Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виртуози на китарата представиха новия си проект в София

Антонио Форчоне и Дженк Ердоган за нишките в изкуството и отдадеността на музиката

Двама виртуози на китарата - наричаният "Джими Хендрикс на акустичната китара" Антонио Форчоне и един от малцината всепризнати виртуози на фретлес китара и преподавател в "Бъркли Колидж" на този инструмент Дженк Ердоган се срещнаха в първи съвместен проект. На 3 ноември в София бе неговата световна премиера. 

"Аз бих искал да кажа, че съм много щастлив да съм в София, това е моят първи път в този град. Ще ми се и аз като Антонио да имах много спомени, свързани с този град, но сега трябва тепърва да ги създадем. Всичко започна преди 17 години, когато Антонио Форчоне дойде в Истанбул за концерт", споделя Дженк Ердоган пред "Хоризонт".

Майсторски клас в Истанбул

Тогава - преди 17 години, Антонио Форчоне провел и майсторски клас в Истанбул, в който току-що завършилият консерваторията Дженк Ердоган се включил. "Свирихме една малка импровизация заедно, след което говорихме много и прекарахме целия следващ ден заедно, разхождайки се, говорейки, хранейки се заедно. Антонио ме покани в Лондон да работим заедно", разказва Дженк.

Дали си обещание, че взаимно ще се научат да свирят онова, което другият може да прави с инструмента.
 
"Пътувам много, изнасям концерти по целия свят и на много от местата правя майсторски класове. И от всички тези майсторски класове имам силни и добри спомени. Мога да кажа, че от всички места на света, на които съм свирил и съм общувал с други музиканти, нивото на музикантите в Турция е може би най-високото ниво, което съм срещал. Музикантското ниво на изпълнение на инструмента", казва Антонио Форчоне.

Срещата с музикант като Форчоне - врата към нов живот

Днес Дженк Ердоган е сигурен, че възможността да работи с музикант като Форчоне е като врата, през която, след като преминеш, те очаква съвсем нов живот. Първо му отказали виза, защото не бил отбил военната си служба, забранили му да кандидатства за виза и това се превърнало в повратна точка в живота му. 

Антонио Форчоне пък и до днес е убеден, че излизането извън зоната на комфорт още от малко момче му помага да се развива и израства като музикант. 

„Свирил съм в Андалусия с цигански фламенко музиканти, бил съм в Индия и Африка. И всеки път това обогатява моята музика.“

Да "играеш" само с грамофонни плочи

"Баща ми имаше голяма колекция от грамофонни плочи, която беше като единствената ми играчка. Всеки ден слушах по нещо, най-различна музика - от рок музиката на 70-те години, до майсторите на блуса. След това в един момент ме представиха на един музикант - Нешет Ерташ,чрез когото се запознах с анадолските мелодии и ладове. той ме въведе в традиционната мелодика и ме научи ако искам да постигна такава звучност, какво трябва да направя" - така е изглеждало началото при Дженк Ердоган.
Преди да замине за Лондон, Антонио Форчоне е слушал много италианска фолклорна традиционна музика.

Пако де Лусия в метрото

"Освен това слушах същите неща от рок музиката на 70-те, много Пинк Флойд, Джими Хендрикс, Карлос Сантана. В течение на две години изучавах джаз в Консерваторията в Рим, но усещах, че Италия по това време не е мястото, където бих могъл да се развивам. Исках да пътувам по света и да свиря на света. Така заминах да Лондон, като в началото не говорех и дума английски. Това, което правех, е да свиря на улицата, в подлезите и в метрото репертоар с относително висок профил - Джон Маклафлин, Пако де Лусия и подобни неща. Това, на което ме научи улицата, е издръжливост. Винаги съм искал да свиря на китара. Не съм искал да правя нищо друго в живота си. Затова се научих да издържам на лоши условия. Ако пет часа не са достатъчни да си платя наема, свирех шест часа...", разказа още Антонио Форчоне.

