Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо е необходима национална скринингова програма за ранно откриване на болестите на ретината

Опасността от развитие на болести на ретината расте заедно с възрастта
Снимка: Pixabay

Лекари и пациенти натояват за национална скринингова програма за ранно откриване и профилактика на болестите на ретината. Тези заболявания често водят до слепота и влошаване качеството на живот, а най-засегнати са възрастните хора и диабетиците. Онлайн платформата "Портал на пациента" започна информационна кампания за болестите на ретината с подкрепата на специалисти офталмолози и пациенти.

Над 2,2 милиарда души в света са с нарушено зрение. При половината от тях заболяването е можело да бъде предотвратено с навременни мерки. Най-рисковата група са диабетно болните, които у нас са около 8 на сто от населението, а 1/3 от тях развиват болести на ретината. Диабетната ретинопатия засяга съдовете на окото, обясни председателят на Българското дружество на офталмолозите доц. д-р Марин Атанасов:

"Дори и най-малкото кръвоизливче, дори и най-малкият отток, който е предизвикан от повишената съдова пропускливост, може да предизвика много тежка симптоматика."

Болестта се развива без болка и ако пациентът не потърси помощ навреме, зрението намалява прогресивно и може да се стигне до пълна слепота, предупреждават лекарите.

"Когато ги открием навреме, ние можем да ги повлияем. Целта е да открием тази ретинопатия тогава, когато една адекватна лазер терапия може да профилактира пациента и той да не достигне до по-тежката форма на диабетна ретинопатия."

Липсата на достатъчно информация води до късно откриване на болестите на ретината, особено при по-възрастните пациенти, смята проф. Ива Петкова, специалист-офталмолог в Александровска болница и член на експертна комисия към здравното министерство:

"В повечето случаи по-възрастните пациенти знаят за заболяването перде. Те са заболявания на една и съща възраст, могат да съществуват едновременно. Чака се да напредне пердето, да узрее, както се казва и се пропускат някои много важни заболявания, каквито са макулната дегенерация, свързана с възрастта, а също и глаукомата, които междувременно могат да работят, да донесат невъзвратимо увреждане и накрая да се окаже, че операцията за перде не помага."

Загубата на зрение рязко влошава качеството на живот на хората и ги прави зависими от техните близки. Какво се случва, когато болестта напредва - разказва председателят на създаденото миналата година Сдружение „Ретина България“ д-р Петя Стратиева. Самата тя е с увредено зрение и познава в детайли всички проблеми на тази група пациенти:

"Човек престава да вижда лица, да разпознава черти, започва да се блъска дори в ръбовете на собствения си дом. Изведнъж, бавно и постепенно, с всеки изминал ден, започва да не може да се справя с ежедневните си задължения."

Опасността от развитие на болести на ретината расте право пропорционално с възрастта, казва проф. Петкова:

"Докато над 60 години честотата е от порядъка на 8 до 12%, над 80 години тя може да бъде около 30% от населението, което е на тази възраст съответно."

Колкото по-рано се открие ретинопатията, толкова по-големи са възможностите на медицината да помогне, напомнят лекарите. Д-р Марин Атанасов каза:

"Нашето послание е всеки един пациент с диабет поне веднъж годишно да бъде преглеждан от офталмолог, дори и да няма оплаквания. Ако има оплаквания, разбира се, това трябва да стане веднага. За съжаление, когато настъпят субективните оплаквания, нерядко вече е станало доста късно и тогава тръгват да търсят помощ. Тогава вече ние трудно бихме могли да профилактираме диабета, трябва да лекуваме, за съжаление, късните последици. А е можело да не се стига до там, ако този пациент е бил обхванат навреме."

У нас обаче се разчита пациентите сами да търсят помощ, ако и когато решат. Затова лекарите препоръчват профилактиката и ранното откриване на болестите на ретината да станат държавна политика.

"Това да оставим инициативата в ръцете на пациента, той да бъде инициативният, той да отиде при лекаря, ако забележи нещо, обикновено в повечето случаи се оказва доста късно. Ранната детекция не може да бъде оставена в ръцете на пациента. Тя трябва да бъде грижа на обществото, грижа на здравните власти и да бъде свързана с профилактичните мероприятия, които трябва да се провеждат."

