Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Красимир Кордов подрежда хаоса в океана от дигитална информация

Доц. Красимир Кордов след церемонията по връчването на годишните награди за постижения в компютърните науки "Джон Атанасов".
Снимка: http://unimedia.shu.bg

Доц. Красимир Кордов избира науката, за да подрежда хаоса в океана от дигитална информация. Той вярва, че това може да стане дори в България. Остава тук, за да отваря пътя към знанията на младите специалисти в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.
   

Има си теоретични модели на базата на математиката, формули, уравнения от теорията на  хаоса и ние реално работим с цифровата информация, като на много ниско ниво представяме информацията като битове. Върху тях прилагаме математически модели, които реално преработват информацията, така че тя реално да бъде защитена.

IT секторът се развива ежедневно. В тази сфера не спираш да учиш, независимо на колко години си. „И дори сега, докато си говорим, някъде някой може да прави нещо, което ще подобри живота на хората към по-добро.“

Дневно в Instagram се качват средно по 95 милиона снимки. 300 милиона са снимките във Facebook, като тук не влизат споделените по мейли, приложения и облаци. За Красимир Кордов това е неизчерпаем източник на данни за работата му. Дисертацията му се занимава със защита на цифровите изображения. „Идеята е само този, за когото е предназначена снимката, само той да може да я види. Ако реално някой ви подслушва мрежата или по някакъв начин открадне тези снимки, той не може да види какво има в тях.“

Красимир КордовОт детските му години, когато за първи път вижда „Правец 8", компютрите не са спирали да му бъдат интересни. За университетите е трудно да са оборудвани с най-новите технологии, защото всичко опира до пари, обяснява доц. Кордов, според когото висшите училища трябва да участват в повече проекти за изграждане на академична инфраструктура, за да могат да оборудват компютърни лаборатории и да купуват техника, с която студентите реално да работят. „Понякога скъпите играчки ги има само в университетите и големите частни организации“, казва той. Един от вариантите според него е да има фиксиран целеви бюджет само за закупуване на техника и за инфраструктура, а от сегашния общ бюджет университетите и училищата трябва да избират дали да си плащат заплатите, да правят ремонти или да си купят нова техника.

Трябва да има стипендии за талантливи ученици и студенти, защото „сега само най-добрите получават стипендия, а когато си малко под чертата, действа доста демотивиращо“, убеден е преподавателят.

В Шуменския университет има три компютърни специалности с прием около 30 студенти за всяка. Има и магистърски програми. "Но заради ниските заплати тук, когато завършат, отиват да се реализират в чужбина. Много жалко. Просто там вземат не два, три пъти, а десет пъти повече. Казват "ще отидем в чужбина, защото тук заплатите са смешни", коментира Красимир Кордов. 

Доц. Кордов е доктор по информатика и доцент в Шуменски университет. Основните му научни интереси са в областта на компютърната сигурност и са свързани със защитата на информация чрез изграждането на криптографски алгоритми, в резултат на които са реализирани научни разработки, основа на публикации в редица международни списания, по-голямата част от които са с импакт ранг или импакт фактор. Носител е на награда "Джон Атанасов” за много високи постижения в областта на информационните и компютърните технологии. 

Цялото интервю е в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 2 млн. лв. трябва да внесат в бюджета фирмите, които преработват руски петрол

Близо 2 млн. лева трябва да внесат в бюджета фирмите, които преработват руски петрол за компенсация на разходите за транспорт на потребителите през април, съобщиха от Министерството на икономиката.  Законът влезе в сила през ноември миналата година.  Според програмата за финансова подкрепа, одобрена от правителството, помощ се предвижда за около 300 000..

публикувано на 15.05.24 в 15:57

Над 600 певци, инструменталисти и танцьори изпълняват "Напеви от Северозапада" в Монтана

Над 600 ще са участниците в Националния фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада". Младежкият дом в Монтана е домакин на проявата през почивните дни.  За 16-и път Монтана е домакин на Националния фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада". В събота и неделя Младежкият дом ще посрещне над 600 фолклорни таланти от 22 населени места от страната, съобщи..

публикувано на 15.05.24 в 15:53

МС осигури пари за ръст на заплатите във вузовете

Правителството ще предостави 39 млн. лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища със задна дата, от 1 януари 2024 г. От правителствения пресцентър уточняват, че това ще даде възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност да се увеличи с 290 лева и да стане 2100 лева...

публикувано на 15.05.24 в 15:51
Таня Михайлова (вляво) е Велизар Шаламанов (в средата) по време на дискусията в ЮЗУ

Велизар Шаламанов: Има писма от Австрия, Ирландия, Малта и Швейцария за задълбочаване на сътрудничеството с НАТО

Научните постижения и високите технологии стават все по-важни за НАТО като военно-отбранителен съюз и гарант за световната сигурност. Това заяви доц. Велизар Шаламанов на среща-дискусия в Югозападния университет в Благоевград, организирана от Дипломатическия институт към Министерството на външните работи.  Рисковете, пред които е..

публикувано на 15.05.24 в 15:34
Владислава Цариградска

Йоурова: ЕК следи случая със заплахите към съдия Цариградска

"Европейската комисия следи отблизо развитието на случая със системните заплахи към съдия Владислава Цариградска и продължава да работи активно и да подкрепя усилията за укрепване на върховенството на закона в България и в целия Европейски съюз". Това уверява в писмо до Българския хелзинкски комитет заместник - председателят на..

публикувано на 15.05.24 в 15:30

Младежкият дом в Ловеч отваря врати след основен ремонт

В Ловеч приключи основният ремонт, преустройството и  цялостното обновяване на една от емблематичните сгради на града – Младежкият дом. Ремонтът на сградата, която е построена преди повече от 50 години, е за близо 5,6 милиона лева, поясни р ъководителят на проекта Петър Деков: "Преди преустройството състоянието на  сградата и помещенията в нея..

публикувано на 15.05.24 в 15:14

Болнични сдружения: Да се създаде работна група за преговорите за нов КТД в здравеопазването

Няколко дни след като от КНСБ заплашиха с протести заради отказ на работодателски организации да участват в преговорите за нов колективен трудов договор в здравеопазването, трите големи болнични сдружения предложиха създаване на работна група, за да се възобновят преговорите. КНСБ предупреждава за ефективни протести в здравеопазването В отворено..

публикувано на 15.05.24 в 14:52