Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Западната преса обръща внимание на извънредната среща в Брюксел на тема миграция, в която ще участва и България. „Индипендънт“ изтъква, че въпреки огромният спад в броя на имигрантите в Европа, те отново са на дневен ред заради влизането на крайнодесни партии в управляващите коалиции на Австрия и Италия. Според позиция, публикувана в изданието, темата за миграцията е начална точка на властова борба между либералната демокрация и отвореното общество от една страна и „крепостно-мислещата“, нетолерантна крайна десница преди ключовите избори за Европарламент през 2019 г.

Доналд Тръмп отстъпи пред политическия натиск и прекрати политиката за разделяне на мигрантски семейства, пише „Ню Йорк таймс“, но допълва, че има правни и практически пречки пред спирането на практиката. Новият указ на Тръмп не се отнася до вече отделените от родителите си 2300 деца, допълва изданието. „Файненшъл таймс“ изтъква, че ходът на Тръмп идва след като на политиката му се възпротивиха неговата дъщеря и съпруга.

Тема за румънските издания е присъдата по делото срещу лидера на управляващите социалдемократи Ливиу Драгня, която трябва да бъде произнесена днес. Драгня, цитиран от „Адевърул“, отхвърля обвиненията за подстрекаване към злоупотреба със служебно положение и твърди, че е мишена на Националната дирекция за борба с корупцията. Драгня не можа да стане премиер заради друга присъда. „Журналул“ цитира лидерът на либералите, част от управляващата коалиция, Калин Таричану, според когото именно антикорупционните прокурори са превърнали Румъния в най-корумпираната държава в Европа заради многото заведени дела в злоупотреба със служебно положение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След руските атаки: Въведоха графици за спиране на тока в Украйна

Поради сериозното разрушаване на енергийната инфраструктура на Украйна в резултат на руските атаки - от полунощ е имало почасови графици за спиране на тока във всички региони, както и през целия ден днес. Част от енергийните обекти са във временно окупираната територия, поради което не можем да осигурим генерация на нивото преди..

публикувано на 16.05.24 в 07:38

Почетен знак на президента за дейци на науката и културата

Държавният глава Румен Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци на образованието, науката, културата и изкуството. От 11:00 часа президентът ще отличи акад. д.м.н. Лъчезар Трайков, чл.-кор. д.б.н. Илза Пъжева, чл.-кор. д.н. Иван Гранитски, проф. д.и.н. Андрей Пантев, проф. д-р Греди Асса и д-р Ваня Монева. От..

публикувано на 16.05.24 в 07:35

Началникът на отбраната Емил Ефтимов в Брюксел на срещата на НАТО

В Брюксел втори ден ще заседава Военният комитет на НАТО на ниво началници на генерални щабове. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участва в заседанията. В програмата са включени актуални въпроси по предизвикателствата и приоритетите пред Европа в съвременната усложнена обстановка на сигурност. Заседанието предхожда Срещата на..

публикувано на 16.05.24 в 07:27
Роберт Фицо

Очакват се подробности за покушението срещу Фицо. Без опасност за живота е

Словашката полиция днес ще съобщи подробности за покушението срещу премиера Роберт Фицо.  Той беше прострелян вчера в град Х а ндлова и опериран в болницата в Банска Бистрица. Вицепремиерът То маш Та раба съобщи, че операцията е минала добре и за момента няма опасност за живота му. Робърт Фицо е дошъл в съзнание след продължилата три..

публикувано на 16.05.24 в 07:23

В Черна гора обсъждат плана за растеж на Западните Балкани

Днес в Черна гора е вторият ден от срещата на върха за Западните Балкани с представители на Европейския съюз и Съединените щати. Основна тема е планът за растеж на Западните Балкани. Планът беше приет от Европейската комисия през ноември и предвижда финансова подкрепа от 6 милиарда евро. Условието за получаване на средствата е..

публикувано на 16.05.24 в 07:19

Британският премиер и лидерът на лейбъристите са изключително непопулярни сред етническите общности

Британският премиер Риши Сунак и лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър са изключително непопулярни сред етническите общности в Обединеното кралство, показва ново проучване, цитирано от "Скай нюз". Въпреки че тенденциите при гласуване в етнически разнообразната общност на Острова са невероятно сложни и почти винаги трудни за..

публикувано на 16.05.24 в 03:23
Ван И е китайски дипломат и политик.

Ван И: Решението на САЩ да повишат митата на китайските стоки е признак на слабост

Решението на САЩ да повишат митата върху вноса на китайските стоки е признак на слабост, а не на сила и Пекин ще отвърне подобаващо, заяви външният министър на азиатския гигант Ван И.  Ван И разкритикува решението на Вашингтон, като го нарече "най-типичната форма на тормоз" в съвремието. По негови думи решението е неразумно и само показва..

публикувано на 15.05.24 в 22:45