Българските лекари успешно прилагат иновативно лечение на една от проявите на диабетна ретинопатия - влажната форма на диабетен мускулен едем. В 90 на сто от случаите лечението има ефект и или подобрява зрението, или стопира развитието на заболяването. Терапията обаче е скъпа и недостъпна за повечето пациенти, каза Петя Стратиева:

"И много често това са пенсионери, които следва да заплатят част от терапията. И това не са всички разходи, които те трябва да поемат. Те имат и разходи за изследвания, ако щете дори и за транспорт, за да стигнат до лечебното заведение. Те имат и други разходи в ежедневието, които са свързани с това те да водят социален живот. И тези разходи са поети изцяло от пациентите и техните семейства."

От лятото на миналата година здавната каса плаща 75 на сто от стойността на лекарството, което е доста скъпо и се налага пациентите да доплащат по около 350 лева за всяка инжекция. Обикновено лечението започва с минимум 3, а често и повече. От сдружение "Ретина България" напомнят, че освен достъп до лечение, българските пациенти имат нужда и от целенасочена държавна политика за профилактика."

"Да има скринингова програма, което значи пациентите да бъдат ранно обхващани, особено пациентите с диабет, за да може да започне навременно лечение и рехабилитация на тези пациенти. Да могат де станат мобилни, да се обслужват в дома си, да се научат как да си режат хляб, какви маршрути да имат и също да бъдат обучени как те да живеят със самото заболяване. За това следва да го има скрининга."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сергей Бойко

Сергей Бойко: Хората в Русия, които подкрепят режима на Путин, не са толкова много

Хората в Русия, които подкрепят режима на Путин, не са толкова много. Това заяви в интервю за БНР руският опозиционер Сергей Бойко - бивш координатор на щаба на покойния опозиционер Алексей Навални в Сибир и бивш общински съветник в Новосибирск. Според него, режимът на Владимир Путин може да остане на власт още дълго време. "Не бих казал,..

публикувано на 07.05.24 в 09:53

Без влакове в югоизточна Англия заради тридневна стачка

Повечето влакове няма да се движат  днес  в югоизточна Англия, включително по ключови маршрути до и извън  Лондон, след  като машинистите започнаха тридневни непрекъснати стачки срещу националните железопътни оператори. Машинистите, които членуват в профсъюза “ Аслеф“ , стачкуват 24 часа във вс ички  английски  железопътни компании  между..

публикувано на 07.05.24 в 09:45

От днес: По-скъпи билети за влаковете

От днес влизат в сила нови цени на билетите на БДЖ. Поскъпването е средно с 20%. Като причина от Националния железопътен превозвач посочват  инфлацията и повишените разходи. Без промяна ще останат цените на железопътните карти за децата и възрастните хора, които са на символична стойност от 1 лев. Безплатно ще продължат да се возят..

публикувано на 07.05.24 в 09:40
Нарендра Моди

От днес трета фаза на изборите в 11 щата в Индия

Единадесет щата в Индия, сред които и родният щат на премиера Нарендра Моди, започват да гласуват днес в третата фаза на общите избори, предадоха световните агенции. В Индия изборите започнаха на 19 април, като протичат в седем фази, в които близо 1 милиард избиратели имат право на глас. Моди се бори за трети премиерски мандат...

публикувано на 07.05.24 в 09:39

Пропалестински демонстрации в Ню Йорк преди модния годишен бал

Демонстрации в защита на Палестина избухнаха близо до Музея на изкуствата “Метрополитън“ в Ню Йорк преди началото на едно от най-забележителните събития в света на модата - годишния бал "Мет Гала“, който се организира винаги в първия понеделник на май. На него се очаква да присъстват около 400 гости. Протестиращите са се опитали да попречат на..

публикувано на 07.05.24 в 09:18

КейФОР, ЕУЛЕКС и косовската полиция ще проведат съвместно учение

Мироопазващите сили на НАТО в Косово (КейФОР), мисията на ЕС за върховенство на закона в Косово (ЕУЛЕКС) и косовската полиция ще проведат днес съвместно учение "Златна сабя 2024", предаде БТА. КейФОР съобщи днес, че учението, което ще се проведе в лагера Врело, ще тества уменията за изпълнение на съвместни процедури при управление на кризи и..

публикувано на 07.05.24 в 08:33
Людмил Илиев

Людмил Илиев: ГЕРБ е първа политическа сила, защото избирателната активност е изключително ниска

ГЕРБ е първа политическа сила, защото избирателната активност е изключително ниска . Това заяви пред БНР Людмил Илиев, журналист от вестник "Сега". Росен Желязков застава начело на листата на ГЕРБ за евроизборите Той анализира поставянето на Росен Желязков начело на евролистата. "Господин Желязков през цялата си политическа кариера..

публикувано на 07.05.24 в 08:32