Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осуетиха хакерска атака срещу Комисията за защита на личните данни

| обновено на 22.07.19 в 15:05
Венцислав Караджов
Снимка: БГНЕС

Опит за хакерска атака е осуетен в Комисията за защита на личните данни, потвърди за „Хоризонт“ председателят ѝ Венцислав Караджов. Опитът е направен през безжичната Wi-Fi мрежа на комисията, което означава, че извършителят физически е бил в района на сградата ѝ, за да се опита да извърши хакерска атака в системата. Караджов подчерта, че атаката е спряна. 

Не е ясно дали извършителят е искал да достигне до информационните системи на Комисията за защита на личните данни, или само да блокира сайта ѝ, заяви за "Хоризонт" ръководителят на комисията Венцислав Караджов. Сигурно е единствено, че е бил много близо до сградата, защото е използвал Wi-Fi мрежата на самата комисия: 

"Съвсем целенасочено, саботаж е", заяви Караджов и обвърза действията на извършителя с началото на проверката при данъчните, ръководена от Цанко Цолов. Потенциалните щети за гражданите могат да бъдат много големи: "Свързани да кажем с имотни измами, сключване на договори. Изобщо всичко, което е свързано с употребата на тези данни".

Проверката в Приходната агенция ще приключи на 16-и август и може да доведе до глоба от 20 милиона евро, предупреди Цолов. От самата агенция все още работят по одита на системите си и също така не са пуснали приложението, чрез което всеки ще може да провери дали и неговите лични данни са изтекли.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Комисията за личните данни започва проверка на НАП заради хакерската атака

Екип от Комисията за защита на личните данни влезе на проверка в Националната агенция за приходите заради хакерската атака там.  20 млн. евро може да е глобата за НАП заради хакерската атака след току-що започналата проверка, която ще..

обновено на 22.07.19 в 15:04
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доц. Юлия Захариева прогнозира по-висока избирателна активност заради вота 2 в 1

Активността в България на предстоящите избори на 9 юни ще е по-висока, тъй като вотът ще е комбиниран, прогнозира в интервю за БНР преподавателят по "Право на ЕС" доц. д-р Юлия Захариева. Според нея нямаше да има очаквания за висока активност, ако..

публикувано на 29.04.24 в 11:40

До началото на юни продължава инициативата "Четяща класна стая"

Училището не може напълно да замени средата и примерът, които е вкъщи. Тази позицията, визирайки четеното на книги от деца, споделиха зам.-директорът на столичното 119. СУ „Акад. Михаил Аранудов“ и водещата на тв предаването Мария Силвестър в..

публикувано на 29.04.24 в 11:31
фондация

Фондация "От нас зависи" организира голямо боядисване на великденски яйца за деца от различни националности

За втора поредна година фондация "От нас зависи" организира голямо боядисване на великденски яйца. Събитието ще събере деца от различни националности и техните семейства. "То ще се проведе в събота – 04.04, от 10 до 14 часа, комплекс "Гранд..

публикувано на 29.04.24 в 11:15

"Булгаргаз" с ново предложение за цената на природния газ през май

"Булгаргаз" намали предложението си за цената на природния газ през май с 6% в сравнение с април. По време на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране първоначално предложената в доклада на обществения доставчик цена от 57.50 лв...

публикувано на 29.04.24 в 11:03
Задържани са общо седем души.

Мигранти са катастрофирали след гонка с полицията на пътя Хасково - Димитровград

Мигранти са катастрофирали на пътя Хасково - Димитровград, след като са били преследвани от полицаи.  Задържани са седем чужденци – шестима пътници без документи за самоличност и сирийският водач на колата с адрес в Харманли. Автомобилът е..

публикувано на 29.04.24 в 10:40
Снимката е илюстративна

Шест села в Дупнишка област са с ново осветление

Ново улично осветление е пуснато в шестте най-големи села в Дупнишко - Яхиново, Червен брег, Крайници, Бистрица, Самораново и Джерман. Това стана по проект за 1,5 мил. лева, финансиран от Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство..

публикувано на 29.04.24 в 10:33

Млади лекари от Бургас се превръщат в лъч на надежда за възрастни от малки населени места

"Има хора, които не са ходили от десет години на лекар. Те са откъснати от здравната карта на страната. Някои са трудноподвижни. Нямат живи роднини. В общи линии са в един капан". Това разказа пред БНР д-р Диян Господинов, изпълнителен директор на..

публикувано на 29.04.24 в 10:26