Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС прие оставката на Цветан Цветанов

| обновено на 29.03.19 в 12:28
Снимка: БТА

Със 121 гласа „за“ и без дебат Народното събрание прие днес оставката на Цветан Цветанов като депутат. Против гласуваха седем законодатели, а трима се въздържаха. Цветанов бе председател на ПГ на ГЕРБ в 44-ото Народно събрание.

Начело на групата вече е Даниела Дариткова. Цветанов остава зам.-председател на ГЕРБ и председател на предизборния щаб на партията.

В последния си работен ден Цветан Цветанов се срещна с лидерите на политическите сили, които са в парламента. Проведе продължителни разговори и си тръгна от Народното събрание с убеждението, че с оставката си е постъпил правилно и се е жертвал в името на стабилността: „Досега, като народен представител, понасяхме много негативи. Поне днес мога да защитавам вече депутатите за това, че депутат не е мръсна дума“. 

„Няма разделение в ГЕРБ, всички сме от отбора на Бойко Борисов“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев в първия си коментар, след като парламентът прие оставката на Цветанов. 

„В този отбор има, разбира се, и маратонки за дълго бягане, има и обувки с високи токчета, има, ако е необходимо и подковани ботуши“. 

Дончев определи като „спекулации“ твърденията, че в ГЕРБ има различни „групи или подгрупи“. Той беше категоричен, че подобни сензации, както той определи „Апартаментгейт“ имат определи цели, но те могат да бъдат превърнати от негатив в позитив. За доверието трябва да се работи всеки ден, допълни вицепремиерът.

„Затова понякога трябва да се правят жертви, включително трудни, скъпи и болезнени“. В отговор на въпрос дали шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев трябва да подаде оставка Дончев заяви: „Всеки подобен случай има два компонентна – законен и морален. Кое е законно се произнасят органите, които трябва да се произнасят в България. Кое е морално е въпрос и на лична преценка“. 

Очаква се в парламента да постъпи и решението за персонални промени в Министерския съвет за освобождаване на министъра на правосъдието Цецка Цачева и назначаването на нов ресорен министър.

Още по темата чуйте в звуковите файлове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Даниела Дариткова ще оглави ПГ на ГЕРБ

Даниела Дариткова сменя Цветан Цветанов като председател на ПГ на ГЕРБ

Даниела Дариткова ще е водач на парламентарната група на ГЕРБ на мястото на подалия оставка досегашен председател Цветан Цветанов, съобщи днес лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов. Същевременно Цветанов депозира в деловодството на..

обновено на 28.03.19 в 15:27
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Обзървър" предупреждава за хаос в цветарската индустрия във Великобритания след Брекзит

Цветарската индустрия в Обединеното кралство е обхваната от хаос от новите гранични проверки след Брекзит, пише "Обзървър". Фирмите в бранша казват,  че проверките на храните и растенията и латинските наименования водят до дълги часове на чакане на камиони..

публикувано на 05.05.24 в 02:38

Блъснато дете с мотопед в София

За блъснато дете с мотопед съобщиха свидетели на инцидента в социалните мрежи. Инцидентът е станал малко преди 19 ч. на бул. "Витоша" в района на НДК, става ясно от публикацията в групата: "Катастрофи в София". На мястото са изпратени полицейски и..

публикувано на 04.05.24 в 19:45

Жертвите на силните наводнения и причинените свлачища в Южна Бразилия вече са 56

Броят на потвърдените жертви на силните наводнения и причинените свлачища в Южна Бразилия се повиши до 56 души. Това гласи последната информация от службата за гражданска защита на южноамериканската страна, цитирана от Франс прес.  Продължаващите..

публикувано на 04.05.24 в 19:36

Родилка и бебе са починали в Самоков, разпоредена е проверка

Родилка и бебе са починали в Самоков, служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева разпореди незабавна проверка, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Още днес започва пълна проверка на всички документи по случая в Многопрофилната..

публикувано на 04.05.24 в 19:02
Садик Хан

Кметът на Лондон е преизбран за трети мандат

Садик Хан беше избран за трети мандат като кмет на Лондон.  Резултатът беше обявен, след като приключи преброяването на гласовете във всичките 14 избирателни района на британската столица. Садик Хан, който е от опозиционната Лейбъристка партия, получи..

публикувано на 04.05.24 в 18:39

В България и Северна Македония почетоха паметта на Гоце Делчев

Дипломати от българското посолство в Република Северна Македония и представители на българската общност в страната почетоха паметта на Гоце Делчев в деня на 121-та годишнина от смъртта му. Те поднесоха венци и цветя пред саркофага с костите на..

публикувано на 04.05.24 в 18:18

Делегация на "Хамас" е в Египет заради предложението на Израел за примирие

На по-малко от 80 километра от Йерусалим продължава кръвопролитната война в ивицата Газа.  Делегация на "Хамас" е в Египет, където по непотвърдена информация се обсъжда предложение на Израел за 40-дневно примирие.  СЗО предупреди, че..

публикувано на 04.05.24 в 18:13