Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Случаят с кариерата на млад лекар развълнува социалните мрежи

Евгения Александрова: Прецедентът с онкоболния д-р Радислав Наков е срамен

Може да се говори за дискриминация и нарушаване на човешки права, смята адвокат Мария Шаркова

Д-р Радислав Наков
Снимка: Личен архив, Фейсбук

Прецедентът с Радислав Наков е срамен, заяви пред БНР Евгения Александрова – председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. Тя смята обаче, че фактът, че подобен случай се коментира толкова широко, говори, че нещо се променя в нагласите на обществото.

Вчера младият български лекар написа във Фейсбук: „Казвам се Радислав Наков, на 30 години. Имам 18 публикации и още 31 в реферирани списания. Част съм от УС на Европейското обединение по гастроентерология и директор на Европейското училище за млади гастроентеролози. В момента съм от другата страна – онкоболен пациент. До скоро това беше просто диагноза, чужда съдба, а сега е моята. Голямата болка идва, когато отношението се промени, когато видиш присъдата в очите на хората, без да си извървял докрай битката за живота си, независимо от крайния резултат. Боли, защото още преди болестта да те е убила, някои хора са те пренебрегнали“.

Наков споделя болката си от отношението, когато се е явил на изпит в Медицинския университет и не е одобрен в конкурса за асистент на Катедрата по гастроентерология. Младият специалист смята, че е получил отказ заради заболяването си.

От университета твърдят, че резултатите му не са били добри, а не е заради болестта. Случаят развълнува стотици българи в социалните мрежи.

„Става дума за липса на отношение. Когато се промени или се загуби отношението, просто защото си в позиция на уязвим, това е истинската болка – това е социалното изключване“, съгласи се Александрова в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“. Според нея твърденията на университета не звучат убедително:

„Не смятам, че става дума за някаква посредственост, която би трябвало да бъде толерирана за сметка на болестта. Дори да има някакви слабости от академична гледна точка, пак говорим за липса на разбиране и подкрепа, липса на отношение. Този човек събира целия си личностен потенциал и иска да продължи напред, а ние, милвайки го по главата, му казваме – „Стой си вкъщи и си гледай здравето“, което означава „Нямаш място в обществото““.

Адвокатът и специалист по здравно право Мария Шаркова смята, че в случая може да се говори за дискриминация и нарушаване на човешки права:

„Когато здравословното състояние на явяващия се е определящо за крайното решение на една конкурсна комисия, говорим за пряка дискриминация. Неговото здравословно състояние в конкретния случай няма нищо общо със заемането на тази длъжност“.

„Тук няма присъди, защото това са граждански дела. Ако съдът установи наличието на дискриминация, може да присъди обезщетение за неимуществени и евентуално имуществени вреди, които дискриминираният е претърпял в резултат на това“, обясни адвокат Шаркова при евентуално заведено дело от Радислав Наков. По думите ѝ трудността в такива производства идва от това, че конкурсите в България за заемане на такива длъжности са много субективни.

Адвокат Шаркова отбеляза професионалните качества на Наков и подчерта: „Такива млади професионалисти във всички области трябва да бъдат подкрепяни и насърчавани. Това единствено би могло да им помогне да се справят по-бързо със здравословния си проблем“.

Ако се изчерпят всички национални мерки за разрешаване на случая и той приключи незадоволително за д-р Наков, случаят може да отиде в Съда по правата на човека в Страсбург, категорична е Мария Шаркова.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Монумент в Молдова в памет на жертвите от  аварията в Чернобил

Плътно информационно затъмнение у нас 7 дни след идването на облака от Чернобил

38 години след атомната трагедия в Чернобил проф. Димитър Вацов завършва свое изследване по темата, което ще бъде издадено в книга. Проф. Вацов е  преподавател по философия и основател на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Т ой започва изследването си преди близо 4 години.  В интервю за БНР авторът на изследването изрази надежда,..

публикувано на 26.04.24 в 10:35
Снимката е илюстративна

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата. Инвеститорските намерения срещат силен отпор от местната общност. Събират се подписи за провеждането на местен референдум . Подписката ще..

публикувано на 26.04.24 в 07:14

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30