Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три работнички пострадаха при инцидент в завод „Арсенал“ в Казанлък

| обновено на 25.11.19 в 18:29
Снимка: Венелина Попова

Три жени получиха изгаряния от втора и трета степен след инцидент във военния завод "Арсенал" в Казанлък. Пряка опасност за живота им няма, но ще бъдат откарани за лечение в столичната болница "Пирогов". Според първоначалната версия за инцидента е допусната небрежност при работата с експлозивни смеси.

Работничките - на 33, 34 и 44 години, са обгорени по лицето и ръцете след внезапно възпламеняване на барут в цех 130 на завод 3 на „Арсенал“: "При обработка на изделие - електровъзпламенител за неуправляема ракета, барутът в корпуса на изделието, който е бил в количество от 16 грама, при самото му пресоване е възникнало възпламеняване", информира Таня Димитрова от Районна прокуратура-Казанлък.

Слави Иванов от военния отдел на общината обясни:

„Имало е производствена авария в много малък мащаб, при което е станал лек пожар, обгорени са ръцете на три от служителките, които са откарани в многопрофилната болница“.

Сигналът за инцидента е получен малко преди 14 ч.

Директорът на областната противопожарна служба в Стара Загора комисар Стоян Колев поясни по-рано днес, че при инцидента не е възникнала опасност за другите работници:

„В Казанлък няма пожар и няма нещо сериозно от наша гледна точка и не са участвали пожарни екипи нито от моята служба, нито даже от пожарната служба на самия „Арсенал“ - неговата ведомствена не е викана, защото става въпрос за запалване на някаква работна доза“, каза комисар Стоян Колев.

Тепърва ще се изясняват причините за злополуката, но се предполага, че не са спазени инструкциите за работа с пиротехническо вещество. Назначена е и експертиза, информира прокурор Таня Димитрова:

"Извършен е оглед на местопроизшествието с  участие на специалисти, които са иззели самото изделие и то ще бъде обект на експертно становище".

От предприятието заявиха, че ще поемат лечението на своите работнички, независимо от причината за злополуката.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Белоусов

Новият министър на отбраната на РФ Белоусов беше изслушан в горната камара на руския парламент

Определеният от руския президент Владимир Путин за нов министър на отбраната Андрей Белоусов заяви, че вижда първостепенната си задача на поста в осигуряването на всичко необходимо за войските, които участват в така наречената от него "специална военна операция" в Украйна. "В условията на провежгдане на специалната военна операция ключовата задача..

публикувано на 14.05.24 в 17:48

Протест: На 20 май всички държавни и част от частните университети няма да отворят врати

Съветът на ректорите на висшите училища у нас отправи отворено писмо до президента, до служебния премиер, до министри, до българския еврокомисар, до омбудсмана, до председатели на парламентарни комисии и до председателите на парламентарни групи "по повод неизпълнение на поетите от държавата ангажименти, заложени в Закона за висше образование (ЗВО)"...

публикувано на 14.05.24 в 17:40

Близо 450 000 палестинци са били прокудени от Рафах в последната седмица

Близо 450 000 палестинци са били прокудени от Рафах през последната седмица, след като Израел предприе ограничена, по думите му, операция в града. Това твърди Агенцията на ООН за палестинските бежанци, предадоха АФП и Ройтерс.  Катар: Преговорите за примирие в Газа са в задънена улица Израел продължава офанзивата си в Газа от север и юг..

публикувано на 14.05.24 в 17:38

Представиха 105 работни места на трудова борса в Кюстендил

10 фирми и офиси представиха 105 свободни работни места на организираната от Бюрото по труда в Кюстендил специализирана трудова борса за лица в неравностойно положение. Участваха не само безработни, а и търсещи работа от трите общини Кюстендил, Невестино и Трекляно. Кандидатстващите имаха възможност за включване в обучения на дигитални..

публикувано на 14.05.24 в 17:34
Левон Хампарцумян

Левон Хампарцумян: Никой не влиза в еврозоната в средата на годината, ще влезем в началото на 2026 г.

Вероятността да влезе България в еврозоната през 2025 г. е много малка, никой никога не е влизал в средата на годината. Да се надяваме, че бихме могли да го направим в началото на 2026 г. Това заяви финансистът Левон Хампарцумян в интервю пред БНР. "Трябват организирани усилия. Не е задължителна политическата стабилност, ако..

публикувано на 14.05.24 в 17:22
Говорителката на ЦИК Росица Матева

418 са кандидатите за Европарламент, 6114 - за български

Регистрираните от ЦИК кандидати за евродепутати са 418, а за депутати в националния парламент ще се състезават 6114 души, сочат данните на Комисията. Едновременно за двата вида избори са регистрирани 334-ма кандидати.  От ЦИК предупредиха, че софтуерът при гласуването с машина няма да позволява да се гласува с преференция, ако преди това не..

публикувано на 14.05.24 в 17:10
Болницата в Кюстендил.

Кюстендилската болница ще има нов управител

Кюстендилската болница ще има нов управител  -  Димитър Стоилов, досегашен експерт в регионалния клон на Здравната каса. Така е според обявените от Министерството на здравеопазването резултати от проведения конкурс. Досегашният управител - д-р Александър Величков, заемаше поста 14 години без прекъсване.  В лекарското съсловие и сред работещи в..

публикувано на 14.05.24 в 17:01