Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2019: Политическите диалози

| обновено на 22.12.19 в 16:50
Народно събрание
Снимка: Ани Петрова

Докъде стигна силата на съединението в парламента тази година и осъзнаха ли депутатите смисъла на надписа върху сградата, в която работят? 

2019-а беше година на политически разцепления, шумни скандали, знакови раздели, орязани партийни субсидии, изборни кръпки и парламентарни версии на „игра на тронове“.

Подавам оставката си и знам, че ако в едно семейство има развод, страдат децата. Не съм направил никакво престъпление. Може би съм политическото лице, което трябваше да бъде ударено“.

Борисов за Цветанов: „Да, липсва ми, но винаги съм казвал – и без мен, и без него, ще съмне... Доверието в нас по много теми го няма…“.

Мястото на Цветанов зае Даниела Дариткова:

„Никога няма да мога да бъда Цветанов в парламентарната група“.

Управляващите влязоха в спирала от скандали - от евтини апартаменти до къщи за тъщи.

Лидерът на НСФБ Валери Симеонов се разгневи на действията на Борисов, когато заради „Апартаментгейт“ оставка подаде и депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

В името на справедливостта Бойко Борисов подкара предизборно джипа и пое управлението на ръчна.

БСП сипеше обвинения. Корнелия Нинова:

„Той държи кормилото на влак, на катер, на електрокар, на тротинетка, може би, но изпусна кормилото на държавата“.

Малката коалиция „Обединени патриоти“ не издържа на напора и се разпадна, частично.

Изборът на Валери Симеонов за заместник-председател на парламента предизвика гнева на Павел Шопов от „Атака“ и на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, и на лидера на „Воля“ Веселин Марешки.

И докато държавата се тресеше, партийните каси олекнаха. Предколедно предложението на БСП за 8 лева на глас мина в инфарктно пленарно заседание за бюджета.

И от битка за държавната субсидия ДПС и БСП се впуснаха в ДДС-надпревари – за хората, от хляба до книгите. Властта попари водената надпревара.

В годината на избори – европейски и местни, левицата бранеше машините, а управляващите – хартията.

ГЕРБ навърши фаталните 13 години, но отбеляза 13-а изборна победа

Лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на конгреса на партията през юни

За единствената опозиционна партия 2019-а беше година на обрати и митологеми. Левицата напусна парламента за няколко месеца. Опита се да развенчае лидера си. Премина през Конгрес и заявка за нова вътрешнопартийна сага. БСП не изневери на тактиката да удря управляващите по-скоро с морални категории, отколкото с възможни действия.

По време на поредния партиен митинг лидерът на БСП Корнелия Нинова характеризира властта

„Апартаментен морал – това е модел, който три правителства на Борисов десет години създадоха в България. Модел, в който властта и парите, победиха закона“.

БСП не успяха да осветят лицето си като социално ангажирана партия. Това не попречи да поведат битки с корупцията, за която говореха цяла година. Прокараха идеята за справедливостта чрез сюжет към предизборната кампания на Елена Йончева – „Ало, Банов съм“.

БСП се размина с очакванията за спечелването на повече евродепутати. Случката ще бъде знакова за поведението на Корнелия Нинова – преди да бъде проведен 49-ия конгрес, тя заяви, че подава оставка, която обаче по-късно оттегли.

Изборите за местна власт донесоха известна морална преднина на БСП.

Ноемврийският пленум на партията премина под слухове за оставки на ръководството.

Националният съвет на БСП започва процес на нови избори в партията, а през април – преди Конгреса, ще има пряк избор на председател. 

Министерски съвет

Вирусът с евтините имоти засегна правителството. Премиерът приложи лечение - с оставки. Кои министри се разделиха с постовете си и какви социални кризи трябваше да потушава министър-председателят тази година?

Първата жертва в кабинета на Борисов беше Цецка Цачева. След нея оставка подаде заместник спортната министърка Ваня Колева. Към замесените в „Апартаментгейт“ се добави и зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов се оказа, че не декларирал 200 кв. м на мезонета в декларацията за конфликт на интереси.

Заради случая „къщи за гости“, построени с европари, жертва падна заместник-министърът на икономиката Александър Манолев, но заради друга къща за гости Борисов се раздели със земеделския министър Румен Порожанов.

