Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албанският "AJS Quartet" представя джаз с етно елементи

Тази година на два пъти се случи да се срещна с музикантите от албанската джаз формация  "AJS Quartet". Първият път беше на международния джаз фестивала "Nisville" в сръбския град Ниш, вторият път на международния джаз фестивал "Petrovac Jazz Fest" в Черна гора. От своя страна пианистът на квартета- Гент Руши организира "Tirana International Jazz and World music Festival", чието 8-мо издание тази година се състоя от 8-ми до 12-ти октомври в албанската столица. Изключително приятно ми беше да разговарям с музикатите от "AJS Quartet", чиято история описа саксофонистът и кларинести Ермал Роди.

„Първоначалната идея беше да направим дуо заедно с Генти и така двамата заедно просъществувахме приблизително около 12-сет години, след което преди 6 години към нас се присъедини нашият барабанист- Емилян с идеята нашата група да свири отначало би боп композиции, знаете, че така са поставени корените на джаза, а впоследствие решихме да добавим елементи от нашата фолклорна музика, тоест традиционната албанска народна музика, използвайки песни и танци от нея. Мисията ни е да не правим отделни неща, а да смесваме суинг, би боп с традиционната музика с типичния неравноделен размер, нещо, което е характерно и за българския фолклор, като например размер  7/8. Така че това е нашата мисия, защото в Албания ние сме първата асоциация, защото абревиатурата „AJS" съвсем не означава сладолед, а всъщност това е албанско джаз общество и ние тримата- аз, Генти и Емилиян сме основателите. Освен това решихме, че ще е добре да приобщим към нас млади музиканти и първият е Рони. Той все още е студент,  свири на контрабас.  Много е талантлив и смятам, че  ще натрупа  полезен  опит, работи заедно с нас.“

Когато разговорът се насочва към записите и дали въобще имат издадени албуми, след толкова продължително присъствие на сцената, тук се намесва пианистът Гент Руши, който пояснява:

„Това е добър въпрос, защото от самото начало сме изнесли огромно количество концерти и много издадени концертни дивиди албуми, но едва сега смятаме да издадем аудио албум с наши записи и това ще се случи след един месец. Албумът е готов и  ще бъде първият албум на групата „AJS“. Засега все още не сме се спрели на конкретно заглавие, но така или иначе ние сме известни като „Албанското джаз общество“ и може би сега е моментът да изберем заглавие с колегите ми точно тук.“

И в този момент Гент се обръща към мен с въпроса  дали мога  да им помогна с името. Отговарям, че за мен ще е удоволствие  да стана кръстник. Но сега питам най- младото попълнение в групата- басистът Рони, който обаче се притеснява, че не знае добре английски и затова е лаконичен:

„За мен е много полезно да свиря с останалите музиканти в групата, студент съм на Генти в музикалното училище и по този начин трупам опит."

А когато стигам до барабаниста Емилян, който говори само албански, в ролята на преводач влиза саксофонистът Ермал.

„Започнах да свиря преди много години, по- точно от 1994-та година и  година по- късно, вече станах част от групата, която вече съществуваше от преди шест години. Отначало свирехме класически джаз, но впоследствие решихме да правим етно джаз, като създаваме наша оригинална музика, с етно елементи. Ние сами композирахме нещата и ги аранжирахме. Последваха години, в които изпълнявахме авторските си композиции в Албания и извън страната, както в частност сега на "Петровац джаз фест". Въобще обикаляме Европа, повече на  Балканите, свирим много в Италия,  бяхме и в Китай, в Пекин.

Интересувам се дали в Албания се слуша джаз музика и въобще има ли интерес към този стил.

"Мога да кажа, че нашата публика ни  показа пътя и благодарение на нея стигнахме до следната идея. Ако свирим само джаз може би публиката няма да ни разбере напълно. Но ако добавим някои мелодии, както правим ние, използвайки фолклорни танци, сватбена музика, въобще неща характерни за нашия балкански регион, може би така ще ги приобщим и  ще ни приемат и това сработи, но идеята дойде от самата публика, а  ние просто направихме този микс. Двамата с Генти започнахме да аранжираме повечето от тази позната на публиката музика. След това Емилиян добави и нещо свое и нещата се родиха съвсем естествено."