"Аз мисля за музика през цялото време. Искам музиката, която пиша, да влезе в сърцата на хората и да ги накарам да ме последват", заразява с ентусиазма си Дженк Ердоган.

Оставете за малко Фейсбук и Инстаграм

"Този път моята идея е да направя албум с повече ритъм. Предишните ми композиции бяха по-меки, по мелодични, но сега ми се ще да раздвижа хората, защото ми се струва, че хората не се раздвижват достатъчно от музиката. Седят си, гледат Инстаграм или Фейсбук, а на мен ми се иска символично да ги вдигна от стола и да ги накарам да си заклатят главите в ритъма на моята музика."

Изкуството само по себе си е безгранична територия, всеобхватна, вярва Дженк Ердоган.
"Винаги ми се иска когато свиря да представя целия спектър от емоции, които може да предизвика музикалното изпълнение." 

Цялото интервю с двамата майстори на китарата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В първото издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - Среща с българския музикант на 2023 година и издател на новото списание “Български артист“ – световната оперна звезда Соня Йончева - Томбола за билети за концертното изпълнение на операта “Тоска“ от..

обновено на 03.06.24 в 19:04
Георги Милтиядов, Вероника Тодорова, Любомир Дяковски и Веско Ешкенази

Любомир Дяковски: Рецептата за успех е да имаш насреща млади, мотивирани и талантливи хора

Плевенската филхармония грабна две изключително важни отличия на церемонията "Музикант на годината" за 2023 година. Тя се проведе в Първо студио на БНР на 31 май. Диригентът Георги Милтиядов спечели вота на публиката в категория "Млад музикант на годината". Наградата "Музикален проект на годината" беше присъдена за проекта "В света на..

публикувано на 03.06.24 в 12:03

Плевен ще се превърне в център на театралното предизвикателство

В Плевен от 25 юни до 8 юли за първи път ще се проведат Международни театрални дни, в рамките на които е и новият фестивал „Школа“.  Той е по-различен от всички останали, а Плевен се превръща в център на театралното предизвикателство. Латинка Светозарова разговаря с Димитър Кабаков - директор на Драматично-кукления театър „Иван..

публикувано на 02.06.24 в 06:03

Милион читатели посещават националната библиотека в Йерусалим

Месец юни е обявен за месец на книгата от народа на книгата. Милион читатели от чужбина и от страната има всеки месец националната библиотека в Йерусалим.  Новата й сграда, която прилича на отворена книга, е открита само преди няколко месеца.  По използвани иновационни технологии и дигитализиране, тя надминава тези в Дубай и Александрия...

публикувано на 02.06.24 в 05:42
Румяна Пелова

Румяна Пелова събра стихове и разкази в "Палава детска книжка"

Прекрасна книжка от стихове и разкази е написала и издала съвсем наскоро Румяна Пелова от Перник. Тя и така се казва "Палава детска книжка". Интересни свежи илюстрации, хубав стих, чудесен  допир до света на детето и неговото светоусещане. В разказите главна героиня е нейната внучка Вероника под името Роня хулиганката. Късмет е да имаш..

публикувано на 02.06.24 в 05:19

Европейска музикална академия празнува 10-годишнина

Фондация „Европейска музикална академия“ празнува своята 10-годишнина с наситен на събития и концерти календар. Изпълнителният директор Теодора Димитрова, която е родом от Варна, споделя: "Фондацията работи в областта на музиката, изкуствата и образованието. Hашите цели са младите хора, в това число и тези с увреждания, да бъдат насърчавани, за да..

публикувано на 01.06.24 в 12:11

Шесто издание на Фестивала на българската книга в Брюксел

На първи и втори юни в Брюксел ще се състои шестото издание на Фестивала на Българската книга. Наши автори гостуват в белгийската столица за среща със своите читатели от българската общност там. Какво да очакваме?  Българската културна асоциация в Белгия съвместно с издателство ICU и с подкрепата на Посолството на Република България в..

публикувано на 31.05.24 в 16:00