Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Левицата успя да запази водеща позиция на вота в Тюрингия

Бодо Рамелоу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изборни сътресения в германската провинция Тюрингия. На вота за местен парламент вчера досегашният премиер Бодо Рамелоу от Левицата успя да запази водещата си позиция, но това не успяха да направят досегашните му коалиционни партньори от Германската социалдемократическа партия и Зелената партия. За сметка на тях почти двойно увеличение на гласовете отбелязва крайнодясната „Алтернатива за Германия“, която стана втора сила в провинцията след Левицата.

Левицата на Бодо Рамелоу взе 31% от гласовете в Тюрингия, което е увеличение с 2,8% в сравнение с предните избори. Класическите партии обаче, с които той управляваше - социалдемократите и зелените, както и опозиционните ХДС и либералната „Свободни демократи“ се сринаха. Техните гласове вече не стигат, за да се състави нов коалиционен кабинет. ГСДП взе едва 8,2%, ХДС само 21,8, Зелените - 5,2 и либералите - точно 5%.

Най-голям пробив на тези избори имаше крайнодясната „Алтернатива за Германия“. Тя удвои резултатите си в сравнение с предишните избори и получи 23,4% от гласовете. На предишните избори за нея гласуваха 12,4 на сто от избирателите.

Резултатът поставя Бодо Рамелоу в трудната ситуация да намери достатъчно съюзници, с които да управлява. Левицата, която е наследник на социалистическата партия, е отхвърляна като евентуален партньор от консервативния ХДС и либералите. Гласовете на зелените и социалдемократите пък са недостатъчни. Сега зависи от самия Рамело да убеди достатъчно партии в програмата си, за да го подкрепят. Сътрудничество с „АзГ“ е невъзможно, подчерта той. Другият вариант е да управлява с правителство на малцинството.

Тюрингия е първата провинция в Германия, която окончателно се сбогува с модела на управление с класически партии и избра двете полюсни - Левицата и крайнодесните. Това се дължи на икономическите проблеми, които имат провинциите от някогашната ГДР, както и на дългогодишното пренебрегване на тези проблеми от страна на големите партии.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бодо Рамелоу

Ще остане ли на власт крайната левица в Тюрингия

В началото на ноември, на полувремето на мандата, управляващите в Германия консерватори и социалдемократи ще преразгледат коалицията си. Равносметката е по искане на социалдемократите, но и за консерваторите на канцлера Ангела Меркел е добре дошло,..

публикувано на 26.10.19 в 12:29
Лидерът на

Днес се провеждат регионални избори в източногерманската провинция Тюрингия

Днес в източногерманската провинция Тюрингия се провеждат регионални избори. Наблюдателите ги определят като тест за управляващата голяма коалиция в Берлин. Наред със Саксония и Бранденбург, Тюрингия е третата източногерманска провинция, където тази есен..

публикувано на 27.10.19 в 08:47
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вера Йоурова

Еврокомисар Йоурова заяви, че до края на месеца ще предложи да отпадне процедурата срещу Полша по чл. 7

Еврокомисарят за прозрачността и ценностите Вера Йоурова заяви, че до края на месеца ще предложи да отпадне процедурата срещу Полша по чл. 7. Тя поясни, че това ще бъде едностранно решение на Комисията. Еврокомисар Йоурова подчерта, че в..

публикувано на 21.05.24 в 16:18
Проф. д-р Сава Димитров

Нов механизъм за финансиране на висшето образование

Вторият транш от 41 милиона, който служебният кабинет отпусна за висшето образование, ще бъде разпределен чрез нов механизъм, така че да се подобри системата на финансиране на висшето образование. За това се разбраха след срещата в Министерството на..

публикувано на 21.05.24 в 16:13
Палестинци, ранени при израелска бомбардировка, са докарани в болница Ал Акса в Дейр ал Балах, Ивицата Газа, 21 май 2024 г.

Израелските сили са нахлули за кратко в град Дженин на Западния бряг

Израел продължава военната си офанзива срещу "Хамас" в ивицата Газа на фона на поисканите от Международния наказателен съд заповеди за арест на премиера Нетаняху и военния министър. МНС в Хага поиска заповед за арест на Нетаняху, Галант и на лидери на..

публикувано на 21.05.24 в 16:00

Катастрофа затруднява движението на главния път София - Варна край Лясковец

Катастрофа между два леки автомобила затруднява движението по главния път София – Варна при разклона за село Добри дял в община Лясковец. При инцидента е пострадал шофьорът на една от колите. Откаран е в Спешна помощ – Велико Търново.  Причините за..

публикувано на 21.05.24 в 16:00

36-годишната жена, блъсната от моторист в София, е в критично състояние

36-годишната жена, която тази сутрин беше блъсната от моторист на пешеходна пътека в София, е в критично състояние. Това съобщават от Клиниката по неврохирургия на Университетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ“. Пострадалата е претърпяла..

публикувано на 21.05.24 в 15:57

Петима души пострадаха при инцидент с автобус в София

Петима души пострадаха, като две жени са в по-тежко състояние, след инцидент с автобус в центъра на София. По първоначална информация водачът на превозното средства е спрял рязко, за да избегне удар с пешеходец. В резултат на това петима от..

публикувано на 21.05.24 в 15:25
Депутатите изслушват служебният премиер Димитър Главчев във връзка с повишаването на пенсиите от 1 юли.

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1 юли, увери служебният премиер пред НС

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента. Това увери служебният премиер Димитър Главчев, когото депутатите изслушват на извънредно заседание. Парламентът събра кворум за извънредното си заседание..

публикувано на 21.05.24 в 15:18