Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланик Ерик Льобедел: Посланието в изложбата за Клемансо е да работим съвместно, а не един срещу друг

Посланикът на Франция Ерик Льобедел откри тази седмица изложбата „Клемансо, военен предводител“.
Снимка: Славена Илиева

Френският посланик Ерик Льобедел заяви пред БНР, че посланието на изложбата „Клемансо, военен предводител“ в София е работим съвместно, а не един срещу друг.

„Важно е да не се затваряме в себе си, да не се отказваме да прилагаме силата на договорите, сключени въз основа на преговори и да разбираме, че е по-добре да работим съвместно, а не един срещу друг. Всяка страна трябва да огласява ценностите си, а не да мрази другите“, каза той за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ на БНР.

Изложба, която бе открита по-рано тази седмица и може да бъде видяна до 19 ноември във Френския институт, е посветена на дейността и делото на Жорж Клемансо по време на Първата световна война. На откриването бе представена и книгата „Първата световна война на Балканите - кръстосани възгледи, сравнителни перспективи“.

В изложбата има дванайсет пана с текстове и архивни снимки, които показват и описват дългия и не лек път на Клемансо - от неговото назначаване за министър-председател и министър на войната през ноември 1917 г. до „Бащата на победата“ с подписването на примирието на 11 ноември 1918 г.

Част от изложбата в София, посветена на Жорж Клемансо.

 „Жорж Клемансо е известен като Бащата на победата и като този, който позволи на Франция да спечели Първата световна война, а след това не успя да стане президент.  Клемансо е известен в България в аспекта на Ньойския договор, но всъщност той не е човекът на Ньойския договор, а човекът на Версайския договор. След като не успява да стане президент, Жорж Клемансо се оттегля във Вандея, голям приятел е на художника Клод Моне и се занимава с дейности извън политиката“, каза посланик Льобедел.

Според него „втората причина, поради която изложбата е важна за нас тази седмица, е заради публикуването на много интересен труд за Първата световна война на Балканите“. 

„Този труд се отличава с това, че за първи път бива изготвен от историци от 7 страни: България, Франция, Румъния, Сърбия, Македония, Гърция и Турция. Тоест, те са обменили възгледи, прилагайки т.нар. кръстосан подход, относно Първата световна война на Балканите. Същевременно това е много вълнуваща творба на най-добрите историци на този период от всички тези страни“, каза посланикът.

Той посочи, че този труд е издаден благодарение на Френския институт, на Университетската агенция по франкофонията и на българското Министерство на външните работи, на които изказа специална благодарност.

„Третата причина, поради която тази седмица е важна, е, че тя е повод да си спомним за края на Първата световна война. Тази седмица в Париж президентът Макрон говори обстойно за това, подчертавайки, че е необходимо наистина да извлечем поуки от Първата световна война ‒ като противопоставяме законния, но отворен патриотизъм срещу затворения в себе си национализъм и да работим повече за един обновен мултилатерализъм“, каза посланик Льобедел.

„Една от актуалните поуки е, че в настоящия контекст на значително напрежение е необходима много голяма бдителност, за да избегнем повтаряне на грешките от миналото“, добави френският дипломат.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На Московската борса спират да работят с щатски долари и евро

От утре на Московската борса се прекратяват всякакви търгове с щатски долари и евро заради новите американски санкции. От Централната банка на Русия съобщиха, че фирмите и гражданите ще могат да продължат да купуват и продават долари и евро чрез търговските банки.  Както и че сметките им в чуждестранна валута ще останат непокътнати. Занапред..

публикувано на 12.06.24 в 23:09
Осама Хамдан

Осама Хамдан, "Хамас": Блинкън е "част от проблема, а не от решението" във войната в Газа

Високопоставеният представител на "Хамас" Осама Хамдан отрече палестинската групировка да е представила нови идеи за подкрепяното от САЩ предложение за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви по-рано днес, че тя е предложила множество промени, предаде Ройтерс. Хамдан, говорейки пред..

публикувано на 12.06.24 в 22:46
От градушката са пострадали прасковените насаждения - 12 юни 2024 г.

Буря с градушка нанесе щети в Сливенско

Буря, придружена с градушка, удари тази вечер Сливен и околните села. Градушката беше с големината от лешник до орех. По данни на Регионалната дирекция за борба с градушките най-сериозно са ударени кв. "Речица", село Мечкарево и населени места от западната част на общината. Бурята остави без електричество част от източната част на вилната  зона на..

публикувано на 12.06.24 в 22:26

Буря със силен вятър и слаба градушка премина над Ямбол

Буря със силен вятър и слаба градушка премина над Ямбол малко преди 21:00 часа. На тел 112 са подадени  над 10 сигнала за паднали дървета. Дърво е паднало на Крайречния булевард в града, а друго е нанесло щети на 2 автомобила в кв. "Хале". Няма сигнали за пострадали граждани.

публикувано на 12.06.24 в 22:09
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Среща на групата за ядрено планиране на заседанието на министрите на отбраната на НАТО

Среща на групата за ядрено планиране се предвижда на заседанието на министрите на отбраната на НАТО утре, съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Съюзниците ще обсъдят продължаващата адаптация на ядрените мощности в контекста на сигурността в момента: "Това, което виждаме през последните месеци и години, е опасна ядрена реторика от..

публикувано на 12.06.24 в 22:03

Страните от Г-7 са се договорили да предоставят на Украйна 50 млрд. долара чрез използване на замразени руски активи

Лидерите на страните от Г-7 се договориха да предоставят на Украйна 50 млрд. долара чрез използване на замразени руски активи до края на годината, съобщиха от френското председателство. "Имаме споразумение", заявиха от председателството преди срещата на върха на Г-7 в Италия утре, която ще се съсредоточи върху подкрепата на борбата на Киев срещу..

публикувано на 12.06.24 в 21:57
Президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Зеленски на изненадващо посещение в Саудитска Арабия

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е обсъдил подготовката за мирната среща на върха в Швейцария със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман по време на необявеното си посещение в неутралната за Русия страна, предава АФП. Зеленски написа в социалните мрежи, че е провел "енергична среща" със саудитския лидер, като добави:..

публикувано на 12.06.24 в 21:45