Разделяме се с квартета, който ме спечели с виртуозните си композиции, като последното, което саксофонистът искаше да каже е една тяхна мечта и тя е:

"Надяваме се и много искаме да дойдем в България, защото имаме дългогодишна история като вас, защото имаме близки мелодии, еднакво усещане и груув. Но всъщност някои неща вече започнаха да се случват, защото нашият предишен басист беше свирил с Теодосий Спасов, вашият известен музикант."

Оказва се, че пианистът Гент вече има отправена покана за гостуване в страната ни.

"Имам проект, с който след няколко месеца ще дойда в България, за да участвам в проекта на един ваш кавалджия и още няколко музиканти от Балканския регион. Това ще бъде изненада. Но също така искаме да си обменяме музиканти, които да участват в Балкански шоу кейс, който се провежда в Тирана. Те са участвали в тези наши събития и сега очакваме съответна покана да дойдем в София или в някои други градове, да обменяме музика и може би да направим някои мащабни проекти заедно."

Цялото интервю можете да чуете в приложения  аудиофайл.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Милена Червенкова

Арт театър чества 32 години

Арт театърът днес става на 32 години. Събитието ще бъде отбелязано тази вечер от 19 часа с премиерно "Музикално пътешествие" на ул. "Шипка" 34. В шоуто се пее на 15 различни езика, отбеляза създателят Милена Червенкова пред БНР. Арт театърът няма аналог за тези 32 години, категорична бе тя в предаването "Преди всички" и подчерта, че в..

публикувано на 22.05.24 в 10:44
Екатерина Цветкова, директор на Театър НАТФИЗ

Екатерина Цветкова за международния театрален проект "Театър без граници"

На 4 юни в театър "Сълза и смях" на камерна сцена ще бъде софийската премиера на спектакълът "Женско царство" по Ст. Л. Костов . Постановката е част международен театрален проект, създаден от любители актьори - "Театър без граници" . "Попаднах в международния театрален проект "Театър без граници" чрез поканата на Николай Николов,..

публикувано на 21.05.24 в 15:47
Моника Караолис-Родригес

Моника Караолис-Родригес, която живее в ритъма на танца

Моника Караолис-Родригес е учител по български и гръцки танци с над 25-годишен стаж. Тя води също и занимания по йога, приложни изкуства и културен туризъм.  В живота ѝ се преплитат три култури – българска, гръцка и латиноамериканска.  "Майка ми е българка. Родена съм в София. А баща ми е грък. И двамата са били танцьори.  Гръцките ми баба и..

публикувано на 21.05.24 в 11:27

Немо донесе победата за Швейцария в конкурса за песен "Евровизия 2024"

68-ото издание на “Евровизия” ще остане в историята със своето мащабно шоу, с политическите протести в центъра на Малмьо, с дисквалифицирането на участник, с победата на артист, който определя себе си като небинарен, при това от радост той счупи наградата си- кристалната статуетка. Най-престижният конкурс за песен се проведе в шведския град Малмьо..

публикувано на 20.05.24 в 16:12
Доц. Йосиф Аврамов и Десислава Янакиева

Не е лесно да си творец в България!

Европейската нощ на музеите е събитие, което събира любители на изкуството, художници и културни дейци, за да отпразнуват красотата и значимостта на изкуството в нашия живот. На този ден културните институции отварят врати за широката публика и предоставят уникална възможност за запознаване с богатството на изобразителното изкуство . Нощта..

публикувано на 20.05.24 в 16:00
изложба Фейс ту фейс

Ивайло Станев представя изложба с портрети на любими български актьори от три поколения

Фотографската изложба "Face 2 Face" ще бъде открита тази вечер (20 май) от 19.00 часа в София . Тя се състои от портрети на три поколения любими български актьори.  Това е проект, който съм започнал преди 22 години, разказа пред БНР фотографът Ивайло Станев. Той обясни, че избирането на снимките е било трудно.  "Успяхме да се..

публикувано на 20.05.24 в 11:43

Самобитната поезия на Людмила Данова

Людмила Данова е прописала късно и късно е издала книги. Въпрос на нагласа. За предаването "Рано в неделя" аз избрах стихосбирката " Дъга", но тя пише и проза. По професия е детска учителка, завършила е педагогика и е от с. Кътина, Софийско, където живее и работи, и твори. Определено мога да кажа, че Людмила Данова пише една различна и..

публикувано на 20.05.24 в 09:21