Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев:

България е готова за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие

България е готова за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и ще разчита на подкрепата на своите външнотърговски партньори за присъединяването. Това заяви заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев по време на среща на представители на българския бизнес с посланиците, акредитирани у нас:

"Членството в организацията, за което у нас има както политически консенсус, който е засвидетелстван от качеството на реформите във всички сектори на социално-икономическия живот на страната, позитивен знак към инвеститорите за стабилността на икономиката и финансовата ни система, неотдавна премина стрес-тест за банките, което е допълнителен атестат за това, че в икономически и финансов, и фискален план държавата се развива добре и е готова за това, че участието ни в организация като ОИСР ще повиши доверието в българската икономика от страна на международните финансови среди и инвеститори".


"За годините след промените страната ни е успяла да направи немалко в икономиката", коментира Георгиев 
и посочи ръста на брутния вътрешен продукт, липсата на безработица, ниските данъци, ниския бюджетен дефицит и продължаващите реформи. Като акцент във външните партньорства заместник-министърът посочи ЕС, но и държавите извън Европа:

"Разглеждаме САЩ в контекста на по-широко сътрудничество. Стратегическото партньорство трябва да бъде изпълнено с конкретно съдържание във всички области, като започнем от премахването на визите за български граждани, през взаимното културно проникване, до увеличаването на американските инвестиции у нас. Не е логично в икономически и технологичен план най-силната държава в света да не се намира сред първите три стратегически партньори и инвеститори в България. По отношение на Канада можем да отбележим съществен напредък. За щастие, има интерес към това канадският бизнес да идва в България", отбеляза Георг Георгиев.

На срещата стана ясно, че бизнесът и посланиците, акредитирани у нас, все още имат претенции към икономическото и социалното развитие на страната. Те отправиха препоръки към правителството предимно в сферата на съдебната реформа, на обществените поръчки и на наемането на работна ръка.

Повече по темата може да научите от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Приемането на книжата в 25 РИК - София се бави заради грешки в протоколите

До обяд или в ранния следобед се очаква да бъдат приети изборните книжа от всички 509 секционни комисии в 25-та Районна избирателна комисия в София. Процесът по приемането върви бавно, поради обема на информация в протоколите и отстраняването на допуснатите грешки, каза председателят на комисията Виолета Темелкова - Петрова: "Много голяма част..

публикувано на 10.06.24 в 09:18

Изборният ден зад граница приключи в 6 часа българско време

Изборният ден зад граница приключи днес в 6.00 часа българско време. Последни упражниха правото си на глас сънародниците ни в Лос Анджелис, съобщават от пресцентъра на МВнР. По информация на дипломатическите и консулските ни представителства всички избирателни секции по света вече успешно са приключили работа и са предали своите изборни..

публикувано на 10.06.24 в 09:10

Вече има официални резултати от евровота в 26 държави членки на ЕС

След края на гласуването за Европейски парламент до момента има официални резултати от 26 държави членки на ЕС - всички без Република Ирландия. Последни затвориха изборните секции в Италия, където според първите частични резултати в Европарламента влизат шест партии. Формацията на министър-председателката Джорджа Мелони "Италиански братя" води с над..

публикувано на 10.06.24 в 09:05

В област Велико Търново 2/3 от СИК-овете вече предадоха протоколите в РИК, има много грешки

В област Велико Търново две трети от секционните комисии вече предадоха протоколите и изборните си книжа в Районната избирателна комисия. Протоколите без грешки са малко. Секционните комисии чакат средно по 5-6 часа, за да влязат в залата, където екипите на РИК и Информационно обслужване обработват резултатите. Това отнема поне още един час...

публикувано на 10.06.24 в 09:02

МВР: Без сигнали за тежки престъпления в нощта след изборите

Без сигнали за тежки престъпления премина нощта след изборите, съобщават от МВР. До момента не са подадени сигнали за престъпления, които да пречат на обработката на изборните резултати.  Предаването на машините върви по график, като от всички 28 областни дирекции на полицията машините не са предадени само в три. 

публикувано на 10.06.24 в 08:58
Министър-председателката на Италия Джорджа Мелони

Партията на Мелони печели евровота в Италия

В Италия, вотът за Европейски парламент показва по-ниска избирателна активност от 49,66% от този през 2019 година, когато бе 56,09. Според първите прогнозни резултати победител е партията "Италиански братя" на премиера Джорджа Мелони. Съобразно извадка от първоначалните резултати от преброяването на гласовете, реалните прогнози посочват за..

публикувано на 10.06.24 в 08:56

При обработени 50.96% протоколи: 7 партии в новото Народно събрание

Седем политически партии и коалиции ще влязат в 50-тото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 50,96% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ, "Възраждане", БСП за България, ИТН и ПП "Величие". Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в проведените..

публикувано на 10.06.24 в 08:20