зародил в кратер. Откритията сочат, че удари на астероиди могат да деформират земята и да образуват екологични ниши.  Заключенията на учените са въз основа на анализ на скална..

публикувано на 19.11.16 в 14:21

Най-големият астероид ще премине край Земята

Очаква се най-големият астероид, за повече от век, да премине на около 7 км разстояние от Земята, съобщава НАСА. Той се казва "Флорънс" и е с широчина 4,4 км и няма да представлява опасност за Земята в продължение на векове. Следващото подобно събитие..

публикувано на 01.09.17 в 14:00

Астероидът с издължена форма, засечен през октомври, идва от друга слънчева система

Загадъчният астероид с необичайна издължена форма, напомняща за пура, който беше засечен през октомври, идва от друга слънчева система, предаде "Франс прес", като се позова на сп. "Нейчър". Безпрецедентното откритие, потвърдено от астрономи, дава нови..

публикувано на 22.11.17 в 02:11
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден на Ловеч

Денят, в който църквата почита Светите братя Кирил и Методий, е и Ден на Ловеч, чийто покровители са те.  В словото си настоящият кмет Страцимир Петков изтъкна славното историческо минало на града и знаменитите му личности:  "11-и май за..

публикувано на 11.05.24 в 15:37

Допълнителни промени от понеделник в движението на влаковете от София към Северна България

Движението на влаковете от София към Северна България ще бъде допълнително променено от понеделник, 13 май. Това се налага заради големите закъснения, след като заради ремонта на коловози на централната гара в София композициите пътуват до гара Север...

публикувано на 11.05.24 в 15:18

Издирват 13-годишен ученик Хасково, не се е прибрал след училище

Ученик на 13 години от Хасково е обявен за общодържавно издирване, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  Снощи в 23:40 ч. в Районното управление в Хасково се е явила 35-годишна жена, която съобщила, че 13-годишният ѝ син не се е..

публикувано на 11.05.24 в 14:08

Събор на народното творчество "Китна Тракия пее и танцува" в Хасково

Певци и танцьори се събраха в Хасково за 58-ия Национален събор на народното творчество "Китна Тракия пее и танцува". Участниците във фолклорното надпяване и надиграване са от всички категории: певческите групи са 32, танцовите групи 14,..

публикувано на 11.05.24 в 13:55

Традиционният празник на чевермето се провежда в Златоград

За 13-та поредна година Златоград посрещна гости от цяла България и от съседна Гърция на  традиционния празник на чевермето. По установена традиция, кметът на Златоград Мирослав Янчев, облечен в носия и с гайдата, от рано сутринта посреща гости в..

публикувано на 11.05.24 в 13:40

Около 300 000 палестинци са се евакуирали от Рафах

Около 300 000 палестинци са се евакуирали от град Рафах в южната част на Ивицата Газа, съобщи израелската армия, цитирана от Франс прес. Израел нареди нови евакуации в Рафах По-рано силите за отбрана на Израел наредиха нови евакуации в Рафах в..

публикувано на 11.05.24 в 13:38
Сградата на община Горна Оряховица

Създават "Общинска полиция" в Горна Оряховица

Община Горна Оряховица получи лиценз за охранителна дейност и ще създава общинска полиция. Съществуващата досега общинска служба "Обществен ред и сигурност" нямаше правно основание за проверка на лица, на документи за самоличност, на багажи при..

публикувано на 11.05.24 в 13:24