Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономистите на БАН ще представят Годишния си доклад за състоянието на икономиката

Икономистите на БАН ще представят Годишния си доклад за състоянието на икономиката. Акцентът е поставен върху навършването на десет години от началото на глобалната финансово-икономическа криза.

Докладът съдържа анализи на икономическото развитие у нас през изминалата година, като проследява микроикономическите и макроикономическите показатели, както и външния, фискалния и банковия сектор, а също и пазара на труда. 

Тази година специалната тема, която е обект на анализ, е 10-годишнината от началото на глобалната финансово-икономическа криза. Освен поуките от нея за България, обоснована е и необходимостта от реформи в различни сфери на икономиката. Дават се и препоръки за икономическото развитие и политиките в периода до 2020 година.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йонко Иванов

Йонко Иванов: Случващото се на пътя е огледало на българския парламент

Трябва изцяло нова философия, трябва изцяло нов закон за движение по пътищата и формула за фазово обучение. Докато има нежелание на институциите това да се случи, няма да има промяна. Докато държавните институции не седнат на една маса с експертите, за да изработят нова философия, ще има проблем.  Това предупреди в интервю пред БНР Йонко..

публикувано на 15.05.24 в 17:01

Обществено обсъждане в Каварна на проект за добив на газ в румънската зона на Черно море

Обществено обсъждане се проведе днес в Каварна във връзка с проект за добив на природен газ в Черно море в Румъния. В публичните консултации участие взеха представители на Министерствата на околната среда и водите в България и Румъния, експерти от фирмата, изготвила доклада за оценката на въздействието върху околната среда, както и представители на..

публикувано на 15.05.24 в 16:52

В Ямболско очакват по-слаба зърнена реколта

Въпреки падналите през последните седмици валежи зърнената реколта в Ямболска област се очаква да е значително по-слаба от тази през миналата година. Състоянието на пролетниците към момента е добро. Продължилото няколко месеца засушаване е попречило за развитието на пшеницата и ечемика, посочи председателят на ямболската структура на..

публикувано на 15.05.24 в 16:33

Близо 2 млн. лв. трябва да внесат в бюджета фирмите, които преработват руски петрол

Близо 2 млн. лева трябва да внесат в бюджета фирмите, които преработват руски петрол за компенсация на разходите за транспорт на потребителите през април, съобщиха от Министерството на икономиката.  Законът влезе в сила през ноември миналата година.  Според програмата за финансова подкрепа, одобрена от правителството, помощ се предвижда за около 300 000..

публикувано на 15.05.24 в 15:57

Над 600 певци, инструменталисти и танцьори изпълняват "Напеви от Северозапада" в Монтана

Над 600 ще са участниците в Националния фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада". Младежкият дом в Монтана е домакин на проявата през почивните дни.  За 16-и път Монтана е домакин на Националния фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада". В събота и неделя Младежкият дом ще посрещне над 600 фолклорни таланти от 22 населени места от страната, съобщи..

публикувано на 15.05.24 в 15:53

МС осигури пари за ръст на заплатите във вузовете

Правителството ще предостави 39 млн. лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища със задна дата, от 1 януари 2024 г. От правителствения пресцентър уточняват, че това ще даде възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност да се увеличи с 290 лева и да стане 2100 лева...

публикувано на 15.05.24 в 15:51
Таня Михайлова (вляво) е Велизар Шаламанов (в средата) по време на дискусията в ЮЗУ

Велизар Шаламанов: Има писма от Австрия, Ирландия, Малта и Швейцария за задълбочаване на сътрудничеството с НАТО

Научните постижения и високите технологии стават все по-важни за НАТО като военно-отбранителен съюз и гарант за световната сигурност. Това заяви доц. Велизар Шаламанов на среща-дискусия в Югозападния университет в Благоевград, организирана от Дипломатическия институт към Министерството на външните работи.  Рисковете, пред които е..

публикувано на 15.05.24 в 15:34