Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: БГНЕС

Основна тема за западния печат е споразумението по мигрантския въпрос между германския канцлер Ангела Меркел и вътрешния ѝ министър Хорст Зеехофер.

"Гардиън" цитира Зеехофер, според който е постигната "ясна договорка как да се предотврати нелегалната имиграция през Австрийско-германската граница в бъдеще".

След като Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел и Християнсоциалният съюз (ХСС) на Зеехофер постигнаха споразумение, сега на ход е другият участник в управляващата коалиция - Германската социалдемократическа партия (ГСДП), отбелязва вестник "Зюддойче цайтунг".

 "За да оцелее, Меркел се съгласи на мигрантски лагери", пише "Ню Йорк Таймс". Вестникът определя споразумението като "впечатляващ обрат" за канцлера, считана за носител на европейския либерален ред, но подложена на натиск от крайнодесните в страната и консерваторите в коалицията ѝ.  

Тази седмица депутатите в македонския парламент трябва отново да одобрят договора с Гърция за името Северна Македония, припомня скопският "Вечер". Според Конституцията президентът Георге Иванов, който е против договора, е длъжен да подпише указа, ако парламентът за втори път даде зелена светлина, отбелязва "Вечер".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мъж, издирван от САЩ за сексуална експлоатация на деца, под стража в Благоевград

Американски гражданин, обявен за международно издирване с червена бюлетина заради сексуална експлоатация на деца, който беше задържан в Благоевград, получи мярка за неотклонение "задържане под стража".  Искането беше внесено в съда от Окръжната прокуратура.  Спрямо чужденеца Окръжният съд на окръг Аляска е издал заповед за задържане с цел..

публикувано на 16.05.24 в 14:08
Петер Бистрон

Отнеха имунитета на германски крайнодесен депутат, обвинен в шпионаж за Русия

Германският Бундестаг свали имунитета на депутат от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", който бе обвинен в шпионаж за Русия. Полиция вече е претърсила имотите на Петер Бистрон по подозрение във взимане и укриване на подкуп. Би Би Си разкри връзки между "Алтернатива за Германия" и крайнодесни мрежи Ще разклати ли шпионски..

публикувано на 16.05.24 в 14:06
Евгения Костадинова

Евгения Костадинова: За сигурността на матурите са ангажирани над 13 000 квестори, ДАНС и МВР

Всички процедури за държавните зрелостни изпити са проиграни и утъпкани, ръководството на МОН е създало добра организация, която да гарантира сигурността и да няма теч на изпитното съдържание. За това увери в интервю пред БНР Евгения Костадинова, експерт в МОН. "В съдържателно отношение няма промени спрямо предходната година. Това създава..

публикувано на 16.05.24 в 13:58

Обсъждат: Пълни и без високо кръвно да стават полицаи

МВР иска да се облекчат изискванията за физическа форма за кандидатите да станат полицаи. За обществено обсъждане е публикуван проект за промяна в наредбата, който предвижда - хора с наднормено тегло, но ниско ниво на затлъстяване да могат да постъпват на работа в МВР. Кандидатите обаче не трябва да страдат от високо кръвно или диабет. В проекта..

публикувано на 16.05.24 в 13:49

ЕК започна официална процедура срещу "Мета"

Европейската комисия започна официална процедура срещу "Мета", съобщиха от ЕК. Целта е да се установи дали компанията, която е доставчик на Фейсбук и Инстаграм, е нарушила Акта за цифровите услуги в областите, свързани със защитата на непълнолетните. От Комисията се опасяват, че системите на двете социални мрежи, включително техните..

публикувано на 16.05.24 в 13:33

Проф. Тодор Танев определи като "политическо действие" отпускането на 39 млн. за ВУЗ-овете

"Това е политическо действие преди 9 юни (датата, на която се провеждат извънредните парламентарни избори - бел.ред.) и е половинчата мярка. Тези, които мислят за парите на университета, трябва да мислят и за цялостната реформа . Те трябва да разделят нещата от политическия дневен ред". Това заяви пред БНР проф. Тодор Танев, преподавател в СУ и бивш..

публикувано на 16.05.24 в 13:20

Арестуваха член на Инспектората на ВСС, държал се непристойно с жени

Александър Мумджиев от Инспектората на Висшия съдебен съвет е бил задържан снощи в районното полицейско управление във Враца заради непристойно поведение в хотел в града. Това е станало след сигнал до телефон 112, подаден от персонала на хотела, в който Мумджиев бил отседнал във връзка със служебни ангажименти.  Според свидетели от персонала и..

публикувано на 16.05.24 в 13:05