Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатите отложиха приемането на пакета "Мобилност"

Снимка: БГНЕС

Евродепутатите отложиха приемането на пакета "Мобилност", срещу който протестираха българските превозвачи.

Това се случва след инфарктно гласуване в пленарната зала в Страсбург и получени близо 400 предложения за промени. Трите доклада по спорния проект, придобил известност като пакет „Макрон“, се връщат в транспортната комисия на Европейския парламент за преработване, с което процедурата започва отново. С това решение приемането на спорните правила за командироването на шофьорите се отлага за неопределено време, а българските превозвачи продължават да работят по старите правила, коментираха пред „Хоризонт“ българските евродепутати Ангел Джамбазки и Андрей Новаков:

"Няма да казваме дали резултатът е добър или лош, ще кажем такъв, какъвто е, трите доклада не се приеха и се върнаха обратно в комисията, която да работи по тях. Това не е лошо, нека така да кажем, не е лошо, защото имаше отделни моменти, отделни предложения, по които ние загубихме гласуванията, те биха били заплаха за българския бизнес.

Също считам, че беше най-положителното нещо, което се случи в зала, е, че всички българи се обединихме около българската позиция, която защитавахме до последно. Това, което се случи с отлагането-приемането на този пакет, ще позволи на българските превозвачи да работят по правилата, по които работят в момента, и няма да се налага да променят нищо в работата си, и че дотук, ако е отнело една година, от утре започваме отново", казаха пред "Хоризонт" евродепутатите Ангел Джамбазки и Андрей Новаков.

Опасенията на българските превозвачи бяха, че новите промени, макар и вкарани в контекста за защита на правата на шофьорите, всъщност са имали за цел да бъдат елиминирани от пазара българските, полските, унгарските и румънските камиони.

Заради започването на процедурата наново, не е изключено последната дума по пакета "Мобилност" да имат евродепутатите от следващия парламент, тъй като през май догодина идват евроизбори, поясни Андрей Новаков, който е член на транспортната комисия.

Детайли по темата чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК: Избирателната активност в неделя ще се отчете към 11 и към 16 часа

Избирателната активност на предстоящия в неделя двоен вот ще се отчете на два пъти - към 11 и към 16 часа.  Това предвижда Оперативният план за работата в Централната избирателна комисия. Информацията за броя на гласувалите по вид на избора, ще се обобщава от областните управители и ще се изпраща към ЦИК , където ще се публикува са сайта..

публикувано на 07.06.24 в 09:16

Нощни атаки с ракети и дронове в Киевска област

Френският президент Еманюел Макрон ще приеме днес украинския лидер Володимир Зеленски в Париж за разговори относно нуждите на Киев, съобщиха от Елисейския дворец. Макрон: Мирът не означава капитулация на Украйна Франция предава на Украйна изтребители "Мираж-2000" Вчера Макрон обяви в интервю, че Украйна е поискала от западните..

публикувано на 07.06.24 в 09:00
Даниел Смилов

Даниел Смилов за облика на ЕП след вота: Промяна на баланса, не революция

Общата прогнозна картина за провеждащите се вече европейски избори е за известна ерозия на зелените и либералните партии, очаква се нарастване на групите на Европейските консерватори и реформисти и на "Идентичност и демокрация". Става дума обаче за промяна на баланса, а не за революция . Това мнение изрази пред БНР политологът Даниел..

публикувано на 07.06.24 в 08:24
Принц Хари

Принц Хари може да обжалва съдебно решение за нивото на личната му сигурност

Принц Хари, херцогът на Съсекс, ще може да обжалва решение на Върховния съд, което отхвърли по-рано неговото обжалване на понижаването на нивото на личната му сигурност, когато посещава Обединеното кралство.  Принц Хари за първи път предприе съдебни действия срещу Министерството на вътрешните работи през 2020 година. заради решение, че трябва..

публикувано на 07.06.24 в 08:16

Прогноза: В Одрин ще има висока активност на изборите 2 в 1

В Одрин ще има висока активност на изборите за народни представители и членове на Европейския парламент в неделя, прогнозират за БНР представители на българските изселници в турския град. Очаква се българските изселници, които са в Одрин, активно да гласуват на вота в неделя, посочи Мустафа Акан, който е представител на изселническата..

публикувано на 07.06.24 в 08:14

Германия затяга ограниченията за шофиране след употреба на канабис

Около два месеца след като Германия частично легализира употребата на канабис за развлечение, парламентът гласува изменение на дългоочаквания закон, за да затегне ограниченията за шофиране, предаде ДПА. Това съобщи БТА. Измененията, приети късно вчера, включват и допълнителни разпоредби за отглеждането на канабис в т.нар. клубове за канабис, за да се..

публикувано на 07.06.24 в 08:07

Медии и избори – къде избраха да се покажат политиците?

Партиите подценяват силата на радиото , смята доц. Жана Попова, преподавател по телевизионна журналистика във ФЖМК. Според нея трябва да се промени частта в изборния закон, свързана с медиите. Вече няма големи партии – това политическите сили трябва да го приемат, изтъкна тя. Запитана как може да се даде реална възможност за..

публикувано на 07.06.24 в 08:04