Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Културата винаги е била резлутат от смесване и една голяма част от нея е създадена от емигранти"- Горан Брегович преди трите концерта в България

На 4 октомври във Варна е първият от трите концерта на Горан Брегович, част от турнето „The Best of Goran Bregovic“с прословутия „Оркестър за сватби и погребения“. На 5 октомври същото шоу ще гледат във Велико Търново, а заключителният концерт е в София на 6 октомври. Преди да пристигне в България Горан Брегович даде интервю за предаването „Евробокс“. Разговорът ми със световно известният музикант започна с една от последните му съвместни изяви в сингъла „El Futuro Es Nuestro“ на многократно отличавания с наградата „Грами“пуерторикански рапър Residente. Горан Брегович си спомня:„Residente има наистина много интересна концепция. Мога да го сравня с Чехов. Казвам това, защото подобно на Чехов изследва генетичните корени и действително открива прилики дори с балканите. При това  много пътува по света и работи с музиканти, които са родени на съответните места. Така стигна и до Балканите и ме попита дали искам да направим нещо заедно. За мен беше истинско удоволствие да работя с човек като него. По- късно се срещнахме на концерт в Бразилия, ако не греша и беше наистина много забавно.

Започнахте кариерата си като рок звезда в бивша Югославия, но още с издаването на първия албум с групата „Bijelo Dugme” шокирахте музикалната сцена в родината ви с нестандартната комбинация между хард рок, фолк рок, прогресив рок, ню уейв и щипка джипси музика, типична за Балканите. Днес звучността на The Balkan brass music  продължава да е съществена част от композициите, с които не спирате да изненадвате света. Но какво мислите за регетон музиката, която превзема все повече територии и дори много често е сравнявана с балканската музика.

„Стилът регетон като ритъм наподобява много бавна румба или звученето типично за Балканите. Общото и при двата стила, е че хората могат да танцуват на тази музика „секси“. Не може да си безразличен и да танцуваш и точно това е нещото, което обединява регетонът и балканската музика, те са „секси“.“

Когато прослушах и представях вашия албум „Three Letters from Sarajevo“ останах силно развълнувана от това, колко детайлно познавате трите общности- християнска, мюсюлманска и еврейска, за да ги опишете толкова пълноценно и въздействащо в този албум. Кое беше водещото чувство и на каква идея беше подчинено създаването на албума „Three Letters from Sarajevo“.

„Три писма от Сараево“ започна като един проект. Бях упълномощен от базиликата „Сан Вени“ в Париж да напиша концерт за цигулка и Националния симфоничен оркестър на Франция. Започнах използвайки две метафори от Сараево, защото знаете, че съм от Сараево и това беше моята първа метафора. Казвам това, защото за мен самия Сараево е метафора на нашето време. Днес можем да сме много добри съседи, а утре да стреляме един срещу друг, просто защото сме различни. Това е характерно за целия свят днес, но ние лично видяхме това за първи път през 1992 година в Сараево. След това се появи друга метафора, която породи музиката към първата метафора. Тя беше изпълнена на цигулка. Това е първият инструмент, на който започнах да свиря. Цигулката  изпълнява двете основни насоки- едното е християнското направление, което е свързано с класическата музика. Другото направление е еврейското, което е изразено най- добре от стила  „клейзмер“, отново изсвирено на цигулка, но по напълно различен начин. И накрая дойде ориенталската част, която пак е поверена на цигулката, но по начина, по който мюсюлманите свирят своята музика в Ориента. Всъщност това, което направих беше да напиша концерт за трима цигулари, които станаха представители на трите  изброени традиции и добавих симфоничен оркестър.  Така започна всичко. Впоследствие разбира се написах няколко песни, предназначени за моите любими християнски, еврейски и мюсюлмански изпълнители. На практика албумът представлява проект от две части- първата е с песни и три малки откъса от цигулковата част на концерта. Тази част от проекта беше издадена преди малко повече от една година. Втората част от този проект , която ще съдържа самия цигулков концерт с оркестър ще излезе през пролетта."