В кабинета Борисов не оцеля и Бисер Петков. Премиерът поиска и прие оставката му в началото на декември. За наследничката Деница Сачева остават горещите картофи - втората пенсия и болничните. 

Румен Радев и Бойко Борисов

Темата за борбата с корупцията продължи да разделя премиер и президент и през тази година. Румен Радев остана убеден, че корупцията е държавна политика и продължи да налага вета заради според него лобисткото законодателство.

С висок боен дух и словесни обстрели продължи генералският разговор и през 2019 година. На фона на корупционни скандали и под знака на избори – европейски, местни и за главен прокурор.

Румен Радев искаше радикална промяна на политическата среда и продължи да критикува.

Президентът посвети единствения за годината Консултативен съвет за национална сигурност на резултатите от борбата с корупцията по високите етажи на властта. Свика го в разгара на имотния скандал преди евроизборите.

Темата за покупката на нови изтребители F-16 за бойната авиация продължи да разделя премиер и президент.

Сред законите, които президентът върна на депутатите през тази година, бяха промените в Изборния кодекс преди евровота, а след местните избори поиска дискусия за проблемите.

Словесна битка имаше и при избора за главен прокурор. Радев организира консултации за критериите, по които се провежда процедурата


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Готев

Георги Готев: България трябва да извлече поуки от случилото се в Словакия

България трябва да извлече поуки от онова, което се случи в Словакия . Това мнение изрази пред БНР журналистът Георги Готев, главен редактор на EURACTIVE – България, след покушението върху словашкия премире Роберт Фицо. Юрай Цинтула е обвинен в опит за убийство след стрелбата срещу премиера Фицо Милен Керемедчиев: Покушението над..

публикувано на 17.05.24 в 09:59
Стокхолм

Заради изстрели е отцепен районът около израелското посолство в Стокхолм

Шведската полиция е задържала няколко души и отцепила голям район в Стокхолм, след като патрул е чул предполагаеми изстрели, предаде Ройтерс. В засегнатия район се намира посолството на Израел. Няколко души са били задържани и е започнало разследване по подозрение за тежко престъпление с оръжие, съобщават  от полицията, цитирана от БТА.

публикувано на 17.05.24 в 09:55

2 039 418 са пенсионерите през април

Броят на пенсионерите през месец април достига 2 039 418 души, което е ръст от над 12 200 спрямо април миналата година. От Националния осигурителен институт (НОИ) отчитат, че средният размер на пенсията достига 835 лева през миналия месец, а повишението е с 12.6 процента спрямо същия месец на предходната година. Средната пенсия за стаж и..

публикувано на 17.05.24 в 09:52

МОН няма да допусне "купени матури"

Около 50 000 зрелостници се явяват днес на матура по български език и литература. Те ще пишат по вариант 15. Продължителността на изпита е 4 астрономически часа. Изтеглиха вариант 15 на матурата по български език и литература Министерството на образованието и науката (МОН) е направило всичко в рамките на своите компетенции и отговорности по..

публикувано на 17.05.24 в 08:49
Владимир Шопов

Владимир Шопов: Оформя се ясна стратегическа ос между Китай и Русия

Посещението на руския президент Владимир Путин в Китай допълнително консолидира стратегическото партньорство между двете държави. Това мнение изрази в интервю за БНР политологът Владимир Шопов. Свидетели сме на оформянето на много ясна стратегическа ос , която включва не само Китай и Русия, но и държави като Иран и Северна Корея,..

публикувано на 17.05.24 в 08:48
В кипърската столица Никозия

Среща на върха на министри от ЕС по въпросите на миграцията в Никозия

В кипърската столица Никозия днес се провежда среща на върха на министри от 8 държави-членки на ЕС по въпросите на миграцията, с акцент върху проблема със Сирия, озаглавена "Миграцията и динамиката в Сирия". Централна тема е инициативата на Никозия Европейският съюз да обяви зони в страната за безопасни, за да стане възможно връщането на сирийски..

публикувано на 17.05.24 в 08:44

Военен прокурор не изключва съпричиняване на катастрофата при Аксаково

В хода на разследването ще се установи как се е движел автомобилът на НСО, който участва в катастрофата край Аксаково. Възможно е да има съпричиняване на инцидента от двамата водачи , не изключва ръководителят на Военно-окръжната прокуратура в Сливен Христо Тинев.  Като се позова на дългогодишния си опит, в интервю за БНР той предположи, че..

публикувано на 17.05.24 в 08:37