Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Румяна Ценкова за пътя на български учен в Япония

Румяна Ценкова, която преподава вече повече от 20 години в университета в Кобе, е единствената жена чужденка в Япония, която получава титлата професор и успява да разработи нова специалност.
Снимка: Славена Илиева

Пo време на 13-ата Международната научна конференция "Физика, химия и биология на водата", на която домакин беше България, бяха обсъдени изключителни постижения и научни разработки в тези области. Световноизвестни учени, лидери и бизнесмени си подадоха ръка. 

Сред тях е проф. Румяна Ценкова, която преподава вече повече от 20 години в Страната на изгряващото слънце, в университета в Кобе. Тя е единствената жена чужденка в Япония, която получава титлата професор и успява да разработи нова специалност.

Какви са мястото и приносът на България в тези области? Как една българка успява да получи признание от японските си колеги и други световни учени? 

За всичко това чуйте в интервюто на Славена Илиева с проф. Румяна Ценкова.

Пo време на 13-ата Международната научна конференция Физика, химия и биология на водата, на която домакин беше България, бяха обсъдени изключителни постижения и научни разработки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови трусове в шахмата преди Олимпиадата в Будапеща

"Когато има желание от държавата, винаги може да се осигури финансиране". Това заяви пред БНР Милен Василев – председател на Българската спортна федерация по шахмат. Тя не получава пари от държавата, за да организира лагер и да изпрати свои представители на Олимпиадата по шахмат в Будапеща. В студиото на "Хоризонт" и предаването "12+3"..

публикувано на 12.06.24 в 14:34
Васил Терзиев

Терзиев предлага цялостна модернизация на подвижния състав на транспорта в София

Цялостна модернизация на подвижния състав на градския транспорт в София за 1 милиард лева предлага кметът Васил Терзиев. Финансирането ще се търси по европейски програми или с кредит от финансови институции и банки, за да може да бъдат купени нови превозни средства: "500 нови трамваи, тролеи, автобуси, с които да направим подвижния..

публикувано на 12.06.24 в 14:14
снимката е илюстративна

"Търговска лига": Има кампания срещу частния проект за болница "Мама и аз"

Кампанията срещу частния проект за болница "Мама и аз" в София е грубо вмешателство в работата и резултатите от дългогодишната работа на компетентните държавни органи на висшата държавна власт.  Това се посочва в позиция на дружеството "Търговска лига", изпратена до БНР във връзка с информацията, че ДАНС е била сезирана от същото дружество и е започнала..

публикувано на 12.06.24 в 14:08

Двама служители на НСО са пострадали при тренировъчна стрелба

Двама служители на Националната служба за охрана са пострадали при учение на стрелбищен полигон "Столник" - МВР. Инцидентът е станал на 10 юни, съобщиха от пресцентъра на службата.  Учението се е провеждало с картечен пистолет и с полуавтоматични пистолети, а осколки от обвивката на куршуми след рикошет са наранили леко двама служители на..

публикувано на 12.06.24 в 14:05
Проф. Тодор Танев

Проф. Тодор Танев: Това бяха полуизбори, с които Борисов и Пеевски се наместиха по-добре в системата

Националните избори бяха нещо като двутактов мотор, междинни, нещо като овчарски скок, с който се понаместиха по-добре Бойко Борисов и Делян Пеевски в системата, която вече и без това се беше килнала в тяхна посока.   Това коментира пред БНР проф. Тодор Танев, преподавател по политически науки в Софийския университет и бивш министър на..

публикувано на 12.06.24 в 14:02
Психиатрията във Велико Търново

Психично нестабилен мъж напада хора по улиците във Велико Търново

Полицията във Велико Търново издирва психично нестабилен и агресивен мъж, който е бил освободен от Центъра за психично здраве след поредица от нападения по улиците в града.  Мъжът е на 28 години от Варна и на 7 юни е направил няколко нападения. Последното е на паркинг на хипермаркет във Велико Търново. Разказва нападната Петя Иванова:..

публикувано на 12.06.24 в 14:01
Кристиян Бойков

Падна обвинението за тероризъм на Кристиян Бойков

Почти пет години след големия теч на лични данни заради хакерска атака срещу масивите на Приходната агенция, прокуратурата и един от обвиняемите - Кристиян Бойков, са се споразумели да падне обвинението в тероризъм, повдигнато на IT експерта в ТАД ГРУП. Това съобщиха от Софийския градски съд, където е внесено споразумението.  С него..

публикувано на 12.06.24 в 13:54