Какво ще представите пред българската публика, която ще дойде да ви гледа в три български града- Варна, Велико Търново и София, в началото на октомври. Какво сте заложили в програмата, която озаглавихте „The Best of Goran Bregovic“

"На концертите в тези три града разбира се ще изпълня  всичко от новия ми албум „Три писма от Сараево“ и разбира се някои от неща от филмовата ми музика, както и от операта ми „Кармен с щастлив край“, няколко песни от албума „Шампанско за цигани“. Ще е луда вечер, ако не си малко луд, значи не си нормален. Трябва да умееш да продуцираш не само музика, но също и малко лудост, това е нещото, което най- много ми харесва."

Цялото интервю можете да чуете в приложения аудио файл.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почина доайенът на българския балет проф. Петър Луканов

Почина доайенът на българския балет проф. Петър Луканов. Дългогодишен солист, хореограф и педагог, той е създател е на повече от 80 балетни постановки и автор на балетните фрагменти за някои от най-впечатляващите оперни продукции на сцените на българските театри. Проф. Петър Луканов е роден през 1931 г. в село Брусарци, област Монтана...

публикувано на 10.05.24 в 13:50
Камерен ансамбъл „Силуети“

Ансамбъл "Силуети" представя българска класика

„...Не можеш да се развиваш, без да познаваш това, което е създадено преди теб!“ - това са думи на композитора Георги Тутев, които камерният ансамбъл "Силуети" приема за свое мото. То съпровожда и поредната покана за концерт в Сити Марк арт център в София - културно пространство, което се превърна в дом за творческите инвенции на състава.  Ансамбъл..

публикувано на 10.05.24 в 09:47

Трето издание на фестивала LUNAR

Третото издание на фестивала на светлините LUNAR започва днес. До неделя над 20 артисти от 12 държави ще провокират въображението на посетителите чрез 3D мапинг проекции и светлинни инсталации. Заради фестивала метрото ще работи извънредно до един и половина през нощта Произведенията на творци от България, Великобритания, Германия, Индонезия,..

публикувано на 09.05.24 в 09:51
Стефка Станчева

Стефка Станчева с дебютния си роман "Добруджанския феникс"

Ще започнем с първата книга от една много българска трилогия, кръстена с красивото име "Благословената земя" . Автор на този красив проект е преподавателката по Български език и литература Стефка Станчева , която ни представя дебютния си роман "Добруджанския феникс" .  История, посветена на един от най-големите общественици в района на Добруджа..

публикувано на 08.05.24 в 15:02
Вокално инструментална група

Вокално инструментална група "Гергьовден" и уникалната ни фолклорна музика

Гергьовден е не просто празник, а символ на българската национална гордост и уважение към нашата история и култура. Заедно ще отпразнуваме този важен ден с богатството на българската традиция и наследство съхранени в света на вокално инструментална група "Гергьовден" с ръководител Христина Начева към НЧ "Св. Георги Победоносец 1999г.", София...

публикувано на 08.05.24 в 11:39
Рустем Скибин

Рустем Скибин възстановява в керамиката си насилствено ликвидирани от Съветския съюз традиции

Рустем Скибин е грънчар, произхождащ от кримските татари. Той възстановява в своята керамика традиции, насилствено ликвидирани от имперските амбиции на Съветския съюз, а днес – от постсъветска Русия. Днес – 8 май, от 18 часа в галерия "Мисията" към Държавния културен институт към министъра на външните работи на Република България се..

публикувано на 08.05.24 в 10:54

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В празничното великденско издание на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - Гостува ни журналистът, член на екипа на УНИЦЕФ и опероман Ивайло Спасов. Разговаряме на една от любимите ни теми – културен туризъм, а разказът му ни пренася на спектакъл на операта “Тоска“ от Пучини на..

обновено на 05.05.24 в 23:11