Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китаристът Тони Китановски- "Единственото от което се нуждая е моето трио"

Китаристът- виртуоз Тони Китановски е роден в Скопие, Северна Македония, където и днес живее и работи. Преподава джаз във „Факултета за музикално изкуство“ при Университет „Гоце Делчев“ в Щип и популяризира македонската джаз музика в цял свят. Възпитаник е на престижния Berkeley college, който завършва през 1990 година. Днес от позицията на годините оценката за този шанс да получи образование в една от най- престижните музикални институции остава непроменена за Тони Китановски.„На първо място пребиваването ми в Berkeley college ми донесе приятелството с Георги Дончев и Васил Хаджиманов. Приятелства, това беше основното и разбира се познанията, които ми даде „Земята на джаза“, както и общуването с най- талантливите хора на планетата.“

Освен българските музиканти, с които се запознава в Berkeley college, Тони Китановски е близък приятел с Теодосий Спасов.„Музиката беше тази, която ни събра заедно с Теодосий, но приятелството ни е по- важно. Познаваме се много отдавна и  сме много добри приятели. Пътували сме заедно на турнета, опитваме се да имаме шанса да свирим по-често заедно. Понякога това се случва, но понякога минават няколко години преди да се видим, но нещата така или иначе се получават. Винаги музиката, която правим с него е на едно много високо ниво, затова винаги е удоволствие да свирим заедно.“

За Тони Китановски не е лесен изборът дали да остане в САЩ или да се прибере у дома. „Върнах се, след като войната в Югославия приключи. Всъщност заминах няколко месеца преди да започне войната. Случи се така, че напълно пропуснах този военен период. Върнах се  през 1997 година , но продължавах да пътувам до Щатите. Със семейството ми обмисляхме дали да останем в Щатите или да се приберем в Македония и накрая решихме да останем у дома. И до днес не знам защо го направихме, но така или иначе сега сме тук. Лично аз никога не съм се интересувал дали ще бъда на някое страхотно място, нямам любимо място, където и да ме сложите на планетата навсякъде се чувствам добре. Единственото от което се нуждая е да имам басист и барабанист, каквото е моето трио. С тези музиканти преминава целия ми професионален живот. Понякога наистина ми се иска да бъда в Щатите и планирам да превърна това  в правило- да ходя до Ню Йорк поне веднъж годишно и да свиря с американски музиканти. Това е малко по- различно ниво, защото музиката е жива и се променя ежедневно, поне аз така смятам. През последните няколко години проведох много разговори с музиканти в цяла Европа, включително и с хора, които не са музиканти, но са ценители и колекционери, като промоутъри на фестивали, журналисти и изследователи на джаз историята. Всички казват, че джазът в Америка е умрял и мястото, на което се е  пренесла тази музика е Европа. Но ако питате мен, те грешат напълно. Ако им е приятно да мислят така, хубаво!  Това, което ме смущава е, че джазът в Европа е станал национален проект и е превърнат в културна стока.“

Цялото интервю с Тони Китановски можете да чуете в приложения аудио файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Екатерина Цветкова, директор на Театър НАТФИЗ

Екатерина Цветкова за международния театрален проект "Театър без граници"

На 4 юни в театър "Сълза и смях" на камерна сцена ще бъде софийската премиера на спектакълът "Женско царство" по Ст. Л. Костов . Постановката е част международен театрален проект, създаден от любители актьори - "Театър без граници" . "Попаднах в международния театрален проект "Театър без граници" чрез поканата на Николай Николов,..

публикувано на 21.05.24 в 15:47
Моника Караолис-Родригес

Моника Караолис-Родригес, която живее в ритъма на танца

Моника Караолис-Родригес е учител по български и гръцки танци с над 25-годишен стаж. Тя води също и занимания по йога, приложни изкуства и културен туризъм.  В живота ѝ се преплитат три култури – българска, гръцка и латиноамериканска.  "Майка ми е българка. Родена съм в София. А баща ми е грък. И двамата са били танцьори.  Гръцките ми баба и..

публикувано на 21.05.24 в 11:27

Немо донесе победата за Швейцария в конкурса за песен "Евровизия 2024"

68-ото издание на “Евровизия” ще остане в историята със своето мащабно шоу, с политическите протести в центъра на Малмьо, с дисквалифицирането на участник, с победата на артист, който определя себе си като небинарен, при това от радост той счупи наградата си- кристалната статуетка. Най-престижният конкурс за песен се проведе в шведския град Малмьо..

публикувано на 20.05.24 в 16:12
Доц. Йосиф Аврамов и Десислава Янакиева

Не е лесно да си творец в България!

Европейската нощ на музеите е събитие, което събира любители на изкуството, художници и културни дейци, за да отпразнуват красотата и значимостта на изкуството в нашия живот. На този ден културните институции отварят врати за широката публика и предоставят уникална възможност за запознаване с богатството на изобразителното изкуство . Нощта..

публикувано на 20.05.24 в 16:00
изложба Фейс ту фейс

Ивайло Станев представя изложба с портрети на любими български актьори от три поколения

Фотографската изложба "Face 2 Face" ще бъде открита тази вечер (20 май) от 19.00 часа в София . Тя се състои от портрети на три поколения любими български актьори.  Това е проект, който съм започнал преди 22 години, разказа пред БНР фотографът Ивайло Станев. Той обясни, че избирането на снимките е било трудно.  "Успяхме да се..

публикувано на 20.05.24 в 11:43

Самобитната поезия на Людмила Данова

Людмила Данова е прописала късно и късно е издала книги. Въпрос на нагласа. За предаването "Рано в неделя" аз избрах стихосбирката " Дъга", но тя пише и проза. По професия е детска учителка, завършила е педагогика и е от с. Кътина, Софийско, където живее и работи, и твори. Определено мога да кажа, че Людмила Данова пише една различна и..

публикувано на 20.05.24 в 09:21
Мария Бакалова

Кан: Путин, наркобаронът Емилия и Мария Бакалова като Ивана Тръмп

В Кан продължава 77-ият филмов фестивал, който беше открит на 14 май. Филм за Путин с изкуствен интелект се радва на голям успех. Утре ще бъде представен и филм с българско участие. Тъй като руският президент Владимир Путин не може да се снима в биографичен филм, полският режисьор Патрик Вега се обръща към изкуствения интелект. Продуцентите..

публикувано на 19.05.24 в 09:11