Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът и синдикатите готвят протести срещу повишаването на цените на тока за индустрията

За пръв път работодателските организации ще представят пред директорите на професионални училища по места необходимостта от квалифицирани кадри

| обновено на 04.01.18 в 19:18
Снимка: БГНЕС
Бизнесът и синдикатите подготвят протести срещу повишаването на цената на тока за индустрията от следващия месец, което ще бъде с до 60%. Това потвърди в интервю за предаването "Преди всички" Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал. 

Ние направихме среща в Министерството на енергетиката, в която участваха и лидерите и на работодателските, и на синдикалните организации и ясно заявихме, че ако не се нормализира ситуацията, което значи да се промени начина на работа на електроенергийната борса, което значи да се увеличи предлагането на електроенергия, което значи да се разследват такива спекулативни сделки, които се извършват на пазара на електроенергия, защото няма икономическа основа за един такъв скок на цените на електроенергията. И цените на производител на електроенергия са нараснали с по-малко от 5 процента, а в същото време на нас ни се предлагат цени с 50 процента по-високи. Разликата очевидно е спекула. Ние обявихме готовност за съвместни общи протестни действия. Следващата седмица се събираме в началото с работодателските организации и ще координираме своята позиция.

Поне с 10% се очаква да поскъпнат храните и услугите, заради по-високите цени на промишления ток от началото на годината, прогнозират представители на бизнеса. 
Някои от предприятията вече работят с новите цени. На други предстои от 1 февруари. 
За нашето производство еленергията, която ползваме, е някъде около 10 процента в себестойността, казва Данчо Кощилаков, консултант на фрима за сушени плодове.
И докато търговците на ток предлагат увеличение до 60%, то основните производители са вдигнали цените едва между 4 и 5%. Затова работодателите подозират спекула и настояват за преразглеждането на цената, а до тях застават и синдикатите: 
С повишаване на цените на електроенергията в предприятията, те няма да имат свободен финансов ресурс за никакви действия, които да са в посока на инвестиции, подобряване условията на труд и увеличаване на доходите - думи на Александър Загоров от "Подкрепа".

Велев коментира и темата с липсата на кадри в страната:

От много време безработица няма. Има хора, на които не им се работи или нищо не могат да работят. Има и хора, които не искат да се преместят в съседния град, където има работа за тях. Има хора, които не искат да се научат да работят,
каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Той съобщи, че за пръв път работодателските организации ще представят пред директорите на професионални училища по места необходимостта от квалифицирани кадри - това трябва да стане до 15 февруари. 

Бизнесът и държавата предприемат тази стъпка като част от мерките за овладяване на кризата с недостига на кадри. Друга стъпка ще е облекченият внос на специалисти:

Сега предстои, до края на месеца министърът на труда да одобри и списъка за "синя карта" - облекченият внос на специалисти. Там ние сме предложили разширяване на този списък. Досега единствено IT-специалистите са в този списък. Това го правим за трета поредна година и поради реакцията на синдикатите този списък остава само с позицията IT-специалисти. Настояваме да се работи по-интензивно и ускорено с подписване на двустранни спогодби с Армения, Украйна и Молдова.
Васил Велев от коментира още, че недостиг на специалисти има в машиностроенето, в химичните продукти и технологии, в строителството и други сектори. 




Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Васил Велев

Васил Велев, АИКБ: Увеличението на цената на тока за бизнеса е абсолютно необосновано

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев   и председателят на Управителния съвет на Асоциацията на търговците на ток  Мартин Георгиев  к оментираха в ефира на "Хоризонт" прогнозите, че електроенергията за..

обновено на 17.12.17 в 13:17
ВИЖТЕ ОЩЕ
Венеция

Протести във Венеция и противоречиви мнения за таксата за еднодневните туристи

Във Венеция от 25 април, влезе в сила такса от 5 евро на човек за еднодневните туристи. Това предизвика и протести, и задоволство. Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли Протестът бе организиран от социални..

публикувано на 26.04.24 в 16:24

И в Силистра фишовете за превишена скорост ще идват с писма от семейства, загубили близки при ПТП

И в Силистра електронните фишове за превишена скорост ще бъдат изпращани до нарушителите на Закона за движение по пътищата с писма, написани от семейства, загубили деца и близки при пътнотранспортни произшествия. Така дирекцията на полицията в..

публикувано на 26.04.24 в 16:19

По нови тръби ще идва водата за свищовското село Александрово

В свищовското село Александрово започна изграждането на нов водопровод за населеното място. Честите аварии по досегашния са довели до 96 процента загуба на питейната вода за селото Реконструираният участък е 693 метра.  С полиетиленови тръби,..

публикувано на 26.04.24 в 16:17

Свалена е металната ограда, която ограничаваше една от екопътеките към Витоша

Свалена е металната ограда, която ограничаваше една от екопътеките към Витоша, заради която жители на Княжево протестираха по-рано днес. Металните ограждения с надпис „Частен имот“ са били поставени предни дни, с цел да възпрепятстват хората да..

публикувано на 26.04.24 в 16:12

"Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави малък брой ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна, но няма да даде на Киев цели установки за изстрелване, пише испанският вестник "Паис".  Изданието определя това като реакция на упражнения натиск от страна на ЕС и НАТО да се..

публикувано на 26.04.24 в 16:08

Одобриха на първо четене ратификация на договора за изтребителите Ф-16

Мнозинството в Народното събрание от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН одобри на първо четене ратификация на ново изменение на договора за американските изтребители Ф-16, Block 70 и свързаната с тях поддръжка.  В доклада на военната комисия се уточнява, че..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Блинкън изрази пред Си Дзинпин загриженост от подкрепата на Китай за Русия

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и китайският президент Си Дзинпин се срещнаха в Пекин в рамките на усилията за укрепване на отношенията между двете страни. Си заяви пред Блинкън, че Китай и САЩ трябва да бъдат "партньори, а не съперници" и да..

публикувано на 26.04.24 в 15:55